Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:50
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2019, ora 01:55

Alexandru Tănase: Atunci când se scumpește pâinea, circul este singura soluție…

Marime Font

În cei 10 ani de carieră publică am încercat să urmez anumite reguli de comunicare. În funcțiile pe care le-am exercitat am avut o deschidere totală față de presă, explicând și comentând tot ce era legat de activitatea instituției. În schimb, nu am comentat niciodată bârfele și acuzațiile idioate. În lipsa unui auditoriu care reacționează la fapte, în epoca post-adevărului în care existăm, comentând/infirmând niște absurdități, nu faci altceva decât să le credibilizezi.

Acesta a fost cazul campaniei de presă prin care se insinua existența unei legături dintre modificarea legii taxei de stat și așa-numitul „laundromat rusesc”. Această „legătură” este atât de absurdă, fiind „creată” exclusiv prin distorsiunea grosolană a faptelor, motiv pentru care am decis nici măcar să nu o comentez. 

Există fapte și interpretări ale faptelor. Anumite lucruri care se întâmplă „după aceasta” nicidecum nu înseamnă că s-au întâmplat „din cauza aceasta”. Doar un om total naiv poate crede că o mașinărie transnațională financiară de asemenea anvergură putea să fi pusă în dependență față de plata taxei de stat. Cei care au discernământ văd absurditatea acestei ipoteze și nu au nevoie de comentariile mele, iar pentru cei rătăciți prin teorii ale conspirației argumentele nu au absolut nici o valoare.

Iată de ce, comentariul la proiectul dlui Litvinenco îl fac mai puțin în calitate de fost politician, ci în cea de avocat practician, care știe, nu din auzite, cum funcționează lucrurile în justiție. Sper să reușesc să-i deschid domniei sale dimensiunea practică a problemei date, pe care acesta nu o vede, fiind orbit de interesul politic de a valida anumite teze din campaniile mediatice pe care le poartă.  

Rațiunea de bază a modificării acestei legi a fost asigurarea accesului liber la justiție și excluderea intereselor și actelor de corupție în sistemul judecătoresc. Voi explica despre ce este vorba.  

Scopul achitării taxei de stat în cadrul procesului civil este de a compensa parțial statului cheltuielile pentru asigurarea activității instanțelor judecătorești. Totodată, achitarea taxei de stat are drept scop și ordonarea adresărilor cu rea-credință în instanță, întrucât povara suportării cheltuielilor de judecată cade pe seama părții care a pierdut procesul.

În acțiunile patrimoniale, taxa de stat se determină în funcție de caracterul și valoarea acesteia, iar în acțiunile nepatrimoniale și în alte cazuri prevăzute de lege aceasta este în proporții fixe, potrivit prevederilor Legii taxei de stat. 

În vederea asigurării principiului consfințit de Constituție privind asigurarea accesului liber la justiție, cuantumul taxei de stat urmează a fi unul proporțional, care să nu genereze încălcarea acestui principiu fundamental. În acest context, prin prisma prevederilor articolului 6 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, rezultă că suma ce urmează a fi achitată ca taxă de stat în instanță nu trebuie să constituie un impediment în fața persoanelor de a se adresa în justiție pentru a le fi restabilit un drept încălcat și pentru a obține o satisfacție efectivă.

În redacția veche a legii (articolul 3 din Legea privind taxa de stat) era stabilit plafonul minim. Astfel, taxa de stat se plătea în cotă procentuală – 3 % din valoare acțiunii cu caracter patrimonial sau din suma încasată, dar nu mai puțin de 150 lei de la persoanele fizice și nu mai puțin de 270 lei pentru persoanele juridice. 

Conform normelor procesuale existente până la modificare, la cererea de chemare în judecată urma a fi anexată dovada de plată a taxei de stat (articolul 167 din Codul de procedură civilă). În cazul în care instanța constata că cererea a fost depusă fără respectarea condiției enunțate, aceasta nu dădea curs cererii, acordând-i reclamantului un termen pentru lichidarea acestui neajuns. Neachitarea taxei în termenul stabilit de instanță echivala cu nedepunerea cererii de chemare în judecată de către persoana lezată într-un drept al său legitim

În același timp, judecătorii aveau posibilitatea legală de a scuti sau de amâna plata taxei de stat în cazul în care reclamantul demonstra că nu are posibilitatea să o achite. Aceasta prevede legală genera o practică judiciară vicioasă, și anume, în cazuri identice, în funcție de „intima convingere”, judecătorii adoptau decizi diferite: pe unii ii scuteau de plata taxei de stat, iar pe alții nu-i scuteau, astfel împiedicându-i să aibă acces la justiție. Această problemă era una veche și bine-cunoscută în mediul avocaților. De altfel, avocații au fost cei care au și sesizat existența acestei probleme. Prin urmare, de la Ministerul Justiției se cerea identificarea unei soluții.

Opțiunea de a elimina din legislație posibilitatea scutirii/amânări plății taxei de stat a fost respinsă din start, deoarece în asemenea mod ar fi fost încălcate alte drepturi, „pruncul fiind aruncat cu tot cu apa din covată”. Sigura opțiune rațională identificată a fost cea de a plafona taxa de stat astfel, încât „intima convingere” a unor judecători să nu mai transforme taxa de stat în instrument de blocaj al accesul la justiție pentru persoanele care nu aveau mijloacele financiare necesare.  

Astfel, pentru a asigura accesul liber și egal la justiție, prin diminuarea impedimentelor financiare la realizarea acestui drept fundamental, dar și pentru protecția părții care a pierdut procesul, obligată la restituirea nu doar a valorii acțiunii, dar și la compensarea cheltuielilor de judecată, ținând cont de politica de percepere a taxei de stat, Parlamentul a decis să plafoneze suma maximă ce ar putea fi achitată cu titlu de taxă de stat. 

Un alt detaliu, de care s-a ținut cont, se referea la faptul că sarcina de dosare și volumul de lucru al judecătorilor nu poate fi raportat la venitul obținut prin perceperea taxei de stat – pentru un dosar complex cu o valoare a acțiunii nesemnificativă se pot cheltui mai multe resurse decât pentru unul mai simplu, dar cu o valoare semnificativă

Prin această modificare s-a instituit o practică previzibilă și uniformă referitoare la asigurarea accesului la justiție a persoanelor care, din considerente financiare, nu-și pot valorifica un drept sau interes legitim, instituindu-se, în același timp, o garanție privind un maximum suportat în legătură cu o acțiune în justiție.

Acest proiect se încadra în politica promovată la acel moment de liberalizare a mecanismelor de acces la justiție (laolaltă cu reforma avocaturi, sistemului de executare a hotărârilor judecătorești și a notariatului). Este cazul să menționez că aceste reforme pe zona justiției au generat previzibilitate și aplicarea uniformă a legislației, fapt care a propulsat Republica Moldova cu câteva poziții mai sus în clasamentul Doing Business 2010. Aceasta a fost o inițiativă salutată de întreaga comunitate juridică, nu a ridicat niciodată careva obiecții, a fost avizată pozitiv de Guvern, iar Hotărârea Guvernului privind aprobarea acestui aviz a fost contrasemnată fără obiecții de către Ministrul Finanțelor de la acea vreme. Anularea acestei plafonări ne va reîntoarce la practicile vicioase anterioare, generând acte de corupție, imprevizibilitate și aplicări clientelare ale legislației. 

Referitor la pretinsa legătură dintre plafonarea taxei și așa-numitul „laundromat”. Orice jurist practician, care cunoaște cum funcționează instituția fidejusiunii, o să vă confirme că era suficient ca în calitate de fidejusor să intervină o societate aflată în procedura de insolvență și taxa de stat nu mai era necesară în general, nici măcar cea plafonată (!). Legea insolvenței și astăzi conține asemenea prevederi. În cazul persoanelor fizice, dacă acestea prezentau un certificat referitor la lipsa veniturilor, ele beneficiau de scutire/amânare la plata taxei de stat, fără nici un impediment legal, în dependență de „intima convingere” a judecătorului de caz. Orice delict, înseamnă, prin definiție, încălcarea legii. Nu există nici un remediu legal, și nici un text de lege, care ar putea împiedica abuzurile, și acest lucru e valabil pentru orice categorie de dosare.

Mutilarea legislației va avea un impact direct asupra accesului persoanelor la justiție. Autorul acestei inițiative nu a explicat de ce persoanele de bună credință ar trebui să plătească prețul pentru cei de rea credință. Spre exemplu, o entitate care are de încasat o datorie de câteva zeci de milioane, de ce trebuie să se împrumute pe la bănci pentru a-și valorifica un drept garantat de Constituție?

Scopul taxei de stat pentru acțiunea în justiție nu este ca statul să câștige bani pe seama persoanelor ajunse în situația de a-și soluționa o dispută în fața judecătorului, nici de a-i descuraja să se adreseze în instanță. Scopul taxei de stat este de a-și restitui o parte din cheltuielile pentru administrarea justiției

Și dacă tot autorul afirmă că „nu crede că se mai pot întâmpla crime de asemenea anvergură în Republica Moldova”, care este atunci rațiunea unei asemenea inițiative? Singura explicație plauzibilă pe care o găsesc, ar fi că inițiativa de a anula plafonarea taxei de stat nu-i altceva decât un instrument pentru unii politicieni de a-și valida tezele din campaniile pe care le-au purtat. Atunci când se scumpește pâinea, puterea oferă poporului circ. Inițiativa dlui Litvinenco arată exact ca o ghilotină, care este văzută ca remediu împotriva mătreței. 

Dl S. Litvinenco mi-a fost student la disciplina dreptului constituțional. După ce a promovat examenul, i-am propus (fără nici un „concurs meritocratic”) funcția de judecător-asistent la Curtea Constituțională (“captivă”), chiar dacă era un activist notoriu în cadrul unui partid de opoziție. Am zărit în el un potențial bun, pentru dezvoltarea unui jurist adevărat. Am să-i reamintesc cu această ocazie argumentele pe cere i le-am adus în favoare unei asemenea alegeri: „Politica este cel mai prielnic mediu pentru a distruge un potențial jurist, deoarece este guvernată de rațiunile de ordin politic, care pervertesc gândirea și care nu țin cont de principiile de drept”. Am urmărit cu multă atenție toate inițiativele domniei sale. Unele mi-au plăcut, dar la fel de multe m-au dezamăgit, făcându-mă să constat, cu părere de rău, că am avut dreptate în avertismentele mele.

Loading...


Sursa: alexandru.tanase.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 09:47

COVID-19 / O cale de protejare a medicilor recomandată de experți - Imunizarea PASIVĂ, principii de TESTARE și UTILITATE

COVID-19 / O cale de protejare a medicilor recomandată de experți - Imunizarea PASIVĂ, principii de TESTARE și UTILITATE

Astăzi au fost raportate 123 de cazuri noi. (1) 23 de pacienți sînt în stare gravă; 17 au murit deja.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:46

30% din cei infectați cu coronavirus sunt medici. Mesajul unui deputat către guvernanți: „V-ați pierdut mințile?”

30% din cei infectați cu coronavirus sunt medici. Mesajul unui deputat către guvernanți: „V-ați pierdut mințile?”

„Sunt 215 medici infectați cu Covid-19 în Republica Moldova, adică aproape 30% din numărul total de bolnavi”, afirmă deputatul PAS, Doina Gherman

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Aprilie 2020, ora: 08:38

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cea mai bună veste în plină pandemie de coronavirus. Am putea fi mai rezistenți în fața COVID-19! Un medic a explicat fenomenul

Cercetători din Olanda au descoperit o legătură între numărul redus de decese din unele țări și un vaccin făcut populației din primii ani de viață. R. Moldova și România au vaccinul în schema obligatorie de zeci de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Aprilie 2020, ora: 08:24

Reţete de pate vegetal de casă: delicioase, sănătoase, cu puţine calorii!

Reţete de pate vegetal de casă: delicioase, sănătoase, cu puţine calorii!

În comerţ găseşti câteva sortimente de pate vegetal, deci de post, dar ai avut curiozitatea să te uiţi pe etichetă?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 08:24

CORONAVIRUS / Italia: Numărul pacienților în stare gravă a SCĂZUT pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei

CORONAVIRUS / Italia: Numărul pacienților în stare gravă a SCĂZUT pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei Foto: simbol

Potrivit celor mai recente date din Italia, încă 681 de decese au fost cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al morților ajungând sâmbătă la 15,362.

( ) Citeşte tot articolul

Film 5 Aprilie 2020, ora: 08:12

Netflix: 9 filme şi seriale de văzut în aprilie 2020

Netflix: 9 filme şi seriale de văzut în aprilie 2020

Nu vrem să fim prăpăstioşi, dar este foarte posibil ca în aprilie distanţarea socială să fie extrem de importantă, prin urmare sunt toate şansele să căutăm un companion de petrecere a timpului liber în lista de zeci de titluri Netflix care se lansează luna aceasta. Deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 5 Aprilie 2020, ora: 08:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:48

Un medicament împotriva paraziților a fost testat cu succes în laborator ca tratament pentru coronavirus. Urmează testele clinice pe oameni

Un medicament împotriva paraziților a fost testat cu succes în laborator ca tratament pentru coronavirus. Urmează testele clinice pe oameni

 Ivermectin, un medicament eficient împotriva infecțiilor cu paraziți, aprobat de Administrația pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), cunoscut pentru activitatea sa antivirală cu spectru larg, dovedită anterior in vitro (în laborator, pe celule infectate de exemplu cu virusul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:45

Două strategii în lupta cu PANDEMIA. Propunerile unui inginer din Silicon Valley

Două strategii în lupta cu PANDEMIA. Propunerile unui inginer din Silicon Valley

Tomas Pueyo, inginer-dezvoltator din Silicon Valley, consideră că politicienii trebuie să acționeze acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:41

REFUZ. Ţara europeană care nu impune izolare. Cum se explică măsurile relaxate

REFUZ. Ţara europeană care nu impune izolare. Cum se explică măsurile relaxate

În timp ce restul Europei impune restricţii severe asupra vieţii publice şi continuă să închidă graniţele, Suedia preferă o abordare mult mai relaxată faţă de pandemia de coronavirus, scrie CNBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Aprilie 2020, ora: 07:25

Cum va fi vremea / Prognoza METEO pentru Chișinău în următoarele 10 zile

Cum va fi vremea / Prognoza METEO pentru Chișinău în următoarele 10 zile

Chiar dacă în primele nopți de aprilie temperaturile au coborât pe timp de noapte mult sub pragul înghețului, vremea se va încălzi considerabil în următoarele zile. Meteorologii prognozează pentru acest weekend, valori termice maxime de 15..17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Aprilie 2020, ora: 06:56

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 5 APRILIE 2020. Marea conjuncție dintre Pluto și Jupiter!

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 5 APRILIE 2020. Marea conjuncție dintre Pluto și Jupiter!

Iata horoscopul zilei de azi DUMINICA 5 APRILIE 2020; azi are loc prima intalnire in conjunctie intre Marele Benefic Jupiter si Marele Transformator Pluto, ambii aflati in zodia seriosului Capricorn. Cei doi se vor mai intalni in acest an pe 30 iunie, cand vor fi ambii in stationare retrograda,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)