Politică

Alexandru Tănase: Ceea ce vedem în Parlament seamănă a LOVITURĂ DE STAT

Ceea ce se întâmplă astăzi în plenul Parlamentului seamănă mai mult cu o lovitură de stat. De această părere este fostul președinte al Curți Constituționale a Republicii Moldova Alexandru Tănase. Într-o declarație pentru agora.md acesta a menționat că toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, întrunesc temei pentru a fi contestate la CC.

Încălcarea procedurilor de adoptare a legilor constituie temei de a declara aceste legi neconstituționale. Constituția prevede clar care legi are voie să le voteze Parlamentul și pentru fiecare categorie de proiect de lege în parte sunt prevăzute anumite proceduri. Fie că este vorba de un număr calificat de voturi, fie că este vorba de un număr calificat de lecturi. Când este vorba de procedurile bugetare, atunci în mod OBLIGATORIU fiecare amendament urmează să aibă avizul Guvernului. Au fost declarate neconstituționale zeci de modificări cu privire la politica bugetar-fiscală din simplul motiv că ele nu au fost avizate de Guvern. Există o normă constituțională imperativă.

LOVITURĂ DE STAT

Ceea ce se întâmplă în Parlament la ora actuală seamănă mai mult cu o LOVITURĂ DE STAT, decât cu un proces parlamentar obișnuit. Eu cred că toate deciziile care au fost adoptate astăzi, toate trebuie contestate la Curtea Constituțională, pe motive de procedură. Ele toate ridică grave probleme de constituționalitate în partea ce ține de procedură”, a declarat Alexandru Tănase.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *