Astăzi 4 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 3 Iulie 2020
Abonamente

Politică 31 Mai 2019, ora 16:30    Din editia print

Alegerile din 26 mai 2019, o nouă speranță pentru UE

Marime Font

Alegerile pentru Parlamentul European, care s-au desfășurat în perioada 23-26 mai în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, au constituit cea mai semnificativă și mai frumoasă surpriză politică din ultima perioadă.

Chiar dacă o rândunică nu face primăvara, totuși, în contextul crizelor naționale, regionale și chiar mondiale în care este implicat bătrânul continent în ultimii câțiva ani, aceste alegeri par să anunțe debutul unei perioade mai liniștite, sau, cel puțin, încheierea unui episod deosebit de turbulent al istoriei recente. Vom încerca să nu ne lăsăm copleșiți de un entuziasm exagerat, chiar dacă avem motive suficiente și bine întemeiate pentru aceasta.

Alegătorii au decis să-și reafirme voința de libertate și democrație


Primele semne de bucurie pentru partea eurofilă a societății s-au făcut vizibile chiar în dimineața zilei de 26 mai, zi în care alegerile au avut loc în 21 dintre cele 28 de state membre ale UE. Deși până la primele estimări ale exit-poll-urilor mai rămâneau multe ore, activismul cetățenilor cu drept de vot era evident. Estimările prezenței la vot, care se face din trei în trei ore, au arătat de la bun început că la acest scrutin alegătorii europeni au decis să fie mai activi decât în ultimele două decenii şi jumătate. Astfel, a fost înregistrată cea mai mare rată de participare din 1994 până în prezent. Acest indicator este important nu doar prin faptul că prezența la alegeri a depășit pragul psihologic de 50 la sută (ceea ce înseamnă că cei care s-au deplasat la secțiile de vot au fost mai numeroși decât cei care au ales să nu facă acest lucru), ci și pentru că au fost dezmințite practic toate studiile sociologice de până la alegeri, care preziceau o prezență foarte scăzută, sub 40%.
Să fi fost acesta efectul amplelor campanii de comunicare și de incitare la vot care s-au desfășurat timp de mai multe luni înainte de 26 mai în țările membre ale UE? Sau activismul sporit al alegătorilor să fi fost cauzat de alți factori, mai greu de evaluat și referindu-se mai degrabă la specificul național în fiecare din cele 28 de state? Nu este exclusă nici prima, nici a doua variantă. Cu certitudine, a fost vorba de un NU explicit, pe care alegătorii l-au spus indiferenței și lipsei de implicare în treburile cetății comune europene. Sociologii și politologii își vor face meseria în viitorul apropiat și vor veni cu argumentări științifice, pentru a explica această mobilizare extraordinară a electoratului european, însă într-o primă abordare „la cald” suntem înclinați a crede că a fost vorba de un răspuns al societății europene la o perioadă prea îndelungată de tot felul de crize. În loc să se lase pradă decepției și să fie demotivați, alegătorii au decis să-și reafirme voința de libertate și democrație, şi să-şi manifeste instinctul de conservare în aceste vremuri dificile.

Antieuropenii au obţinut doar 112 din cele 751 de mandate în PE


Consecințele politice ale acestei prezențe importante la scrutin au devenit clare, începând cu momentul închiderii urnelor, când au fost făcute publice rezultatele primelor exit-polluri. Ne referim aici la faptul că partidele populiste și eurosceptice, considerate a fi favoritele scrutinului, au înregistrat scoruri cu mult mai mici decât cele prognozate. Chiar dacă, în unele țări, aceste partide s-au plasat pe primul loc, totuși, rezultatul general a demonstrat că marea majoritate a cetățenilor statelor respective a votat pentru partidele clasice, atașate valorilor și cauzei europene. În cazul Franței, de exemplu, partidul Adunarea Națională (fostul Front Național), condus de Marine Le Pen, s-a plasat pe primul loc cu un scor de 23,31%, dar a devansat lista Renaissance, susținută de președintele Emmanuel Macron (partidele La République en Marche, MoDem și alte câteva formațiuni mai mici), cu doar 0,9%. Astfel, doar 22 dintre cei 74 de europarlamentari francezi vor fi afiliați în grupul eurofob ENL (Europa Națiunilor și a Libertății). O situație oarecum similară este și în Marea Britanie, unde partizanii ieșirii Regatului Unit din UE, adunați la repezeală în cadrul noului Partid Brexit, deși s-au plasat pe prima poziție în preferințele electoratului, vor avea 29 de europarlamentari din numărul total de 73 de membri ai delegației britanice în Parlamentul European (PE). Aceștia vor fi parte a celui de-al doilea grup eurofob din PE, EFDD (Europa Libertății și Democrației Directe). În același timp, numărul europarlamentarilor britanici eurofili (liberal-democrații, laburiștii, ecologiștii și conservatorii) va fi de cel puțin 41, adică peste jumătate din componența delegației britanice în PE. Singura țară care face o figură aparte, fiind o excepție de la regulă, este Italia, acolo unde cele două partide antieuropene, Liga Nordului (grupul ENL) și Mișcarea 5 Stele (grupul EFDD), vor avea în total 42 de europarlamentari din totalul de 73 de membri ai delegației italiene în PE. Chiar și așa, rezultatele înregistrate de cele două grupuri extremiste și eurosceptice sunt cu mult sub așteptările sondajelor preelectorale. Împreună, aceste două grupuri vor avea 112 din cei 751 de europarlamentari, adică mai puțin de 15 la sută. Să ne amintim că sondajele efectuate cu numai câteva zile înainte de alegeri preziceau o pondere de cel puțin 30% a celor două grupuri în Parlamentul European.

Loading...


Cel mai probabil, viitorul aliat al PPE şi S&D va fi ALDE

Aşadar, duminică seara, Uniunea Europeană a răsuflat uşurată, atunci când primele rezultate ale scrutinului au arătat că Parlamentul European de legislatura 2019-2024 nu va fi dominat sau influențat puternic de forțele politice populiste și eurosceptice. Este cert faptul că, după 40 de ani de dominare a celor două grupuri mari: popularii europeni (grupul PPE) și social-democrații (grupul S&D), o nouă majoritate care va determina componența Comisiei Europene și politicile elaborate de acest „guvern” al UE va trebui să-i aibă în componența sa și pe membrii unui alt grup important. Cel mai probabil, viitorii aliați ai PPE şi S&D vor fi europarlamentarii liberali și progresiști din grupul ALDE (+ Renaissance și Alianța 2020 USR PLUS). Împreună, cele trei grupuri vor deține 436 de europarlamentari, adică 58% din numărul total al membrilor PE. O majoritate solidă, care va putea numi în scurt timp noii comisari europeni și care îl va vota, după toate probabilitățile, pe Manfred Weber în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Alegerile din 26 mai au fost deosebit de importante și pentru România. La fel ca şi în alte țări europene, prezența la vot a românilor a întrecut toate așteptările, înregistrându-se și un activism extrem de sporit al diasporei românești. De la prezidențialele din 2014 nu au mai fost văzute cozi de sute de metri sau chiar de kilometri întregi în preajma secțiilor de votare deschise în afara României, iar reeditarea lor a fost un lucru absolut remarcabil. Dacă scrutinul ar fi fost organizat de guvernul României în condiții corecte, numărul total al votanților în diaspora avea să fie și mai mare. Atunci ar fi fost înregistrată cu certitudine o prezență la scrutin de peste 50 la sută. Așa însă zeci sau poate chiar sute de mii de români din afară nu au reușit să voteze până la închiderea secțiilor de vot - un lucru absolut regretabil, în condițiile în care autoritățile electorale din România se pare că nu au învățat nimic din experiența alegerilor prezidențiale de acum aproape cinci ani.

Este de remarcat și faptul că, în România, scorul înregistrat de partidele de dreapta și cele centriste, proeuropene, a fost cu mult peste așteptări. Astfel, PNL, Alianța 2020 USR PLUS și PMP au obținut împreună aproape 54 la sută din voturi (aproape 60%, dacă contabilizăm în această categorie și voturile UDMR) - un rezultat mai mult decât dublu față de scorul înregistrat de PSD, partid aflat la putere din 2016 încoace.

Semnalul transmis de basarabeni - frontiera UE nu are cum să mai fie pe Prut


O mențiune aparte în acest context ar trebui făcută şi în privinţa participării la scrutinul european a mai multor zeci de mii de cetățeni moldoveni, care dețin și cetățenia României. Este vorba de cei aproape 37 de mii de basarabeni, care au votat la secțiile deschise pe teritoriul R. Moldova, precum și de cele câteva zeci de mii de basarabeni, care au votat în diaspora, de rând cu ceilalți cetățeni ai României. Deși numărul total al basarabenilor, care au participat la acest scrutin, este greu de estimat, deoarece numărul acestora în diaspora este necunoscut, totuși putem vorbi de niște cifre aproximative. Mai exact, e vorba de câteva zeci de mii, posibil chiar peste o sută de mii de persoane. Prin urmare, vorbim deja de un număr mare de cetățeni ai R. Moldova, care au mers să-și delege reprezentanții în Parlamentul European, de rând cu zecile și sutele de milioane de cetățeni ai statelor UE. Aceștia au răspuns apelului la mobilizare într-un moment dificil pentru Uniunea Europeană și pentru țara lor – România.

Aici se impune și o altă constatare logică. R. Moldova este singurul stat din lume, care se află în această situație. Nu este membru al UE, dar zeci sau sute de cetățeni ai săi participă la alegerile pentru PE. Oricine înțelege sensul deplin al acestei constatări își dă seama că e vorba de un semnal pe care basarabenii îl transmit autorităților de la Bruxelles și din toate capitalele europene - frontiera Uniunii Europene nu are cum să mai fie pe Prut. Cetățenii moldoveni sunt europeni, în sensul de apartenență la UE, nu doar la nivel simbolic, cultural sau prin aproximație. Ei sunt europeni în sensul juridic al acestei noțiuni, iar de duminica trecută ei și-au meritat locul în Uniunea Europeană atât prin activismul lor civic, cât și prin participarea la viața politică a UE.

Pentru ca aceste constatări să fie transpuse în realitate, moldovenii i-ar putea scuti pe birocrații bruxellezi de toate bătăile de cap, care sunt de neocolit în procesul de aderare al unui stat la UE. Unirea R. Moldova cu România ar simplifica procedurile și ar economisi timpul și resursele tuturor.

Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)