Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:47
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2019, ora 01:55

Alexandru Tănase: Atunci când se scumpește pâinea, circul este singura soluție…

Marime Font

În cei 10 ani de carieră publică am încercat să urmez anumite reguli de comunicare. În funcțiile pe care le-am exercitat am avut o deschidere totală față de presă, explicând și comentând tot ce era legat de activitatea instituției. În schimb, nu am comentat niciodată bârfele și acuzațiile idioate. În lipsa unui auditoriu care reacționează la fapte, în epoca post-adevărului în care existăm, comentând/infirmând niște absurdități, nu faci altceva decât să le credibilizezi.

Acesta a fost cazul campaniei de presă prin care se insinua existența unei legături dintre modificarea legii taxei de stat și așa-numitul „laundromat rusesc”. Această „legătură” este atât de absurdă, fiind „creată” exclusiv prin distorsiunea grosolană a faptelor, motiv pentru care am decis nici măcar să nu o comentez. 

Există fapte și interpretări ale faptelor. Anumite lucruri care se întâmplă „după aceasta” nicidecum nu înseamnă că s-au întâmplat „din cauza aceasta”. Doar un om total naiv poate crede că o mașinărie transnațională financiară de asemenea anvergură putea să fi pusă în dependență față de plata taxei de stat. Cei care au discernământ văd absurditatea acestei ipoteze și nu au nevoie de comentariile mele, iar pentru cei rătăciți prin teorii ale conspirației argumentele nu au absolut nici o valoare.

Iată de ce, comentariul la proiectul dlui Litvinenco îl fac mai puțin în calitate de fost politician, ci în cea de avocat practician, care știe, nu din auzite, cum funcționează lucrurile în justiție. Sper să reușesc să-i deschid domniei sale dimensiunea practică a problemei date, pe care acesta nu o vede, fiind orbit de interesul politic de a valida anumite teze din campaniile mediatice pe care le poartă.  

Rațiunea de bază a modificării acestei legi a fost asigurarea accesului liber la justiție și excluderea intereselor și actelor de corupție în sistemul judecătoresc. Voi explica despre ce este vorba.  

Scopul achitării taxei de stat în cadrul procesului civil este de a compensa parțial statului cheltuielile pentru asigurarea activității instanțelor judecătorești. Totodată, achitarea taxei de stat are drept scop și ordonarea adresărilor cu rea-credință în instanță, întrucât povara suportării cheltuielilor de judecată cade pe seama părții care a pierdut procesul.

În acțiunile patrimoniale, taxa de stat se determină în funcție de caracterul și valoarea acesteia, iar în acțiunile nepatrimoniale și în alte cazuri prevăzute de lege aceasta este în proporții fixe, potrivit prevederilor Legii taxei de stat. 

În vederea asigurării principiului consfințit de Constituție privind asigurarea accesului liber la justiție, cuantumul taxei de stat urmează a fi unul proporțional, care să nu genereze încălcarea acestui principiu fundamental. În acest context, prin prisma prevederilor articolului 6 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, rezultă că suma ce urmează a fi achitată ca taxă de stat în instanță nu trebuie să constituie un impediment în fața persoanelor de a se adresa în justiție pentru a le fi restabilit un drept încălcat și pentru a obține o satisfacție efectivă.

În redacția veche a legii (articolul 3 din Legea privind taxa de stat) era stabilit plafonul minim. Astfel, taxa de stat se plătea în cotă procentuală – 3 % din valoare acțiunii cu caracter patrimonial sau din suma încasată, dar nu mai puțin de 150 lei de la persoanele fizice și nu mai puțin de 270 lei pentru persoanele juridice. 

Conform normelor procesuale existente până la modificare, la cererea de chemare în judecată urma a fi anexată dovada de plată a taxei de stat (articolul 167 din Codul de procedură civilă). În cazul în care instanța constata că cererea a fost depusă fără respectarea condiției enunțate, aceasta nu dădea curs cererii, acordând-i reclamantului un termen pentru lichidarea acestui neajuns. Neachitarea taxei în termenul stabilit de instanță echivala cu nedepunerea cererii de chemare în judecată de către persoana lezată într-un drept al său legitim

În același timp, judecătorii aveau posibilitatea legală de a scuti sau de amâna plata taxei de stat în cazul în care reclamantul demonstra că nu are posibilitatea să o achite. Aceasta prevede legală genera o practică judiciară vicioasă, și anume, în cazuri identice, în funcție de „intima convingere”, judecătorii adoptau decizi diferite: pe unii ii scuteau de plata taxei de stat, iar pe alții nu-i scuteau, astfel împiedicându-i să aibă acces la justiție. Această problemă era una veche și bine-cunoscută în mediul avocaților. De altfel, avocații au fost cei care au și sesizat existența acestei probleme. Prin urmare, de la Ministerul Justiției se cerea identificarea unei soluții.

Opțiunea de a elimina din legislație posibilitatea scutirii/amânări plății taxei de stat a fost respinsă din start, deoarece în asemenea mod ar fi fost încălcate alte drepturi, „pruncul fiind aruncat cu tot cu apa din covată”. Sigura opțiune rațională identificată a fost cea de a plafona taxa de stat astfel, încât „intima convingere” a unor judecători să nu mai transforme taxa de stat în instrument de blocaj al accesul la justiție pentru persoanele care nu aveau mijloacele financiare necesare.  

Astfel, pentru a asigura accesul liber și egal la justiție, prin diminuarea impedimentelor financiare la realizarea acestui drept fundamental, dar și pentru protecția părții care a pierdut procesul, obligată la restituirea nu doar a valorii acțiunii, dar și la compensarea cheltuielilor de judecată, ținând cont de politica de percepere a taxei de stat, Parlamentul a decis să plafoneze suma maximă ce ar putea fi achitată cu titlu de taxă de stat. 

Un alt detaliu, de care s-a ținut cont, se referea la faptul că sarcina de dosare și volumul de lucru al judecătorilor nu poate fi raportat la venitul obținut prin perceperea taxei de stat – pentru un dosar complex cu o valoare a acțiunii nesemnificativă se pot cheltui mai multe resurse decât pentru unul mai simplu, dar cu o valoare semnificativă

Prin această modificare s-a instituit o practică previzibilă și uniformă referitoare la asigurarea accesului la justiție a persoanelor care, din considerente financiare, nu-și pot valorifica un drept sau interes legitim, instituindu-se, în același timp, o garanție privind un maximum suportat în legătură cu o acțiune în justiție.

Acest proiect se încadra în politica promovată la acel moment de liberalizare a mecanismelor de acces la justiție (laolaltă cu reforma avocaturi, sistemului de executare a hotărârilor judecătorești și a notariatului). Este cazul să menționez că aceste reforme pe zona justiției au generat previzibilitate și aplicarea uniformă a legislației, fapt care a propulsat Republica Moldova cu câteva poziții mai sus în clasamentul Doing Business 2010. Aceasta a fost o inițiativă salutată de întreaga comunitate juridică, nu a ridicat niciodată careva obiecții, a fost avizată pozitiv de Guvern, iar Hotărârea Guvernului privind aprobarea acestui aviz a fost contrasemnată fără obiecții de către Ministrul Finanțelor de la acea vreme. Anularea acestei plafonări ne va reîntoarce la practicile vicioase anterioare, generând acte de corupție, imprevizibilitate și aplicări clientelare ale legislației. 

Referitor la pretinsa legătură dintre plafonarea taxei și așa-numitul „laundromat”. Orice jurist practician, care cunoaște cum funcționează instituția fidejusiunii, o să vă confirme că era suficient ca în calitate de fidejusor să intervină o societate aflată în procedura de insolvență și taxa de stat nu mai era necesară în general, nici măcar cea plafonată (!). Legea insolvenței și astăzi conține asemenea prevederi. În cazul persoanelor fizice, dacă acestea prezentau un certificat referitor la lipsa veniturilor, ele beneficiau de scutire/amânare la plata taxei de stat, fără nici un impediment legal, în dependență de „intima convingere” a judecătorului de caz. Orice delict, înseamnă, prin definiție, încălcarea legii. Nu există nici un remediu legal, și nici un text de lege, care ar putea împiedica abuzurile, și acest lucru e valabil pentru orice categorie de dosare.

Mutilarea legislației va avea un impact direct asupra accesului persoanelor la justiție. Autorul acestei inițiative nu a explicat de ce persoanele de bună credință ar trebui să plătească prețul pentru cei de rea credință. Spre exemplu, o entitate care are de încasat o datorie de câteva zeci de milioane, de ce trebuie să se împrumute pe la bănci pentru a-și valorifica un drept garantat de Constituție?

Scopul taxei de stat pentru acțiunea în justiție nu este ca statul să câștige bani pe seama persoanelor ajunse în situația de a-și soluționa o dispută în fața judecătorului, nici de a-i descuraja să se adreseze în instanță. Scopul taxei de stat este de a-și restitui o parte din cheltuielile pentru administrarea justiției

Și dacă tot autorul afirmă că „nu crede că se mai pot întâmpla crime de asemenea anvergură în Republica Moldova”, care este atunci rațiunea unei asemenea inițiative? Singura explicație plauzibilă pe care o găsesc, ar fi că inițiativa de a anula plafonarea taxei de stat nu-i altceva decât un instrument pentru unii politicieni de a-și valida tezele din campaniile pe care le-au purtat. Atunci când se scumpește pâinea, puterea oferă poporului circ. Inițiativa dlui Litvinenco arată exact ca o ghilotină, care este văzută ca remediu împotriva mătreței. 

Dl S. Litvinenco mi-a fost student la disciplina dreptului constituțional. După ce a promovat examenul, i-am propus (fără nici un „concurs meritocratic”) funcția de judecător-asistent la Curtea Constituțională (“captivă”), chiar dacă era un activist notoriu în cadrul unui partid de opoziție. Am zărit în el un potențial bun, pentru dezvoltarea unui jurist adevărat. Am să-i reamintesc cu această ocazie argumentele pe cere i le-am adus în favoare unei asemenea alegeri: „Politica este cel mai prielnic mediu pentru a distruge un potențial jurist, deoarece este guvernată de rațiunile de ordin politic, care pervertesc gândirea și care nu țin cont de principiile de drept”. Am urmărit cu multă atenție toate inițiativele domniei sale. Unele mi-au plăcut, dar la fel de multe m-au dezamăgit, făcându-mă să constat, cu părere de rău, că am avut dreptate în avertismentele mele.

Loading...


Sursa: alexandru.tanase.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 19 Februarie 2020, ora: 12:10

Partidul ȘOR a dat în exploatare primul sat cu sistem de iluminare stradală bazat în totalitate pe LED-uri

Partidul ȘOR a dat în exploatare primul sat cu sistem de iluminare stradală bazat în totalitate pe LED-uri

Iluminatul stradal a devenit realitate la Ișcălău, raionul Fălești, grație susținerii Partidului Politic „ȘOR” și la inițiativa lui Ilan Șor. Satul nu a mai avut iluminare stradală de 35 de ani. Ceremonia oficială de aprindere a luminii pe străzile localității a avut...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)