O criză a falsului își face loc în industria mondială a aurului. Lingouri marcate în mod fraudulos cu logo-urile marilor producători sunt introduse pe piață pentru a spăla aurul de contrabandă sau obținut în mod ilegal. Falsurile sunt greu de detectat, fiind astfel ideale pentru traficanții de droguri, spre exemplu.
Lingouri de aur în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari, imprimate cu logo-urile rafinăriilor elvețiene, dar care nu au fost produse de acestea, au fost identificate de toți cei patru producători din Elveția. Acestea au fost găsite și în seifurile JPMorgan Chase, una dintre marile bănci din centrul pieței de aur, potrivit Reuters, care citează directori din rafinăriile de aur, bănci și alte surse din industrie.
Patru dintre aceste surse au declarat că au fost găsite cel puțin o mie de lingouri cu o dimensiune standard, care au o greutate de un kilogram. Aceasta este o pondere mică raportată la producția mondială anuală, de aproximativ 2-2,5 milioane de astfel de lingouri. Dar falsurile sunt sofisticate, așa că s-ar putea ca alte mii să nu fi fost încă detectate, spun reprezentanții celei mai mari companii de rafinare a aurului din Elveția.
Lingourile false de aur sunt relativ comune în industria aurului și adesea destul de ușor de detectat, având în vedere că sunt bucăți de metal ieftin placat cu aur. Însă, în cazul de față, falsurile sunt mai subtile. Aurul este real și are o puritate mare și doar marcajele sunt falsificate.
De ce se recurge la lingouri fals marcate
Lingourile cu marcă falsă sunt o modalitate relativ nouă de a evita măsurile luate la nivel mondial de a bloca mineralele ce provin din zonele de conflict și de a preveni spălarea banilor. Astfel de falsuri reprezintă o problemă pentru rafinăriile internaționale, finanțatori și autoritățile de reglementare, care încearcă să elimine comerțul ilicit cu lingouri.
Prețurile ridicate ale aurului au dus la un avânt al mineritului neoficial și ilegal începând cu mijlocul anulor 2000. Fără ștampila unei rafinării prestigioase, acest aur ar intra în rețelele subterane de trafic sau ar fi vândut la un preț redus. Însă, piratând mărcile rafinăriilor elvețiene sau ale altor mari traderi, metalul care a fost extras în locuri care altfel nu ar fi legale sau acceptabile pentru Occident, precum anumite părți din Africa, Venezuela sau Coreea de Nord, poate fi introdus pe piață, iar banii obținuți să fie direcționați spre rețele criminale sau regimuri care se află sub sancțiuni internaționale.
Nu este clar cine face lingourile false găsite până acum, dar reprezentanții industriei au declarat pentru Reuters că ei cred că provin din China, cel mai mare producător și importator, și au intrat pe piață prin intermediul dealerilor din Hong Kong, Japonia și Thailanda. Iar odată acceptate de un dealer de aur în aceste locuri, falsurile se pot răspândi rapid în lanțurile de aprovizionare din întreaga lume.
|
Micul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.
( ) Citeşte tot articolulIvan Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, i-a scris un mesaj vloggerului Bolocan prin care îl amenință că „îi va socoti dinții” atunci când îl va întâlni.
( ) Citeşte tot articolulA şasea tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, care constă în 92.430 de doze, ajunge luni, în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.
( ) Citeşte tot articolulIsraelul va interzice traficul aerian internaţional de pasageri, începând de luni seara, timp de o săptămână, în încercarea de a opri răspândirea noii variante de coronavirus, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulParticipanţii la cursa ilegală din Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei au fost identificaţi. Aceştia s-au dovedit a fi un tânăr de 22 de ani şi un minor de 17 ani.
( ) Citeşte tot articolulPatru fotbalişti ai echipei braziliene Palmas FR şi preşedintele clubului, Lucas Meira, au murit, duminică, într-un accident de avion, în urma căruia a decedat şi pilotul aparatului de zbor de mici dimensiuni, scrie news.ro.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut intr-o familie aristocratica la Arianz, in partea de sud-vest a Capadociei, in vecinatatea cetatii Nazianz. Tatal sau este convertit la crestinism de sotia sa Nona si ajunge mai tarziu episcop de Nazianz. Sfantul Grigorie a studiat in Cezareea Capadociei, in...
( ) Citeşte tot articolulO rețetă simplă dar deosebit de gustoasă și plină de vitamine care ajută la slăbirea rapidă, dar armonioasă: salata cu ton și spanac! O poți consuma oricând pentru a da jos câteva kilograme. Ingrediente: 1 conserva ton 100 gr spanac baby 50 gr porumb 2 oua 50...
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi...
( ) Citeşte tot articolulZiua de luni, 25 ianuarie, stă sub semnul echilibrului. Aduce energii benefice, ce se vor transforma în anumite decizii adoptate pentru bunăstare. În această zi e bine să te concentrezi pe muncă, este favorizat aspectul financiar. Berbec Este o zi plină de fericire...
( ) Citeşte tot articolul