Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:49
Abonamente

Actualitate 11 Martie 2011, ora 05:12    Din editia print

Localnicii din zonele rurale se întreabă:Ale cui sunt reţelele de distribuţie „Moldovagaz”?

Marime Font

 Jaful populaţiei a atins cote inimaginabile. Străinii, vizitându-ne ţara, fac ochi pătraţi, aflând că aici preţurile sunt de trei-patru ori mai mari decât în ţările lor. Într-o şedinţă de guvern, în luna mai anul trecut, premierul Filat a adus în atenţia publicului un fapt: după ce au fost analizate preţurile la 22 de produse farmaceutice, s-a constatat că, în comparaţie cu preţurile celor de pe piaţa românească, la noi acestea sunt mai mari cu 145%-862% (!). 

Desfrâul economic şi cel juridic au favorizat monopolurile şi clanurile, care, aidoma unor căpuşe, storc ultimele picături de sevă din acest popor. Supraprofitul se stoarce din suferinţele copiilor, bătrânilor, familiilor destrămate. Statul, a cărui menire e să-şi protejeze cetăţenii, în realitate pactizează cu clanurile şi monopolurile. Deosebit de relevant în acest sens este modul în care a fost realizat până acum programul naţional de gazificare.

Gazificarea localităţilor, începută în 2001, a transformat sătenii-consumatori în clienţi ai vânzătorului-monopolist de gaze naturale - „Moldovagaz” SA. Pe atunci, vânzătorul nu dispunea de infrastructura necesară, altfel spus - de suficient spaţiu comercial. În mod firesc, un comerciant, în lipsă de spaţiu comercial - închiriază, sau construieşte acest spaţiu pe cont propriu.

Loading...


Sătenii au acoperit în întregime sau parţial costurile reţelelor de gaze

Imaginaţi-vă că, în loc să urmeze această veche de când lumea regulă, pretinsul vânzător le-ar declara potenţialilor cumpărători: „Vreţi marfă? Condiţia e să-mi construiţi un magazin. Pe banii voştri. Stăpân al magazinului voi fi eu, iar în preţul mărfii voi include şi recuperarea investiţiei, chiar dacă ea a fost făcută din buzunarul vostru!”. Absurd? Da! Dar nu în Moldova, unde anume aşa au fost „aranjate” relaţiile între „Moldovagaz” şi miile de săteni care şi-au conectat locuinţele la reţeaua de gaze. Ei au fost impuşi să construiască, pe cont propriu, reţelele de distribuţie a gazelor, ca, prin intermediul lor, „Moldovagaz” să le vândă marfa sa. Că are datorii faţă de consumatorii-investitori nici nu pomenesc, mai ales că nu a semnat cu ei niciun fel de contracte. „Moldovagaz” n-a îndemnat pe nimeni să investească în reţelele de gazificare, pentru că de aceasta s-a ocupat Guvernul. Prin două hotărâri, emise în 2001 şi în 2002, respectiv, nr.1492 şi nr.1643, guvernul Tarlev a dispus că cetăţenii, alături de primării şi cu agenţii economici, vor finanţa lucrările de construcţie-montare a reţelelor din interiorul localităţilor. Până la urmă, cu mici excepţii, povara cheltuielilor au suportat-o locuitorii satelor. De exemplu, în nouă din 12 localităţi gazificate din raionul Teleneşti, cetăţenii au acoperit în întregime costurile reţelelor de gaze. În satul Chiştelniţa, aceste costuri s-au ridicat la aproape 3 milioane de lei, în Verejeni - la peste 2 mln., Scorţeni - 1,2 mln., Sărătenii Vechi - 1,5 mln., Ineşti - 1 mln., Ratuş - cca 800 mii de lei. Astfel, fiecare gospodărie a investit în reţele de la 5000 până la 7000 de lei. Iar în satul Zahareuca, în care lungimea reţelelor raportată la numărul de consumatori este mult mai mare, sătenilor le-a revenit să plătească câte 9 mii de lei de fiecare gospodărie.

Din câte cunosc, o situaţie similară e şi în alte raioane. Conform unui studiu al IDIS „Viitorul”, la 1 iulie 2007, adică în doar cinci ani de la demararea programului naţional de gazificare, „Moldovagaz” a ajuns să gestioneze gazoducte noi în valoare de circa 3,5 miliarde de lei, în care vânzătorul de gaze nu investise niciun bănuţ. Uriaşa sumă a fost pur şi simplu stoarsă din buzunarele peticite ale populaţiei: 2,2 miliarde (63%) - nemijlocit populaţia, iar 1,3 miliarde lei - din bugetul public, care tot banii populaţiei sunt.
Oare câte miliarde, din „mila” guvernului, au mai donat sătenii-consumatori SA „Moldovagaz” în următorii ani, adică după 1 iulie 2007? În 2008, sub presiunea nemulţumirii populaţiei, guvernul Greceanâi emite Hotărârea nr. 597, prin care recomanda administraţiei publice locale să inventarieze, conform situaţiei din 1 mai 2008, reţelele de gaze construite din bugetul public, precum şi cele construite pe banii consumatorilor şi a agenţilor economici. Mai mult, hotărârea în cauză prevedea obligaţia autorităţilor locale de a legaliza dreptul de proprietate al investitorilor asupra acestor reţele. Ministerele Economiei şi Finanţelor, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru aveau sarcini precise cu privire la realizarea acestei decizii, dar totul a rămas pe hârtie.

În acelaşi an, 2008, Guvernul, prin decizia nr. 715, stabileşte ca potenţialii consumatori să achite un tarif unic de 2.970 lei pentru conectarea la reţeaua de gaze. Hotărârea a fost prezentată drept triumf al dreptăţii. Sursele media îl citau pe Vitalie Iurcu, pe atunci director general al ANRE, care ar fi declarat că tariful unic „va contribui la crearea unui cadru echitabil şi nediscriminatoriu pentru accesul potenţialilor consumatori casnici la reţelele de distribuţie a gazelor”.

La punctul 11 al deciziei respective, citim: „...în condiţiile când numărul consumatorilor constituie mai puţin de 50 la suta din numărul potenţialilor consumatori din strada sau cartierul respectiv al localităţii, titularii de licenţe pentru distribuţia gazelor naturale sunt în drept să solicite alocarea mijloacelor financiare suplimentare”. Clar: unii săteni plătesc 2.970 lei, iar alţii trebuie să plătească mai mult. Dar nu e totul. Şi mai grav e faptul că suma de 2.970 lei apare în hotărârea sus-menţionată ca „tarif pentru servicii”. Astfel, Guvernul preface investiţia cetăţenilor în taxă pentru servicii. În plus, un simplu calcul estimativ ne arată că, în situaţia în care numărul beneficiarilor e de 50 la sută, costul reţelelor poate fi acoperit aproape sau chiar în întregime din banii acestora. În concluzie: din „mila” Guvernului Greceanâi, populaţia continua să finanţeze construcţia reţelelor de distribuţie a gazelor, dar de acum încolo fără vreun drept asupra lor.

„Vin ai noştri, pleacă-ai noştri...”

Odată cu instalarea la putere a AIE-1, a apărut un licăr de speranţă. Şi aceasta pentru că, pe când se aflau în opoziţie, aceştia criticau dur modul în care guvernarea comunistă înfăptuia gazificarea. La începutul lui februarie 2010 trecut, guvernarea liberal-democratică adoptă o nouă lege cu privire la gazele naturale, dar conţinutul legii a spulberat toate aşteptările. Articolul 23 „Dreptul de uz (folosinţă) asupra proprietăţii unui terţ” din legea cu pricina nici măcar nu pomeneşte că operatorii reţelelor de distribuţie au obligaţii faţă de cetăţenii care, cu toată sărăcia lor, au finanţat construcţia acestor reţele. Unica schimbare în favoarea cetăţenilor o găsim la articolul 42: „Cheltuielile de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale le suportă operatorii reţelelor de distribuţie”, dar şi ea a rămas literă moartă. La un an de la apariţia sus-pomenitei legi, toate au rămas pe vechi. Locuitorii satelor sunt nevoiţi să plătească în continuare pentru construcţia reţelelor, în multe cazuri - chiar şi pentru lucrările de proiectare a acestora. În plus, cetăţenii investitori continuă să achite facturi în care este trecut şi tariful de distribuţie a gazelor. Acest tarif include: uzura reţelei de distribuţie, recuperarea investiţiei, alte costuri. E o situaţie absurdă: „Moldovagaz” nu se mulţumeşte cu faptul că exploatează fără plată reţelele construite pe banii populaţiei, ci mai şi „recuperă investiţia” din buzunarele... investitorilor (!!). Or, în mod firesc, „Moldovagaz” ar trebui să le plătească investitorilor pentru că exploatează bunurile acestora. Între timp, tariful de distribuţie creşte vertiginos: de la 342,94 lei (fără TVA) pentru 1000 m³ în 2008 - la 590,87 lei /1000 m³ (fără TVA) în 2011. Cine va explica de ce guvernarea liberal-democrată a conservat modelul de gazificare ticălos, zămislit şi promovat ani la rând de guvernarea comunistă? „Vin ai noştri, pleacă ai noştri / Noi rămânem...”, nu-i aşa?

Andrei Cibotaru,
s. Ciulucani, r-nul Teleneşti 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)