Internațional

Alegeri municipale foarte importante în Turcia. Test electoral pentru premierul Erdogan

Din 17 decembrie 2013, acuzaţii grave de corupţie apasă asupra şefului majorităţii islamo-conservatoare. Integritatea să morală a fost pusă sub semnul îndoielii după difuzarea pe Internet a unei serii de conversaţii telefonice piratate, care i-au adus critici atât în Turcia, cât şi în străinătate. De-a lungul unei campanii dure, premierul a ripostat denunţând "complotul" urzit împotriva lui de foştii săi aliaţi, din cadrul confreriei predicatorului musulman Fethullah Gülen, şi le-a cerut susţinătorilor săi să le dea o "lecţie" la 30 martie. "Strategia sa este simplă", rezumă cercetătorul Sinan Ulgen, de la centrul de cercetări Edam din Istanbul, "spălarea acuzaţiilor de corupţie la urne". 

Dar discursurile sale acide împotriva "teroriştilor" sau "trădătorilor", epurările din cadrul poliţiei şi justiţiei, legile considerate "liberticide" şi blocarea Twitter şi de acum a YouTube au radicalizat mai mult decât oricând dezbaterea politică. La 12 martie 2014, sute de mii de turci au profitat de funeraliile unui adolescent decedat în urmă rănilor suferite în cadrul unei manifestaţii în iunie 2013 pentru a cere demisia premierului "asasin".

Hotărâtă să profite de situaţie, opoziţia a "naţionalizat" scrutinul municipal din 30 martie 2014 şi speră într-un vot de neîncredere împotriva celui pe care îl tratează în mod deschis drept "hoţ" sau "dictator".

Toate institutele de sondaje turce anticipează o slăbire a poziţiei AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere din 2002, n.r.) care a obţinut puţin sub 50% din sufragii la alegerile legislative din 2011, dar cu siguranţă nu o degringolada. Estimările arată între 35 şi 45 la sută la nivel naţional, deoarece în pofida scandalurilor şi polemicilor, Erdogan rămâne de departe omul politic cel mai popular din ţară. Partidul sau, care a câştigat toate alegerile din 2002, ar urmă să obţină cel mai mare număr de voturi duminică, clasându-se în faţă Partidului Republican al Poporului (CHP) social-democrat şi al Mişcării pentru Acţiune Naţionalistă (MHP).

Sursa: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *