Politică

Alarmant! Comuniştii au demarat scindarea Moldovei!

Partidul Comuniştilor a recurs la acţiuni periculoase, în măsură să ducă la o nouă scindare teritorială. După ce liderul comunist Vladimir Voronin a chemat populaţia la nesupunere civică, în mai multe raioane în care comuniştii deţin majoritatea în consiliile locale, pe clădirile administrative a fost arborat aşa-zisul „drapel istoric al Moldovei". Comuniştii au folosit acest drapel şi în timpul acţiunilor de protest din ultimul timp organizate în centrul Chişinăului. Ideologul PCRM Mark Tkaciuk a spus că "acesta este drapelul statului independent moldovenesc, iar PCRM tinde să se întoarcă la originile statalității moldovenești". Tkaciuk a mai spus că în cazul în care PCRM va reveni la guvernare, tricolorul va fi înlocuit cu acest steag, scrie Deutsche Welle.

Şedinţă secretă!

Mai mulţi membri ai Comisiei Naţionale de Heraldică au confirmat că arborarea bicolorului roş-albastru este ilegală, iar PCRM nu a înregistrat acest drapel. Prin urmare, utilizarea lui se consideră clandestină. Deocamdată, nici o autoritate din Republica Moldova nu a reacţionat. Abia astăzi ministrul de Interne Alexei Roibu şi prim-adjunctul procurorului general Andrei Pântea au fost convocaţi într-o şedinţă închisă la Comisia parlamentară pentru securitatea statului. Potrivit unor informaţii neoficiale, la şedinţă s-a discutat despre ridicarea imunităţii parlamentare a unor deputaţi comunişti, pentru trimiterea lor în judecată.

Joi, în cadrul şedinţei Consiliului municipal Bălţi (dominat de comunişti), consilierii PCRM planifică să adopte un proiect de hotărâre care prevede oficializarea aşa-zisului „drapel istoric al Moldovei" care deja a fost arborat pe clădirea Consiliului Municipal Bălţi. Drapele similare au fost arborate anterior şi pe clădirile unor instituţii publice din raioanele Edineţ, Cimişlia şi Soroca, iar astăzi bicolorul roş-albastru a apărut şi pe clădirea Primăriei oraşului Drochia. În toate cazurile decizia de a instala steagul a fost luată de consiliile locale dominate de comunişti.

După alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului, Partidul Comuniştilor a difuzat o declaraţie în care anunţa că nu recunoaşte preşedintele şi nici legitimitatea Legislativului care l-a ales. Mai mult, comuniştii au chemat la nesupunere civică şi au invitat populaţia să se pregătească de ceea ce ei au numit „congres civic" – o manifestaţie de protest planificată de PCRM pentru luna mai.

„Comuniştii au primit o lovitură dură prin alegerea preşedintelui şi reiterarea directiei Vest a Republicii Moldova", scrie sociologul român Dan Dungaciu. Potrivit lui, PCRM este conştient că, în conditii de normalitate, nu va mai putea reveni niciodată la guvernare singur sau, eventual, ca vioara întâi. „Strategia PCRM este clară de aici înainte: modificarea discursului spre Eurasia, unificarea poziţiilor ideologice ale partidului şi lansarea mesajelor clare şi coerente în acest sens (inclusiv povestea schimbarii steagului)", menţionează Dungaciu.

Via DW

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *