Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:50
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2011, ora 05:12    Din editia print

Localnicii din zonele rurale se întreabă:Ale cui sunt reţelele de distribuţie „Moldovagaz”?

Marime Font

 Jaful populaţiei a atins cote inimaginabile. Străinii, vizitându-ne ţara, fac ochi pătraţi, aflând că aici preţurile sunt de trei-patru ori mai mari decât în ţările lor. Într-o şedinţă de guvern, în luna mai anul trecut, premierul Filat a adus în atenţia publicului un fapt: după ce au fost analizate preţurile la 22 de produse farmaceutice, s-a constatat că, în comparaţie cu preţurile celor de pe piaţa românească, la noi acestea sunt mai mari cu 145%-862% (!). 

Desfrâul economic şi cel juridic au favorizat monopolurile şi clanurile, care, aidoma unor căpuşe, storc ultimele picături de sevă din acest popor. Supraprofitul se stoarce din suferinţele copiilor, bătrânilor, familiilor destrămate. Statul, a cărui menire e să-şi protejeze cetăţenii, în realitate pactizează cu clanurile şi monopolurile. Deosebit de relevant în acest sens este modul în care a fost realizat până acum programul naţional de gazificare.

Gazificarea localităţilor, începută în 2001, a transformat sătenii-consumatori în clienţi ai vânzătorului-monopolist de gaze naturale - „Moldovagaz” SA. Pe atunci, vânzătorul nu dispunea de infrastructura necesară, altfel spus - de suficient spaţiu comercial. În mod firesc, un comerciant, în lipsă de spaţiu comercial - închiriază, sau construieşte acest spaţiu pe cont propriu.

Loading...


Sătenii au acoperit în întregime sau parţial costurile reţelelor de gaze

Imaginaţi-vă că, în loc să urmeze această veche de când lumea regulă, pretinsul vânzător le-ar declara potenţialilor cumpărători: „Vreţi marfă? Condiţia e să-mi construiţi un magazin. Pe banii voştri. Stăpân al magazinului voi fi eu, iar în preţul mărfii voi include şi recuperarea investiţiei, chiar dacă ea a fost făcută din buzunarul vostru!”. Absurd? Da! Dar nu în Moldova, unde anume aşa au fost „aranjate” relaţiile între „Moldovagaz” şi miile de săteni care şi-au conectat locuinţele la reţeaua de gaze. Ei au fost impuşi să construiască, pe cont propriu, reţelele de distribuţie a gazelor, ca, prin intermediul lor, „Moldovagaz” să le vândă marfa sa. Că are datorii faţă de consumatorii-investitori nici nu pomenesc, mai ales că nu a semnat cu ei niciun fel de contracte. „Moldovagaz” n-a îndemnat pe nimeni să investească în reţelele de gazificare, pentru că de aceasta s-a ocupat Guvernul. Prin două hotărâri, emise în 2001 şi în 2002, respectiv, nr.1492 şi nr.1643, guvernul Tarlev a dispus că cetăţenii, alături de primării şi cu agenţii economici, vor finanţa lucrările de construcţie-montare a reţelelor din interiorul localităţilor. Până la urmă, cu mici excepţii, povara cheltuielilor au suportat-o locuitorii satelor. De exemplu, în nouă din 12 localităţi gazificate din raionul Teleneşti, cetăţenii au acoperit în întregime costurile reţelelor de gaze. În satul Chiştelniţa, aceste costuri s-au ridicat la aproape 3 milioane de lei, în Verejeni - la peste 2 mln., Scorţeni - 1,2 mln., Sărătenii Vechi - 1,5 mln., Ineşti - 1 mln., Ratuş - cca 800 mii de lei. Astfel, fiecare gospodărie a investit în reţele de la 5000 până la 7000 de lei. Iar în satul Zahareuca, în care lungimea reţelelor raportată la numărul de consumatori este mult mai mare, sătenilor le-a revenit să plătească câte 9 mii de lei de fiecare gospodărie.

Din câte cunosc, o situaţie similară e şi în alte raioane. Conform unui studiu al IDIS „Viitorul”, la 1 iulie 2007, adică în doar cinci ani de la demararea programului naţional de gazificare, „Moldovagaz” a ajuns să gestioneze gazoducte noi în valoare de circa 3,5 miliarde de lei, în care vânzătorul de gaze nu investise niciun bănuţ. Uriaşa sumă a fost pur şi simplu stoarsă din buzunarele peticite ale populaţiei: 2,2 miliarde (63%) - nemijlocit populaţia, iar 1,3 miliarde lei - din bugetul public, care tot banii populaţiei sunt.
Oare câte miliarde, din „mila” guvernului, au mai donat sătenii-consumatori SA „Moldovagaz” în următorii ani, adică după 1 iulie 2007? În 2008, sub presiunea nemulţumirii populaţiei, guvernul Greceanâi emite Hotărârea nr. 597, prin care recomanda administraţiei publice locale să inventarieze, conform situaţiei din 1 mai 2008, reţelele de gaze construite din bugetul public, precum şi cele construite pe banii consumatorilor şi a agenţilor economici. Mai mult, hotărârea în cauză prevedea obligaţia autorităţilor locale de a legaliza dreptul de proprietate al investitorilor asupra acestor reţele. Ministerele Economiei şi Finanţelor, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru aveau sarcini precise cu privire la realizarea acestei decizii, dar totul a rămas pe hârtie.

În acelaşi an, 2008, Guvernul, prin decizia nr. 715, stabileşte ca potenţialii consumatori să achite un tarif unic de 2.970 lei pentru conectarea la reţeaua de gaze. Hotărârea a fost prezentată drept triumf al dreptăţii. Sursele media îl citau pe Vitalie Iurcu, pe atunci director general al ANRE, care ar fi declarat că tariful unic „va contribui la crearea unui cadru echitabil şi nediscriminatoriu pentru accesul potenţialilor consumatori casnici la reţelele de distribuţie a gazelor”.

La punctul 11 al deciziei respective, citim: „...în condiţiile când numărul consumatorilor constituie mai puţin de 50 la suta din numărul potenţialilor consumatori din strada sau cartierul respectiv al localităţii, titularii de licenţe pentru distribuţia gazelor naturale sunt în drept să solicite alocarea mijloacelor financiare suplimentare”. Clar: unii săteni plătesc 2.970 lei, iar alţii trebuie să plătească mai mult. Dar nu e totul. Şi mai grav e faptul că suma de 2.970 lei apare în hotărârea sus-menţionată ca „tarif pentru servicii”. Astfel, Guvernul preface investiţia cetăţenilor în taxă pentru servicii. În plus, un simplu calcul estimativ ne arată că, în situaţia în care numărul beneficiarilor e de 50 la sută, costul reţelelor poate fi acoperit aproape sau chiar în întregime din banii acestora. În concluzie: din „mila” Guvernului Greceanâi, populaţia continua să finanţeze construcţia reţelelor de distribuţie a gazelor, dar de acum încolo fără vreun drept asupra lor.

„Vin ai noştri, pleacă-ai noştri...”

Odată cu instalarea la putere a AIE-1, a apărut un licăr de speranţă. Şi aceasta pentru că, pe când se aflau în opoziţie, aceştia criticau dur modul în care guvernarea comunistă înfăptuia gazificarea. La începutul lui februarie 2010 trecut, guvernarea liberal-democratică adoptă o nouă lege cu privire la gazele naturale, dar conţinutul legii a spulberat toate aşteptările. Articolul 23 „Dreptul de uz (folosinţă) asupra proprietăţii unui terţ” din legea cu pricina nici măcar nu pomeneşte că operatorii reţelelor de distribuţie au obligaţii faţă de cetăţenii care, cu toată sărăcia lor, au finanţat construcţia acestor reţele. Unica schimbare în favoarea cetăţenilor o găsim la articolul 42: „Cheltuielile de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale le suportă operatorii reţelelor de distribuţie”, dar şi ea a rămas literă moartă. La un an de la apariţia sus-pomenitei legi, toate au rămas pe vechi. Locuitorii satelor sunt nevoiţi să plătească în continuare pentru construcţia reţelelor, în multe cazuri - chiar şi pentru lucrările de proiectare a acestora. În plus, cetăţenii investitori continuă să achite facturi în care este trecut şi tariful de distribuţie a gazelor. Acest tarif include: uzura reţelei de distribuţie, recuperarea investiţiei, alte costuri. E o situaţie absurdă: „Moldovagaz” nu se mulţumeşte cu faptul că exploatează fără plată reţelele construite pe banii populaţiei, ci mai şi „recuperă investiţia” din buzunarele... investitorilor (!!). Or, în mod firesc, „Moldovagaz” ar trebui să le plătească investitorilor pentru că exploatează bunurile acestora. Între timp, tariful de distribuţie creşte vertiginos: de la 342,94 lei (fără TVA) pentru 1000 m³ în 2008 - la 590,87 lei /1000 m³ (fără TVA) în 2011. Cine va explica de ce guvernarea liberal-democrată a conservat modelul de gazificare ticălos, zămislit şi promovat ani la rând de guvernarea comunistă? „Vin ai noştri, pleacă ai noştri / Noi rămânem...”, nu-i aşa?

Andrei Cibotaru,
s. Ciulucani, r-nul Teleneşti 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 09:47

COVID-19 / O cale de protejare a medicilor recomandată de experți - Imunizarea PASIVĂ, principii de TESTARE și UTILITATE

COVID-19 / O cale de protejare a medicilor recomandată de experți - Imunizarea PASIVĂ, principii de TESTARE și UTILITATE

Astăzi au fost raportate 123 de cazuri noi. (1) 23 de pacienți sînt în stare gravă; 17 au murit deja.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:52

Victor Chirilă: Creditul rusesc este condiționat politic!

Victor Chirilă: Creditul rusesc este condiționat politic!

Ieri, Dodon, așa-zisul șef de stat, a elogiat, fără să roșească, autoritățile Federației Ruse, care în aceste „timpuri grele” ajută R. Moldova cu creditul oferit, „fără a pune condiționalități”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:46

30% din cei infectați cu coronavirus sunt medici. Mesajul unui deputat către guvernanți: „V-ați pierdut mințile?”

30% din cei infectați cu coronavirus sunt medici. Mesajul unui deputat către guvernanți: „V-ați pierdut mințile?”

„Sunt 215 medici infectați cu Covid-19 în Republica Moldova, adică aproape 30% din numărul total de bolnavi”, afirmă deputatul PAS, Doina Gherman

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Aprilie 2020, ora: 08:38

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cercetători din Olanda au descoperit o legătură între numărul redus de decese din unele țări și un vaccin făcut populației din primii ani de viață. R. Moldova și România au vaccinul în schema obligatorie de zeci de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:24

CORONAVIRUS / Italia: Numărul pacienților în stare gravă a SCĂZUT pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei

CORONAVIRUS / Italia: Numărul pacienților în stare gravă a SCĂZUT pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei Foto: simbol

Potrivit celor mai recente date din Italia, încă 681 de decese au fost cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al morților ajungând sâmbătă la 15,362.

( ) Citeşte tot articolul

Film 5 Aprilie 2020, ora: 08:12

Netflix: 9 filme şi seriale de văzut în aprilie 2020

Netflix: 9 filme şi seriale de văzut în aprilie 2020

Nu vrem să fim prăpăstioşi, dar este foarte posibil ca în aprilie distanţarea socială să fie extrem de importantă, prin urmare sunt toate şansele să căutăm un companion de petrecere a timpului liber în lista de zeci de titluri Netflix care se lansează luna aceasta. Deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 5 Aprilie 2020, ora: 08:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:48

Un medicament împotriva paraziților a fost testat cu succes în laborator ca tratament pentru coronavirus. Urmează testele clinice pe oameni

Un medicament împotriva paraziților a fost testat cu succes în laborator ca tratament pentru coronavirus. Urmează testele clinice pe oameni

 Ivermectin, un medicament eficient împotriva infecțiilor cu paraziți, aprobat de Administrația pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), cunoscut pentru activitatea sa antivirală cu spectru larg, dovedită anterior in vitro (în laborator, pe celule infectate de exemplu cu virusul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:45

Două strategii în lupta cu PANDEMIA. Propunerile unui inginer din Silicon Valley

Două strategii în lupta cu PANDEMIA. Propunerile unui inginer din Silicon Valley

Tomas Pueyo, inginer-dezvoltator din Silicon Valley, consideră că politicienii trebuie să acționeze acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:41

REFUZ. Ţara europeană care nu impune izolare. Cum se explică măsurile relaxate

REFUZ. Ţara europeană care nu impune izolare. Cum se explică măsurile relaxate

În timp ce restul Europei impune restricţii severe asupra vieţii publice şi continuă să închidă graniţele, Suedia preferă o abordare mult mai relaxată faţă de pandemia de coronavirus, scrie CNBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:25

Cum va fi vremea / Prognoza METEO pentru Chișinău în următoarele 10 zile

Cum va fi vremea / Prognoza METEO pentru Chișinău în următoarele 10 zile

Chiar dacă în primele nopți de aprilie temperaturile au coborât pe timp de noapte mult sub pragul înghețului, vremea se va încălzi considerabil în următoarele zile. Meteorologii prognozează pentru acest weekend, valori termice maxime de 15..17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Aprilie 2020, ora: 06:56

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 5 APRILIE 2020. Marea conjuncție dintre Pluto și Jupiter!

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 5 APRILIE 2020. Marea conjuncție dintre Pluto și Jupiter!

Iata horoscopul zilei de azi DUMINICA 5 APRILIE 2020; azi are loc prima intalnire in conjunctie intre Marele Benefic Jupiter si Marele Transformator Pluto, ambii aflati in zodia seriosului Capricorn. Cei doi se vor mai intalni in acest an pe 30 iunie, cand vor fi ambii in stationare retrograda,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Aprilie 2020, ora: 05:24

CELE MAI BUNE reţete de pate vegetal de casă: delicioase, sănătoase, cu puţine calorii!

CELE MAI BUNE reţete de pate vegetal de casă: delicioase, sănătoase, cu puţine calorii!

În comerţ găseşti câteva sortimente de pate vegetal, deci de post, dar ai avut curiozitatea să te uiţi pe etichetă?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)