Politică

Alegerile repetate pentru functia de presedinte vor avea loc pe 7 decembrie

Postul de presedinte al RM a devenit vacant pe 11 septembrie 2009. Prima tentativa de alegere a sefului statului a avut loc pe 10 noiembrie, dar a suferit esec, pentru ca deputatii comunisti au refuzat sa voteze candidatura lui Marian Lupu.

„Nu votati acum, dar o s-o faceti pe 7 decembrie”. Aceasta a fost replica presedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu, data comunistilor, in sedinta de vineri a legislativului, dupa votarea noii date a alegerilor prezidentiale repetate. In cadrul sedinntei, legislativul a ales si o comisie speciala de desfasurare a alegerilor repetate pentru functia de presedinte. Ea si-a inceput deja activitatea si aduce la cunostinta ca propunerile de inaintare a candidatilor pentru functia de presedinte al RM pot fi prezentate in zilele de 30 noiembrie, 1,2 si 3 decembrie.

Tot vineri, parlamentul a votat in prima lectura proiectul legii cu privire la modificarea si completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2009. Acesta prevede ca Produsul Intern Brut va atinge in acest an o valoare de 59,5 miliarde de lei, cu o descrestere reala de 9 la suta fata de anul 2008, iar deficitul bugetului de stat va constitui 4,6 miliarde de lei. Veaceslav Negruta, ministru al Finantelor, a precizat ca se prevede optimizarea cheltuielilor bugetare curente prin diminuarea acestora cu circa 1,6 mlrd de lei. Este vorba, in special, de reducerea mijloacelor pentru intretinerea institutiilor bugetare, a posturilor vacante si de alte masuri de austeritate.

Un eveniment aparte l-a constituit cuvantarea rostita vineri in Parlamentul RM de catre Comisarul European Pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero Waldner. „Prima prioritate a UE este negocierea unui nou acord cu RM, care sa depaseasca Acordul de Parteneriat si Cooperare existent”, a spus comisarul european. In acest sens, Benita Ferrero Waldner a remarcat ca prima runda de negocieri in vederea semnarii unui asemenea document, care sa includa obiectivul unei zone libere de comert, va incepe pe 12 ianuarie anul viitor. „Stabilirea unei zone de liber schimb aprofundate si comprehensive intre tara dumneavoastra si UE va aduce reforme structurale, ceea ce nu va fi usor de la inceput, dar ar putea, cu timpul, sa aduca mari beneficii economice pentru poporul dumneavoastra”, a declarat Waldner.

Aflata in vizita la Chisinau, comisarul european a vorbit si despre liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni. „Eu cred ca, peste cativa ani, moldovenii ar putea merge fara vize in UE”, a mentionat oficialul. Cu referire la situatia politica din RM, Benita Ferrero Waldner a reiterat pozitia UE: „ Fortele politice ar trebui sa inceapa dezvoltarea unei culturi bazate pe respectul reciproc intre majoritate si opozitie, cu un sistem echitabil de frane si contrabalante. ?ara voastra are nevoie de aceasta capacitate a tuturor partidelor politice sa actioneze impreuna pe timp de criza in interesul poporului”.

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *