Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 5 Mai 2013, ora 05:08    Din editia print

Alege vinurile potrivite pentru masă de Paşte!

Marime Font

Este esenţial ca personalităţile vinului şi ale mâncării să fie respectate şi să se completeze reciproc. 

O mâncare bună evidenţiază aspectele complexe ale unui vin şi invers. Nu se pune problema de a-şi completa reciproc neajunsurile, ci de a-şi potenţa şi evidenţia în mod reciproc calităţile.

Un vin neechilibrat, de o calitate mai slabă nu poate fi „trecut cu vederea”, chiar dacă este asociat cu o mâncare spectaculoasă, deosebită. O combinaţie de succes se obține atunci când vinul evidenţiază un aspect al mâncării, iar mâncarea subliniază o calitate a vinului.

Metoda de gătit şi vinul potrivit

Modalitatea în care mâncarea este pregătită şi gătită îi dă savoarea, gustul, textura şi culoarea finală. Iar principiul general de asociere a vinurilor cu mâncarea în funcţie de tehnica de preparare a acesteia este următorul: o metodă uşoară de gătit (prepararea la abur, spre exemplu), care să păstreze cât mai mult calităţile iniţiale ale alimentului cere un vin uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, cu cât metoda începe să se complice şi să îmbogăţească toate aspectele mâncării, cu atât şi vinul asociat trebuie să fie mai greu, mai bogat în taninuri.

Gustul, consistenţa, textura alimentelor şi asocierea de vin

Mâncărurile mai acide cer, la rândul lor, vinuri acide, fructate, aromate, demiseci.



Mâncărurile acre se asociază de regulă cu vinurile albe, fructate, uşoare, seci sau demiseci.

Preparatele afumate merg cu vinurile albe fructate sau cu vinuri roşii, condimentate.

Mâncărurile grase se asociază în general cu vinurile roşii seci, cu arome tari, bogate.

Preparatele pe bază de peşte se combină cu vinurile albe, cu o aromă tare, seci sau demiseci.

Deserturile dulci se combină cu vinuri la fel de dulci sau mai dulci.

Preparatele sărate se asociază bine cu vinurile albe dulci sau cu vinuri roşii cu conținut mai scăzut de taninuri.

Asocierea mâncărurilor cu vinurile

Mulţi se întreabă dacă există reguli de asociere a mâncărurilor cu vinurile. Evident că există, răspunsul este afirmativ şi ţine foarte mult de „chimia” vinului şi a mâncării. Acrul şi amarul se potenţează reciproc. Dulcele modifică gustul sărat, precum şi aciditatea sau gustul amar. Vinurile dulci se asociază, de regulă, cu mâncărurile sărate. În schimb, gustul amărui şi aciditatea unui vin roşu, taninic vor da peştelui sau brânzei topite un gust uşor metalic. Însă, conform zicalei, „gusturile nu se discută”, orice asociere pur subiectivă poate fi acceptată ca regulă… cel puţin a casei.

Recomandări generale de servire a vinurilor în timpul mesei

Vinurile reci se servesc înainte de vinurile băute la temperatura camerei.
Vinurile albe se servesc, de regulă, înaintea vinurilor roşii.
Vinurile se servesc în ordine cronologică: mai întâi cele mai tinere, urmate de cele mai vechi şi mai complexe.
Vinurile mai uşoare se servesc înaintea celor mai grele.

Reguli generale de asociere a vinurilor cu mâncarea

Gusturile opuse se atrag: un vin dulce, spre exemplu, poate echilibra o mâncare acidă, acră, ori sărata.
Primăvara, vara şi toamna se beau vinuri mai uşoare, albe şi roze tinere. Iarna se beau vinuri mai vechi, mai corpolente, de regulă, roşii.
Asociază aromele mâncărurilor cu cele ale vinurilor: aromele ierboase ale Sauvignon Blancului merg foarte bine cu legumele; Chardonnay-ul cu aromă de stejar se combină foarte bine cu peştele.

Găteşte cu vinul pe care îl serveşti la masă sau bea acelaşi vin folosit la prepararea mâncării.

Ţine cont de modul de pregătire şi gătit al mâncărurilor.

Mâncărurile care se asortează mai greu cu vinurile sunt brânzeturile, ciocolata, murăturile, iar acestea se combină de obicei cu vinurile locale.

Există anumite tipuri de vin care se pot asocia cu aproape orice fel de mâncare, aşa cum există anumite mâncăruri care merg cu aproape orice fel de vin – friptura de pui.

Vinurile albe şi roze demidulci şi demiseci se servesc la deserturile dulci, ficat gras sau pateuri.

Asociază vinul nu doar cu mâncarea, ci şi cu evenimentul sau locul: cina romantică, masa în familie, serbarea zilei de naştere, picnic, Paşte, Crăciun etc.

La antreuri se pot servi vinuri albe, seci, uşoare, tinere.

La supe, ciorbe, borşuri nu se recomandă consumul de vin.

Vinurile spumante brute sau seci, albe şi roze, se servesc la începutul mesei, odată cu aperitivele.

La cafea se servesc vinuri vechi distilate-coniac.

Vinurile spumante albe şi roze, demidulci sau dulci se servesc de obicei la desert, la finalul mesei.

Dacă ai dubii în privinţa vinului pe care să-l foloseşti, mergi la sigur şi serveşte șampanie.

Nu uita că pentru a decora masa de Paşte ai nevoie de flori, fructe şi teme de sezon. Nelipsite sunt coşuleţele cu ouă vopsite (roşii, verzi, albastre sau galbene), fie simple, încondeiate (pictate manual) sau din ciocolată. Toate simbolurile de Paşti, precum miei, iepuraşi (ornamentali sau din ciocolată), lumânări decorative, în special în formă de ou, îşi vor găsi loc pe masă. Alege o faţă de masă imprimată cu motive pascale sau una albă, simplă, pe care şerveţelele să fie în culori pastelate. Fața de masă, vesela, ornamentele, întreaga atmosferă trebuie să fie în ton cu sărbătoarea.

Timpul Suplimentul Femeia


 

Un articol de: Mira Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul