Actualitate

Alegerile din 5 aprilie au fost incorecte si partial libere

Coalitia civica pentru alegeri libere si corecte „Coalitia 2009” considera ca alegerile parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie 2009 – NU au fost corecte si, luand in considerare, in special, situatia alegatorilor din Transnistria – NU au fost libere in totalitate, din cauza neindeplinirii standardelor internationale.

Potrivit unui comunicat al „Coalitiei 2009”, campania electorala a fost marcata de multiple incalcari ale legislatiei electorale: utilizarea resurselor publice (cel putin 41 de cazuri dovedite), presiuni si influente asupra concurentilor electorali (cel putin 21 de cazuri dovedite) si a alegatorilor (cel putin 33 de cazuri dovedite).
Posturile publice cu acoperire nationala „Moldova 1” si „Radio Moldova” au favorizat preponderent partidul de guvernamant in buletinele de stiri, care au fost transformate in instrumente de manipulare si propaganda in beneficiul PCRM si in detrimentul partidelor de opozitie. Incalcari similare au fost inregistrate si in cazul posturilor private NIT, N4, EU TV si „Antena C”, limitand astfel posibilitatile tuturor concurentilor electorali sa isi expuna platformele si punctele de vedere in diverse probleme. Astfel, putem concluziona ca nu a fost asigurat pluralismul politic in timpul campaniei electorale.
„Coalitia 2009” mai semnaleaza continuarea campaniei electorale in afara perioadei legale. In ziua de 4 aprilie 2009 mai multe televiziuni au reluat emisiuni in cadrul carora se facea agitatie electorala in favoarea sau defavoarea unor concurenti electorali. De asemenea, Agentia Informationala de Stat MOLDPRES a favorizat PCRM in ziua alegerilor, cand a difuzat stiri despre cum au votat Vladimir Voronin, Marian Lupu si Zinaida Greceanai – primele trei persoane pe lista PCRM. In acelasi timp, MOLDPRES nu a transmis nicio stire despre votul celorlalti concurenti electorali.
Potrivit datelor oficiale, preluate de CEC de la Serviciul de Graniceri, 627.959 de moldoveni se afla in mod constant peste hotare. Avand in vedere faptul ca numarul acestor cetateni constituie cel putin 20% din totalul alegatorilor, „Coalitia 2009” considera ca doar cele 33 de sectii deschise peste hotare au fost insuficiente pentru a le crea acestora conditiile optime de exercitare a dreptului la vot.
In regiunea transnistreana a R. Moldova aceste nereguli au fost mult mai grave. Pentru aproximativ 10% dintre alegatorii moldoveni (cei din aceasta regiune) nu au fost asigurate conditii minime pentru exercitarea dreptului la vot de catre autoritati. Alegatorii din regiune nu au fost informati de catre autoritatile Republicii Moldova cu privire la sectiile de votare la care sunt arondati sau de faptul ca se voteaza unde au resedinta, si nu domiciliul.
„Coalitia 2009” atrage atentia asupra faptului ca genul de nereguli semnalate la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 este similar celor mentionate in rapoartele din 2005.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *