Astăzi 21 Iulie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Politică 31 Mai 2019, ora 16:30    Din editia print

Alegerile din 26 mai 2019, o nouă speranță pentru UE

Marime Font

Alegerile pentru Parlamentul European, care s-au desfășurat în perioada 23-26 mai în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, au constituit cea mai semnificativă și mai frumoasă surpriză politică din ultima perioadă.

Chiar dacă o rândunică nu face primăvara, totuși, în contextul crizelor naționale, regionale și chiar mondiale în care este implicat bătrânul continent în ultimii câțiva ani, aceste alegeri par să anunțe debutul unei perioade mai liniștite, sau, cel puțin, încheierea unui episod deosebit de turbulent al istoriei recente. Vom încerca să nu ne lăsăm copleșiți de un entuziasm exagerat, chiar dacă avem motive suficiente și bine întemeiate pentru aceasta.

Alegătorii au decis să-și reafirme voința de libertate și democrație


Primele semne de bucurie pentru partea eurofilă a societății s-au făcut vizibile chiar în dimineața zilei de 26 mai, zi în care alegerile au avut loc în 21 dintre cele 28 de state membre ale UE. Deși până la primele estimări ale exit-poll-urilor mai rămâneau multe ore, activismul cetățenilor cu drept de vot era evident. Estimările prezenței la vot, care se face din trei în trei ore, au arătat de la bun început că la acest scrutin alegătorii europeni au decis să fie mai activi decât în ultimele două decenii şi jumătate. Astfel, a fost înregistrată cea mai mare rată de participare din 1994 până în prezent. Acest indicator este important nu doar prin faptul că prezența la alegeri a depășit pragul psihologic de 50 la sută (ceea ce înseamnă că cei care s-au deplasat la secțiile de vot au fost mai numeroși decât cei care au ales să nu facă acest lucru), ci și pentru că au fost dezmințite practic toate studiile sociologice de până la alegeri, care preziceau o prezență foarte scăzută, sub 40%.
Să fi fost acesta efectul amplelor campanii de comunicare și de incitare la vot care s-au desfășurat timp de mai multe luni înainte de 26 mai în țările membre ale UE? Sau activismul sporit al alegătorilor să fi fost cauzat de alți factori, mai greu de evaluat și referindu-se mai degrabă la specificul național în fiecare din cele 28 de state? Nu este exclusă nici prima, nici a doua variantă. Cu certitudine, a fost vorba de un NU explicit, pe care alegătorii l-au spus indiferenței și lipsei de implicare în treburile cetății comune europene. Sociologii și politologii își vor face meseria în viitorul apropiat și vor veni cu argumentări științifice, pentru a explica această mobilizare extraordinară a electoratului european, însă într-o primă abordare „la cald” suntem înclinați a crede că a fost vorba de un răspuns al societății europene la o perioadă prea îndelungată de tot felul de crize. În loc să se lase pradă decepției și să fie demotivați, alegătorii au decis să-și reafirme voința de libertate și democrație, şi să-şi manifeste instinctul de conservare în aceste vremuri dificile.

Antieuropenii au obţinut doar 112 din cele 751 de mandate în PE


Consecințele politice ale acestei prezențe importante la scrutin au devenit clare, începând cu momentul închiderii urnelor, când au fost făcute publice rezultatele primelor exit-polluri. Ne referim aici la faptul că partidele populiste și eurosceptice, considerate a fi favoritele scrutinului, au înregistrat scoruri cu mult mai mici decât cele prognozate. Chiar dacă, în unele țări, aceste partide s-au plasat pe primul loc, totuși, rezultatul general a demonstrat că marea majoritate a cetățenilor statelor respective a votat pentru partidele clasice, atașate valorilor și cauzei europene. În cazul Franței, de exemplu, partidul Adunarea Națională (fostul Front Național), condus de Marine Le Pen, s-a plasat pe primul loc cu un scor de 23,31%, dar a devansat lista Renaissance, susținută de președintele Emmanuel Macron (partidele La République en Marche, MoDem și alte câteva formațiuni mai mici), cu doar 0,9%. Astfel, doar 22 dintre cei 74 de europarlamentari francezi vor fi afiliați în grupul eurofob ENL (Europa Națiunilor și a Libertății). O situație oarecum similară este și în Marea Britanie, unde partizanii ieșirii Regatului Unit din UE, adunați la repezeală în cadrul noului Partid Brexit, deși s-au plasat pe prima poziție în preferințele electoratului, vor avea 29 de europarlamentari din numărul total de 73 de membri ai delegației britanice în Parlamentul European (PE). Aceștia vor fi parte a celui de-al doilea grup eurofob din PE, EFDD (Europa Libertății și Democrației Directe). În același timp, numărul europarlamentarilor britanici eurofili (liberal-democrații, laburiștii, ecologiștii și conservatorii) va fi de cel puțin 41, adică peste jumătate din componența delegației britanice în PE. Singura țară care face o figură aparte, fiind o excepție de la regulă, este Italia, acolo unde cele două partide antieuropene, Liga Nordului (grupul ENL) și Mișcarea 5 Stele (grupul EFDD), vor avea în total 42 de europarlamentari din totalul de 73 de membri ai delegației italiene în PE. Chiar și așa, rezultatele înregistrate de cele două grupuri extremiste și eurosceptice sunt cu mult sub așteptările sondajelor preelectorale. Împreună, aceste două grupuri vor avea 112 din cei 751 de europarlamentari, adică mai puțin de 15 la sută. Să ne amintim că sondajele efectuate cu numai câteva zile înainte de alegeri preziceau o pondere de cel puțin 30% a celor două grupuri în Parlamentul European.


Cel mai probabil, viitorul aliat al PPE şi S&D va fi ALDE

Aşadar, duminică seara, Uniunea Europeană a răsuflat uşurată, atunci când primele rezultate ale scrutinului au arătat că Parlamentul European de legislatura 2019-2024 nu va fi dominat sau influențat puternic de forțele politice populiste și eurosceptice. Este cert faptul că, după 40 de ani de dominare a celor două grupuri mari: popularii europeni (grupul PPE) și social-democrații (grupul S&D), o nouă majoritate care va determina componența Comisiei Europene și politicile elaborate de acest „guvern” al UE va trebui să-i aibă în componența sa și pe membrii unui alt grup important. Cel mai probabil, viitorii aliați ai PPE şi S&D vor fi europarlamentarii liberali și progresiști din grupul ALDE (+ Renaissance și Alianța 2020 USR PLUS). Împreună, cele trei grupuri vor deține 436 de europarlamentari, adică 58% din numărul total al membrilor PE. O majoritate solidă, care va putea numi în scurt timp noii comisari europeni și care îl va vota, după toate probabilitățile, pe Manfred Weber în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Alegerile din 26 mai au fost deosebit de importante și pentru România. La fel ca şi în alte țări europene, prezența la vot a românilor a întrecut toate așteptările, înregistrându-se și un activism extrem de sporit al diasporei românești. De la prezidențialele din 2014 nu au mai fost văzute cozi de sute de metri sau chiar de kilometri întregi în preajma secțiilor de votare deschise în afara României, iar reeditarea lor a fost un lucru absolut remarcabil. Dacă scrutinul ar fi fost organizat de guvernul României în condiții corecte, numărul total al votanților în diaspora avea să fie și mai mare. Atunci ar fi fost înregistrată cu certitudine o prezență la scrutin de peste 50 la sută. Așa însă zeci sau poate chiar sute de mii de români din afară nu au reușit să voteze până la închiderea secțiilor de vot - un lucru absolut regretabil, în condițiile în care autoritățile electorale din România se pare că nu au învățat nimic din experiența alegerilor prezidențiale de acum aproape cinci ani.

Este de remarcat și faptul că, în România, scorul înregistrat de partidele de dreapta și cele centriste, proeuropene, a fost cu mult peste așteptări. Astfel, PNL, Alianța 2020 USR PLUS și PMP au obținut împreună aproape 54 la sută din voturi (aproape 60%, dacă contabilizăm în această categorie și voturile UDMR) - un rezultat mai mult decât dublu față de scorul înregistrat de PSD, partid aflat la putere din 2016 încoace.

Semnalul transmis de basarabeni - frontiera UE nu are cum să mai fie pe Prut


O mențiune aparte în acest context ar trebui făcută şi în privinţa participării la scrutinul european a mai multor zeci de mii de cetățeni moldoveni, care dețin și cetățenia României. Este vorba de cei aproape 37 de mii de basarabeni, care au votat la secțiile deschise pe teritoriul R. Moldova, precum și de cele câteva zeci de mii de basarabeni, care au votat în diaspora, de rând cu ceilalți cetățeni ai României. Deși numărul total al basarabenilor, care au participat la acest scrutin, este greu de estimat, deoarece numărul acestora în diaspora este necunoscut, totuși putem vorbi de niște cifre aproximative. Mai exact, e vorba de câteva zeci de mii, posibil chiar peste o sută de mii de persoane. Prin urmare, vorbim deja de un număr mare de cetățeni ai R. Moldova, care au mers să-și delege reprezentanții în Parlamentul European, de rând cu zecile și sutele de milioane de cetățeni ai statelor UE. Aceștia au răspuns apelului la mobilizare într-un moment dificil pentru Uniunea Europeană și pentru țara lor – România.

Aici se impune și o altă constatare logică. R. Moldova este singurul stat din lume, care se află în această situație. Nu este membru al UE, dar zeci sau sute de cetățeni ai săi participă la alegerile pentru PE. Oricine înțelege sensul deplin al acestei constatări își dă seama că e vorba de un semnal pe care basarabenii îl transmit autorităților de la Bruxelles și din toate capitalele europene - frontiera Uniunii Europene nu are cum să mai fie pe Prut. Cetățenii moldoveni sunt europeni, în sensul de apartenență la UE, nu doar la nivel simbolic, cultural sau prin aproximație. Ei sunt europeni în sensul juridic al acestei noțiuni, iar de duminica trecută ei și-au meritat locul în Uniunea Europeană atât prin activismul lor civic, cât și prin participarea la viața politică a UE.

Pentru ca aceste constatări să fie transpuse în realitate, moldovenii i-ar putea scuti pe birocrații bruxellezi de toate bătăile de cap, care sunt de neocolit în procesul de aderare al unui stat la UE. Unirea R. Moldova cu România ar simplifica procedurile și ar economisi timpul și resursele tuturor.

Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)