Actualitate

Alegerea presedintelui fara modificarea constitutiei

Fostii deputati Anatol Plugaru si Mihai Petrachi propun reluarea procedurii de alegere a presedintelui in parlament fara modificarea Constitutiei. Ei considera ca procedura de alegerea desfasurata la finele anului trecut a avut loc cu grave incalcari ale legislatiei, de aceea rezultatele alegerii urmeaza a fi anulate de catre Curtea Constitutionala. In acelasi timp, Constitutia actuala nu trebuie modificata, pentru ca tara se confrunta nu cu o criza constitutionala, ci cu una politica.

„Actualii deputati au incalcat in mod obraznic Regulamentul Parlamentului, Legea cu privire la statutul deputatului si chiar Constitutia Republicii Moldova”, a declarat Anatol Plugaru. „Conform legislatiei pe care o avem, deputatul este obligat sa participe la sedintele legislativului, iar asta nu ofera dreptul de a parasi sala de sedinte, inclusiv pentru a nu participa la vot. In randul al doilea, procedura prin care s-au desfasurat alegerile presedintelui numai vot secret nu poate fi numita, iar legislatia impune vot secret.”

„Propunerea noastra e ca cineva dintre deputati sa sesizeze Curtea Constitutionala, ca aceasta sa declare nule tentativele de alegere a presedintelui din motiv ca, asa cum asa cum s-au desfasurat ele, a fost grav incalcata Constitutia. Deputatul trebuie sa-si exprime vointa prin vot secret, deci, fara ca cineva sa-l influenteze din exterior”, spune Plugaru

Atat Anatol Plugaru, cat si Mihai Petrache si-au exprimat regretul ca in prezent Curtea Constitutionala, in calitatea sa de garant al Constitutiei, nu se poate autosesiza, ci asteapta sa fie rugata din exterior. „Nici deputatii nu au mare dorinta sa solutioneze aceasta problema”, a spus Plugaru. „PCRM nu doreste, pentru ca, in principiu, este cel mai mare violator al Legii fundamentale, iar Alianta pentru Integrarea Europeana nu are acest interes.”

Anatol Plugaru, in 1989 a detinut functia de deputat al poporului in Parlamentul RSS Moldovenesti, apoi a fost numit in functia de ministru al securitatii nationale in Guvernul Valeriu Muravschi. A indeplinit acesta functie pana pe la data 1 iulie 1992, cand a fost format un nou govern. La alegerile parlamentare din anul 2001, a candidat pentru postul de deputat in Parlamentul RM, ocupand locul opt pe lista PNL.

Mihai Petrachi si-a inceput cariera profesionala in calitate de adjunct al procurorului municipiului Chisinau. Din 1990 si pina in 1997 a fost sef al Directiei juridice din cadrul aparatului legislativului. Intre 1997-1999 a fost consilier in probleme juridice al Presedintelui Petru Lucinschi si, concomitent, consilier principal. Din 2002 este presedinte al Uniunii Centriste din Moldova.

Sursa: Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *