Moldova

Alegeri anticipate: da sau ba?

Vasile Adam, antrenor la Şcoala sportivă Ungheni

Haideţi să nu ne jucăm de-a alegerile. Am ales deja şi nu cred că-s necesare acum noi alegeri. Trebuie să le oferim posibilitate celor pe care i-am ales să muncească, să demonstreze ce pot. Mergem binişor şi cred că se va schimba câte ceva în următoarele luni. Eu sunt pentru un referendum de modificare a Constituţiei şi gata. Ce fel de alegeri acum?

Gheorghe Bodolica, directorul Palatului de cultură din Ungheni

Avem nevoie de noi alegeri în acest an. Numaidecât. Ceea ce se face acum pentru bugetari nu-i normal. Unde-s salariile majorate? Lumea-i dezamăgită. Nu s-a schimbat nimic. Mi-am dorit şi eu o schimbare şi am sperat că aceasta se va produce după alegerile din 29 iulie 2009. Nu s-a întâmplat aşa. Poate că alegerile anticipate vor mai schimba ceva şi în clasa politică de la noi, şi în raportul de forţe. Oamenii politici trebuie să înţeleagă că, dacă nu-şi ţin promisiunile, vor fi taxaţi.

Ion Ciobanu, antreprenor, Petreşti

Până nu se face regulă în Constituţie, nu avem nevoie de niciun fel de alegeri. Ar fi o pierdere de timp şi nu s-ar schimba nimic. Consider că trebuie modificat doar articolul cu privire la alegerea şefului statului şi să mergem înainte. Populaţia noastră, din păcate, poate fi încă uşor manipulată şi nişte alegeri anticipate ar fi un adevărat dezastru pentru R. Moldova. În ultimii opt ani de guvernare comunistă am fost aruncaţi cu 100 de ani în urmă. Acum, aceiaşi comunişti fac eforturi pentru a ne duce în epoca de piatră. Nu trebuie să admitem aşa ceva. Asta însă nu înseamnă că sunt de acord cu politica Alianţei pentru Integrare Europeană. Ceea ce se întâmplă acum cu politica pe care o duc noii guvernanţi îmi aminteşte de vechea zicală: „Brânză bună în burduf de câine”. E nevoie de o schimbare radicală. Dar o schimbare radicală nu o poţi face cu reprezentanţii vechii gărzi. Lumea e în nedumerire. Omizile au început să atace stejarul.

Gheorghe Grama, pensionar

Eu cred că ar fi bine să nu fie. Dar şi calea pe care a pornit actuala guvernare nu e cea mai bună. Chiar e periculoasă. S-a anunţat despre un referendum, dar mai mult nu ştim nimic. Doar zvonuri. Ar trebui să fim mult mai mult informaţi, să vină cu explicaţii, cu precizări şi oamenii politici, şi analiştii. Mă tem că populaţia nu va înţelege, până la urmă, ce-i cu acest referendum şi atunci ar putea fi mai rău decât alegerile anticipate. Nu-i clar ce vor politicienii, ce vrea actuala guvernare. De fapt, nu-i prea clar şi ce se întâmplă în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Asta-i părerea mea.

Valeriu Ciobanu, consilier orăşenesc Ungheni

Avem o criză economică pe care o vom dubla în cazul unor alegeri anticipate. Singura soluţie, din punctul meu de vedere, e referendumul. Avem o Constituţie anacronică şi e momentul să o modificăm. Alegerile anticipate nu vor da nimic şi nu vor schimba esenţial raportul de forţe. Comuniştii nu au de unde să obţină mai multe voturi. Dimpotrivă, vor mai pierde puţin, pentru că au plecat din partidul respectiv multe persoane influente. La Ungheni, am plecat eu, iar după mine şi mulţi alţii. Fiecare dintre noi am avut alegătorii noştri care, de data aceasta, sigur că nu vor vota în favoarea PCRM. Chiar dacă Vladimir Voronin a anunţat că Alianţa pentru Integrare Europeană se teme de alegeri anticipate, eu cred că ar trebui să se teamă de ele PCRM. Populaţia a oferit o şansă formaţiunilor de orientare democratică. Reprezentanţii acestora trebuie doar să se folosească de votul de încredere pe care l-au primit şi să nu dezamăgească lumea.

Tudor Brăguţă, fermier, Corneşti

Alegerile parlamentare nu ar fi necesare, dacă partidele politice din R. Moldova s-ar gândi la popor şi ar lăsa ambiţiile la o parte. Şi opoziţia, şi guvernarea trebuie să aibă acelaşi scop: să scoată ţara din sărăcie. Grija lor este acum însă alta: să le fie cald şi bine. Societatea noastră e dezbinată şi alegerile noi nu vor duce la nimic, vom avea acelaşi raport de forţe. Practic, aruncăm bani în vânt.

Ion Cibotaru, om de afaceri Ungheni

Bună-rea, noi avem o Constituţie care trebuie respectată. Dacă nu s-a reuşit alegerea şefului statului, Parlamentul trebuie dizolvat şi de anunţat alegeri anticipate. Nu ştiu de ce s-ar teme formaţiunile politice aflate la guvernare de noi alegeri, cu atât mai mult că s-au făcut deja lucruri bune. Prin nerespectarea Legii Supreme, partidele de orientare democratică, practic, îşi taie creanga de sub picioare. Trebuie să organizăm alegeri anticipate. Da, va fi costisitor, dar o altă cale, mai onorabilă pentru actuala guvernare, nu există.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *