Chișinău

Alertă verde pentru societatea civilă „Să salvăm parcul de pe strada Dimo!”

Protestatarii spun că au sesizat şi primăria municipală, şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, şi Ministerul Mediului, şi poliţia despre faptul că se distruge parcul şi că autorizaţia de construcţie a fost eliberată cu mari încălcări, dar nimeni nu a intervenit. Construcţia începe de la marginea drumului, trece peste acoperişul a patru garaje şi continuă în parc. Agentul economic, având acordul în scris al celor patru proprietari de garaje, a obţinut autorizaţie de construcţie de la primărie, deşi nu avea permisiunea de la Agenţia Ecologică de Stat şi de la „Termocom”. Reprezentantul „Termocom”-ului ne-a spus că administraţia întreprinderii în niciun caz nu va da acordul ca pe locul cu pricina să se construiască ceva, deoarece pe acolo trece o magistrală termică de 500 cm, zona de protecţie a acesteia fiind reglementată prin lege. Şi Ministerul Mediului, prin intermediul Agenţiei Ecologice de Stat, a emis o hotărâre de sistare a lucrărilor.

Ion Caleinic, administratorul asociaţiei proprietarilor de garaje 134, ne-a spus că fostul preşedinte al asociaţiei nu avea dreptul să dea acordul ca să fie construită spălătoria, fiindcă nu a convocat adunarea tuturor proprietarilor de garaje, ci a discutat doar cu cei patru. În baza acestei scrisori a şi fost eliberată autorizaţia.

În imediata apropiere, la fel în parc, funcţionează două gherete care vând materiale de construcţie. Oamenii, fiind nemulţumiţi de faptul că se distruge parcul, au scris o petiţie la pretura sectorului Ciocana. La 16 aprilie au primit un răspuns semnat de pretorul Galina Bostan. Ea îi informează pe petiţionari că proprietarul „s-a angajat ca în termen de zece zile să evacueze gheretele din zona spaţiilor verzi”. Într-adevăr, locul gheretelor a fost schimbat – ele au fost mutate cu vreo zece metri într-o parte.

Membrii asociaţiei proprietarilor de garaje, dar şi oamenii care locuiesc în zona parcului de pe strada Dimo doresc să atace la Curtea de Apel decizia de emitere a autorizaţiei de construcţie pe motiv că ar fi ilegală. Ei au format un grup de iniţiativă care o să înmâneze petiţii tuturor partidele din parlament, în speranţa că deputaţii vor interveni pentru salvarea parcului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *