Frumusețe

Alegem un săpun calitativ în funcţie de componentele sale

Iar în momentul în care au combinat cenuşa cu uleiurile naturale, au inventat săpunul.

Acum, pe poliţele magazinelor, puteţi găsi o diversitate enormă de săpunuri, care se deosebesc prin diferite forme, culori, ambalaje etc. Şi dacă preţul e influenţat de aceste detalii estetice, atunci proprietăţile săpunului depind doar de materia primă din care e produs.
În componenţa săpunului intră grăsimi, uleiuri, coloranţi, parfumuri şi alţi aditivi. Săpunul e cu atât mai folositor, cu cât mai mulţi compuşi naturali are.

Aşadar, cele mai bune săpunuri (din categoria „extra”), sunt cele produse din grăsimi naturale, cu adaos generos de suplimente pe bază de plante. Dacă în compoziţia săpunului sunt prezenţi aditivi sintetici, atunci el face parte din I şi a II-a categorie.

Chiar dacă săpunul curăţă bine pielea, acesta are şi minusuri – nu face spumă suficientă în apa dură, usucă pielea, de aceea nu fiecare are privilegiul să se spele zilnic cu acest produs. Pentru pielea uscată se recomandă totuşi folosirea apei fierte cu adaos de lapte (o lingură de lapte la un litru de apă fiartă), a unor loţiuni tonice, lăptişor demachiant ş.a.

Atenţie! Mai bine procuraţi săpunuri transparente, deoarece coloranţii folosiţi în procesul de producere pot fi de calitate inferioară şi pot provoca alergii. Oamenii cu pielea sensibilă trebuie să opteze pentru săpun pentru copii, deoarece procesul de fabricare al produselor cosmetice pentru copii este destul de supravegheat de autorităţi.

Tipurile de săpun

Există câteva tipuri de săpun, care se deosebesc prin compoziţie, efectul pe care îl au asupra pielii şi prin destinaţia lor.

Săpunul pentru copii este produs din componente naturale cu un uşor efect antiseptic: extract de muşeţel, gălbenele, salvie, coajă de stejar, cimbrişor. Un astfel de săpun e potrivit pentru pielea sensibilă atât a unui copil, cât şi a unui adult.

Săpunul antibacterian e destinat curăţării în profunzime a pielii, distrugând bacteriile de pe suprafaţa ei. Însă acest avantaj ne joacă festa, deoarece, împreună cu bacteriile nocive, mor şi microorganismele benefice corpului uman. Aşadar, folosiţi săpunul antibacterian cu precauţie. Nu îl utilizaţi zilnic. Optaţi pentru el doar dacă munciţi în grădină sau faceţi o altă muncă „murdară”, după care pielea necesită o curăţare mai aprofundată. Deci, ţineţi minte că săpunul antibacterian usucă pielea, ca urmare, accelerând procesul ei de îmbătrânire.

Săpunul exfoliant – pe lângă componentele tradiţionale conţine şi particule mici de scrab. De aceea, săpunul exfoliant poate fi cu succes înlocuit cu un scrab natural preparat în condiţii de casă.

Săpunul cu parfum nu se poate lăuda cu proprietăţi deosebite, însă bucură de fiecare dacă sistemul olfactiv. Păcat că mireasma nu are un efect de durată, păstrându-se pe piele doar jumătate de oră după duş.

Săpunul cosmetologic conţine componente care protejează pielea de uscare. În calitate de aditivi pot servi diferite creme sau glicerină. Cu astfel de săpun se pot folosi persoanele cu piele uscată sau normală.

Cel mai igienic tip de săpun e considerat cel lichid – anume datorită dozatorului. Săpunul lichid are şi un efect cosmetologic, deoarece de multe ori conţine uleiuri eterice, extracte din plante ş.a.

Cum acţionează diverşi aditivi din săpun?

Glicerina înmoaie şi hidratează pielea. E potrivită pentru pielea sensibilă.

Vaselina protejează pielea împotriva uscării excesive, de aceea săpunul cu un astfel de compus e indicat celor care au pielea uscată.

Mierea tonifică şi hrăneşte pielea, făcând-o moale şi gingaşă.

Extractul de pin ajută la vindecarea unor răni mici de pe suprafaţa pielii, previne iritarea pielii şi apariţia acneei.

Extractul de muşeţel îmbunătăţeşte funcţia pielii de autoprotecţie, previne uscarea ei.

Extractul de sunătoare, ca şi cel de eucalipt, are efect antiinflamator.

Elena Sărăteanu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *