Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Cultură 1 Mai 2020, ora 11:00

Alesia Cobasnian: „Știu că Basarabia este pământ românesc”

Marime Font

Alesia Cobasnian, o fetiță de 12 ani din Constanța, postase pe o rețea de socializare la 1 decembrie 2018, cu prilejul celor 100 de ani ai României, un desen al său în care e reprezentat un ochi foarte frumos, sub el se prelinge o Lacrimă tricoloră.

 Imaginea devenise virală pe internet. Desenul cu Lacrima tricoloră a apărut și la parada organizată în București de Ziua Marii Uniri. Imaginea a adunat sute de comentarii și felicitări îndată după ce a fost postată, mii de oameni au distribuit-o.

Imagini simbolice, desenate de Alesia Cobasnian

Am căutat-o atunci pe Alesia Cobasnian, am găsit-o și am aflat că ea este nepoțica unui cunoscut dirijor și compozitor constănțean, Boris Cobasnian, născut în Basarabia, frate drept cu Vladimir Cobasnean, actor remarcabil de la Chișinău.

În primăvara anului 2020, imediat după declanșarea pandemiei provocate de noul coronavirus, Alesia Cobasnian a făcut încă un desen care s-a bucurat, de asemenea, de un succes răsunător. În desen e conturat tot un ochi foarte expresiv, dar de data aceasta e cu mască purpurie și în jurul lui plutesc sfere cu țepi, amenințătoare – molecule de Covid-19.

Loading...


Vă propunem să priviți cu atenție acest ochi asaltat de către dușmănoasele molecule de coronavirus și să apreciați curajul foarte tinerei pictorițe, siguranța și precizia liniilor, rafinamentul coloritului.


„Ochiul asaltat de Covid”, desen de Alesia Cobasnian, 13 ani, Constanța

Alesia Cobasnian a împlinit, între timp, 13 ani. Ea este elevă la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța. Doamna Doinița Pindic Mirea, diriginta fetiței, ne-a povestit despre discipola sa: „Alesia Cobasnian este eleva Colegiului Național de Arte din clasa a 5-a, specialitatea Arte vizuale (desen). Eu sunt diriginta ei și profesoara de română. Este un copil deosebit, cu rezultate foarte bune, e printre premianții clasei, cu o medie foarte mare. Este o fire sensibilă, pasionată de desen. Oricând are puțin timp liber, ea desenează. Toate lucrările pe care le-am văzut sunt pline de viață, „însuflețite”, se vede că face totul cu pasiune. Au ceva aparte lucrările ei, atrag atenția imediat. La orele de română, de multe ori, îmbinăm literatura cu desenul și obținem lucruri extraordinare, iar copiii sunt foarte încântați. Despre Alesia, nu pot spune decât ca este minunată, făra să exagerez, și sunt bucuroasă că o cunosc și că a ales să vină la școala noastră”.


Alesia Cobasnian, autoarea Lacrimei tricolore și a desenului despre Covid-19

Alesia Cobasnian: „Nu mi-a fost frică să desenez coronavirusul”

Am discutat pe cale virtuală cu Alesia Cobasnian după ce ea și-a prezentat publicului desenul cu ochiul atacat de Covid. Mi-a spus că nu i-a fost frică să deseneze coronavirusul pentru că e protejată, stă în casă. A munict o zi întreagă la desen. Am întrebat-o ce crede despe situația actuală și mi-a mărturisit: „Îmi pare destul de gravă situația din lume avand în vedere puterea virusului. Chiar și un prieten din copilărie al tatălui meu s-a infectat de covid și a fost internat la spital. În unele momente mă apucă teama de coronavirus, dar stau în casă și încerc să-mi ocup timpul. Sper ca toata lumea să facă asta, însă am văzut că mulți nu respectă regulile și cred că e periculos”.

În perioada stării de urgență Alesia Cobasnian rămâne activă și creativă: „De obicei fac schițe, desenez. Am primit teme la română și matematică și teme de la doamna profesoară de desen. Am schițat în creion ouă de Paște. De asemenea, desenez și pictez lucruri care îmi plac sau mi se par interesante”.
Alesiei îi place mult să se joace și cu surioara sa: „Pe sora mea o cheamă Ioana Teodora Cobasnian. Nu este încă la Colegiul de Arte, deoarece este abia în clasa a 4-a, dar face balet online cu o profesoră de balet din București. Am vizionat împreună cu sora și cu mama mea mai multe spectacole de balet difuzate online, două dintre ele în premieră, pe canalul de youtube al Teatrului Balșoi din Moscova. Citim și cărți. Una dintre cărțile citite este „Făuritorul de baghete magice” de Ed Masessa, foarte interesantă”.

Am mai întrebat-o pe Alesia despre bisericile din Constanța, ea mi-a răspuns: „Majoritatea sunt uluitoare. Nu am icoane preferate, dar când eram mică, obișnuiam să mă ducă bunica la o biserică unde icoana Maicii Domnului ma uimea de fiecare dată. Anul acesta am sărbătorit Paștele cu mai puțini membri, dar am fost în famile totuși (părinții Alesiei sunt Luminița și Laurian Cobasnian – n. n.). Eu înțeleg prin Înviere răspândirea fericirii și a bucuriei că Iisus a înviat”.
Bunicul Alesiei, Boris Cobasnian, e născut în Basarabia

Alesia avea doar 5 anișori când bunelul său, Boris Cobasnian, a murit. Însă fetița îi păstrează o amintire luminoasă: „Era o persona deosebită, se distingea de cum intra în cameră și era foarte cunoscut și respectat. Îmi amintesc că era foarte drăguț cu mine. Când aveam 3, 4 ani ani mă punea să număr și pentru fiecare număr pe care îl știam, îmi dădea câte un leu. Mă străduiam de fiecare dată să știu mai mult și ne amuzam împreună, era foarte haios”.
Am mai întrebat-o pe Alesia cum și-a descoperit vocația pentru desen. „Pur și simplu desenam de mică. Îmi place foarte mult să desenez, să creez. Totul vine din imaginație”, mi-a spus Alesia.

Când va fi mare, vrea să se facă arhitect sau designer. Ce cunoaște despre Basarabia? „Știu că Basarabia este pământ românesc și că bunicul e de acolo. Mi-ar plăcea cândva să văd casa în care s-a născut, dacă mai există. Din păcate, nu am cunoscut foarte bine familia bunicului din partea cealaltă, nu am fost niciodată la Chișinău”, ne spune Alesia.

Amintim unele repere din biografia artistică a bunicului său Boris Cobasnian. S-a născut pe 9 martie 1926 în satul Petroșani, județul Bălți, Basarabia. Tatăl său, părintele Visarion, dirija corul bisericii din sat. Boris și-a început studiile muzicale la Şcoala Normală „Mihai Viteazul” din Chişinău. Când a început războiul, Şcoala Normală a fost nevoită să se refugieze la Arad. În anul 1947, Boris Cobasnian a devenit student la Conservatorul din Bucureşti. În 1960, a fondat renumitul cor „Vox Maris” din Constanţa, cu care a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale (Italia, Germania, Ungaria, Spania). A compus piese corale, a avut sute de discipoli. A predat muzica religioasă la Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius” din Constanța. A fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Între compozitorul Boris Cobasnian și actorul basarabean Vladimir Cobasnean a existat o asemănare fizică uimitoare. E suficient să-i vezi doar pe fotografie, ca să-ți dai seama că sunt frați drepți. Vladimir Cobasnean a debutat la Teatrul de Păpuși „Licurici”, după care s-a înscris în trupa de balet a Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin” din Chișinău. A activat la Teatrul Epic de Etnografie si Folclor „Ion Creangă”, apoi a lucrat ca actor, până în ultimul an de viață, la Teatrul Național „M. Eminescu” din Chișinău. A fost de asemenea profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

O mlădiță din neamul Cobasnian trăiește, studiază artele și desenează lucrări minunate pe țărmul Mării Negre, la Constanța. Ea, o copilă de 13 ani, a creat niște imagini-simbol ce poartă amprenta vremurilor pe care le trăim. Îți mulțumim, Alesia Cobasnian!

Un articol de: Irina Nechit Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)