Externe

Alegeri Parlamentare în Bulgaria

Scrutinul a început la orele locale 07:00 (04:00 GMT) și se va încheia la 20:00 (17:00 GMT). Primele sondaje realizate la ieșirea de la urne vor fi date publicității imediat după încheierea procesului de vot.

De mai multe săptămâni, cele două tabere sunt date pe poziții egale în sondajele de opinie, cu circa 30% din intențiile de vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat în alegerile din Bulgaria și care lasă să se întrevadă negocieri dure pentru formarea unei coaliții de guvernare. Partidele naționaliste, a căror retorică șovină s-a propagat în toate taberele, inclusiv cea de stânga, ar putea fi arbitri.

În acest al treilea legislativ în numai patru ani, mizele internaționale au dominat campania, chiar dacă fenomenul corupției endemice și nivelul extrem de scăzut de trai îi preocupă pe alegătorii acestei cele mai sărace țări din UE.

"Dacă PSB (socialiștii) câștigă, Bulgaria riscă să desfășoare o politică fățiș prorusă. Dacă Gerb (al lui Borisov) revine la putere, el va păstra echilibrul între Occident și Rusia, care are importante interese în Balcani", rezumă Ognian Mincev, directorul Institutului pentru Studii Internaționale de la Sofia.

Socialiștii, moștenitorii comuniștilor de dinaintea prăbușirii Cortinei de Fier, speră să profite de elanul care l-a adus la președinția Bulgariei, în noiembrie 2016, pe candidatul lor Rumen Radev, fost comandant în cadrul forțelor aeriene.

La fel ca șeful statului, președinta PSB, Kornelia Ninova, este favorabilă ridicării sancțiunilor impuse de UE Rusiei și unei cooperări întărite cu Moscova, scrie agerpres.ro.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *