Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Interviu 4 Iulie 2011, ora 05:37    Din editia print

Ala Menşicov: „La „Ionesco”, trebuie să îţi dai şi sufletul!..”

Marime Font

„La viaţa ei, a fost de cel puţin trei ori regină - Regina Margareta în „Regele moare”, Gertrude în „Hamlet” şi Elisabeta I în „Elisabeta”. De regulă, erau nişte regine „rele”, pe care însă le îndrăgeam pentru talentul cu care le juca Ala Menşicov - de două decenii, actriţa de top a Teatrului „Eugene Ionesco”. …Şi-a tratat şi trăit eroinele cu maximă dăruire şi responsabilitate. A făcut-o pentru că aşa a fost învăţată la Şcoala „Şciukin” - întâi şi-ntâi să fie profesionistă -, dar şi pentru că publicul simte falsul. Iar Ala Menşicov poate fi oricum, numai falsă - nu”. Scriam asta la 9 februarie 2011, când Ala Menşicov îşi serba cea de-a 50-a aniversare. Iar peste două luni, ea lansa un proiect inedit pentru Moldova: cursuri de teatru pentru copii, adolescenţi şi adulţi - toţi cei care, poate, s-au văzut cândva actori… 

- Ala, cum se desfăşoară cursurile? Nu e o aventură prea riscantă?
- Deloc! Le-am gândit ca un „cerc de prieteni” şi sunt destinate tuturor celor care vor să scape de inhibiţii şi să-şi stimuleze creativitatea şi socializarea - toate, cu ajutorul Artei Teatrale. Acum, e pe sfârşite ultima etapă. Adulţii abia aşteaptă „absolvirea”, căci se grăbesc să plece la mare. Dar nu chiuleşte niciunul şi mă bucură acest lucru. Atunci când le-am lansat, în aprilie, mă gândeam că voi fi fericită dacă adun zece persoane în fiecare grupă. Dar cifra a depăşit aşteptările, deci, oameni au nevoie de teatru şi comunicare.

- Cine predomină - bărbaţii sau femeile?
- Majoritatea sunt femei, dar avem şi câţiva bărbaţi, iar pentru toamnă s-au anunţat mai mulţi… Mulţi au renunţat pentru că erau prinşi la serviciu. Eu mă străduiesc să fac, de fiecare dată, un program interesant şi divers, ca să nu se plictisească. Lucrăm asupra reacţiei, imaginaţiei, fanteziei, dicţiei şi mişcării. Eu îmi doresc să le ofer o lecţie plină, de la care să aibă plăcere.


- Ei înţeleg că asta nu le garantează un succes teatral?
- Despre asta le vorbesc la fiecare lecţie. Ei nu vin neapărat pentru a deveni actori, ci pentru propria lor dezvoltare şi dezinhibare. Mulţi dintre ei sunt timizi, chiar dacă au un serviciu care le cere să fie sociabili. Acum ei îmi mărturisesc că au devenit mai degajaţi şi acest lucru îl observă şi ceilalţi. Pe unii dintre ei cursurile i-au ajutat chiar la susţinerea tezelor de licenţă…

- Nu era mai simplu să iei un curs la Academia de Arte?
- Deocamdată, nu mă văd acolo. Aici, eu sunt cea care am iniţiat cursurile, deci, sunt stăpână pe ceea ce fac. Având o experienţă de 30 de ani în teatru, ştiu să mă orientez pe loc, în funcţie de starea de spirit a fiecăruia, am grijă să îi includ pe toţi în joc… Este foarte mult de lucru în plan psihologic.

- Nu rişti ca, după această experienţă, să nu-ţi mai fie dor de scenă?
- Categoric, nu. Scena e o boală pe viaţă. Şi-apoi… exact această temere i-o mărturiseam, la un moment dat, regizorului georgian Nugzar Lortkipanidze. Ştii ce mi-a răspuns? „Nu e bine să renunţi la ceea ce îţi este predestinat”. Dar sper din suflet să existe cursurile şi după ce teatrul va ieşi din reparaţie.

- Când ţi-ai zis pentru prima dată că acest „predestinat” există?
- De când mă ţin minte, am ştiut că voi fi actriţă, că voi pleca de acasă într-un oraş foarte departe - a fost ceva spre ce am tins întotdeauna. Apoi, la Moscova, am ştiut că voi fi cu Petru… Cred că asta înseamnă predestinare.

- Teatrului „Ionesco” îi e predestinat să se întoarcă la gloria anilor ’90?
- Nu ne mai putem întoarce la anii ’90, pentru că nu poţi să faci de două ori acelaşi teatru. E clar că noi vom lua totul de la zero şi chiar cred că e foarte bine, pentru că, la un moment dat, într-un teatru se adună atâta balast şi actori obosiţi, încât tot ce faci sunt nişte spectacole moarte, în care nu se întâmplă nimic. Va fi altceva, la fel de bun, şi vom reuşi - atunci când îţi doreşti ceva, neapărat obţii acest lucru. Altminteri, nu s-ar face nimic pe acest pământ. E important să vrei să faci teatru. Iar dacă vii aici, trebuie să îţi dai şi sufletul!

- Poate că tu simţi şi gândeşti altfel pentru că eşti soţia lui Petru Vutcărău - cu care aţi făcut o familie, un teatru, cu care ai doi copii mari…
- Poate... Suntem de-o viaţă împreună şi e normal să nu mai ştim unde începe una şi unde se termină alta. Dar nu e singurul motiv. Şi-apoi, dacă n-aş fi fost soţia lui Vutcărău, poate că aş fi avut libertatea să joc orice se putea în acest teatru. Nu înseamnă însă că am fost privată de roluri. Iar dacă ar fi să fac o galerie a acestora, aş include acolo „Cântăreaţa Cheală”, „Regele Moare”, „Pescăruşul”, „Hamlet”, „Maşinăria Cehov”, „Femeile lui Picasso”…

- Ce personaj ai vrea să ţi se mai întâmple?
- Nu pot să visez acum la rolul Julietei, dar, fiind o actriţă de caracter, cred că am roluri până mor.

- Se spune că vârsta e o mare teroare pentru femei. Dar pentru o actriţă?
- Am avut o perioadă în care mi se părea şi mie că totul s-a terminat, când aveam tensiune şi dureri de spate. Chiar şi rolurile pe care le-am jucat atunci parcă au trecut pe lângă mine, iar copiii nu înţelegeau cum e posibil ca pe mama să o doară, ca mama să nu poată… Atunci am realizat că ieşirea din toate problemele este în tine. În astfel de situaţii nu te ajută nimeni, toţi au treburile lor, dar tu rămâi cu spatele tău… Am început să fac exerciţii, să mă plimb - o plimbare prin parc ajută ca mintea şi sufletul să se echilibreze.

- Dar contravine concepţiei de boemă care, de regulă, însoţeşte meseria de actor…
- Nu e nicio problemă, poţi să stai şi la o bere, şi la o cafea - sigur că nu o mai faci ca în tinereţe, când ne apuca dimineaţa în teatru… Acum trebuie să avem grijă de copii, de sănătate, să ne întoarcem la lucrurile esenţiale ale vieţii. Acum am momentele mele de meditaţii şi lectură, momente în care stau acasă singură cu mine însămi. Dar îmi amintesc cu plăcere de acele vremuri - a făcut parte din noi. Eram ca o familie şi mâncam dintr-o oală…

- Nu te-am văzut niciodată pe o scenă „străină”. Chiar niciun teatru din Moldova nu te-a invitat pentru un rol?
- Nu, niciodată. Nici măcar în glumă. Probabil că sunt prea rea . Dar eu mi-am căutat şi îmi caut de treabă. Nu sunt omul care aşteaptă să-i cadă ceva din pod şi, dacă nu aş avea doi copii care să mă ţină aici, cred că mi-aş face bagajele şi aş pleca în lume să găsesc o trupă în care să joc un rol.

- Ştiu că te aşteaptă Japonia…
- Da, acolo sunt binevenită întotdeauna, deşi nu este ţara în care aş putea să mă aciuez. În schimb, colegii de acolo au scris o piesă special pentru mine - ceea ce nu mi s-a întâmplat niciodată aici, la Chişinău. Abia aştept să o joc, mai ales că va fi pusă în scenă de Petru, pe care în ultimul timp îl văd foarte rar. Acum, bunăoară, e tocmai la Sahalin, unde a fost invitat să monteze.

- În ce limbă va juca Ala-san?
- Acum câţiva ani am încercat să învăţ japoneza, dar nu s-a ţinut de mine. De aceea, voi juca în română, dar vreau să am şi nişte fragmente în japoneză.

- Cum a fost să creşti doi copii, având o viaţă atât de intensă?
- A fost greu cu primul copil, pentru că era într-o perioadă în care eram săraci, locuiam într-o cameră de cămin de nouă metri, Petru învăţa regie la Tbilisi şi… noroc de părinţi, care ne ajutau… Apoi am început să lucrăm la „Ionesco”, mereu în repetiţii şi spectacole, şi Laurenţiu a crescut mai mult în culise… Cu Ştefania, pe care am născut-o la 39 de ani, a fost o plăcere. Erau alte vremuri, aveam casa noastră şi am reuşit să-i acord mai mult timp. Acum, mai avem un actor în casă - Laurenţiu a absolvit Academia de Teatru - şi cred că vom avea şi o actriţă. Ştefania are calităţi nemaipomenite. Ar mai fi nevoie de ceva noroc şi de o ţară în care să fie preţuită această meserie.

- Tu şi Petru, sunteţi ambii trecuţi de 50 de ani. Sunteţi în etapa în care partenerii devin prieteni sau aţi mai rămas la perioada îndrăgostirii?
- Nu simt nicio schimbare în relaţiile noastre. Noi suntem oameni de teatru, temperamentali şi nu prea am ştiut să cedăm din ambiţie şi din profesie. Am făcut aceleaşi şcoli, am fost împreună la Moscova, am iniţiat teatrul, am jucat şi nimeni nu a renunţat la realizarea propriului Eu. Dar ne-a fost interesant împreună, nu am ajuns la excese şi asta contează cel mai mult.

- Îţi doresc mult succes în tot ce face şi… în ce vei face - adică, în scenă!

Timpul.Suplimentul Femeia

Un articol de: Sorina Stefârţă
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)