Politică

Alexandru Tănase: Despre găinării, surse anonime sau cum se fabrică o manipulare

Astfel, potrivit președintelui CC, „lansezi deliberat o minciună pe internet care mai apoi „se transformă în zvon”. După asta, sunt invitate persoane mai mult sau mai puțin cunoscute „să comenteze zvonurile din societate”. Mai apoi, opinia persoanelor date despre așa-numitele „zvonuri” este difuzată în mass-media ca și informație, care nu necesită a fi probată. Doar observatorii foarte atenți sunt în stare să depisteze o asemenea găinărie.

Să trecem la un studiu de caz.

1. Mai întâi, pe un site a apărut o informație nevinovată de la o sursă „care a dorit să-și păstreze anonimatul” despre: Surpriza pe care o pregătește Partidul Popular din Moldova.

2. După asta, pe un alt site, care se bucură de credibilitate, este publicat un interviu, cu o persoană notorie (Igor Boțan) Despre inflația partidelor extraparlamentare. Din titlul materialului este clar că discuția va fi despre un fenomen negativ – și anume inflația partidelor extraparlamentare. Jurnalistul a solicitat un interviu analistului politic Igor Boțan, adresându-i următoarea întrebare: „Ar fi posibil ca o formațiune relativ nouă, Partidul Popular, să intre în următoarea legislatură, eventual sub conducerea fostului ministru al justiției, Alexandru Tănase, așa cum speculează presa”. Sigur că nu se specifică despre ce „speculație de presă” este vorba, deoarece asemenea speculații pur și simplu nu există.
Pentru consolidarea aparenței că se discută despre o faptă reală, dar nu una imaginară, autorul interviului formulează o a doua întrebare, la fel de retorică: „Tot presa tirajează precum că Partidul Popular din Republica Moldova, fiind înregistrat în aprilie 2011, așa cum ați amintit și dumneavoastră, în perioada mandatului ministrului justiției, Alexandru Tănase, care este acum președinte al Curții Constituționale. Și iată că acest fapt a făcut să apară ipoteza precum că domnul Alexandru Tănase ar putea în viitor să conducă această formațiune”. Nici aici autorul nu specifică unde, când și ce „tirajează presa”. Răspunsul dlui Igor Boțan la această întrebare este cât se poate de clar, că este o ipoteză pe care el o pune la îndoială.

3. Mai apoi, pe un alt portal de știri, specializat în asemenea afaceri, minciuna devine „informație” cu următorul titlu: Probabil Alexandru Tănase va prelua conducerea Partidului Popular, unde se lasă impresia că Igor Boțan este sursa acestei „informații”. Părerea dlui Igor Boțan (că este o ipoteză pe care el o pune la îndoială), se transformă în altceva. Să urmărim cum este citat răspunsul: „Analistul politic Igor Boțan admite, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Alexandru Tănase ar putea prelua conducerea Partidului Popular”. Observăm că deja apar două surse: Europa Liberă și Igor Boțan. Un cititor neinițiat deja nu mai observă că este mințit.

4. În final, știrea este preluată de un alt portal, care are în spate și o televiziune: „Alexandru Tănase ar putea prelua conducerea Partidului Popular”. VEZI declarațiile șefului Curții Constituționale. Textul începe în felul următor: „În ultima perioadă de timp, tot mai multe voci spun că Alexandru Tănase, actualul președinte al Curții Constituționale, ar putea prelua conducerea Partidului Popular. O asemenea ipoteză a fost luată în calcul și de analistul politic Igor Boțan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă”. Aici se invocă din nou numele lui Igor Boțan, Europa Liberă și, pentru a consolida minciuna, se face referire la existența „mai multor voci”. Care sunt aceste voci? Dacă revenim la începutul acestei istorii, vedem că nu a existat nici o voce.

Am făcut un studiu de caz simplu, care demontează cât de ușor poate fi prostită societatea de cei care au misiunea să o informeze corect. Potrivit eticii și deontologiei profesionale, chiar dacă ar fi existat careva zvonuri care necesită a fi reflectate în presă, sau eventual comentate, primul care trebuie luat la întrebări este persoana vizată.

În cazul în care autorul interviului m-ar fi întrebat pe mine dacă am careva planuri legate de Partidul Popular, i-aș fi răspuns următoarele:

Am tot respectul față de liderii Partidului Popular, domnii Alexandru Oleinic și Valeriu Cosarciuc. Sunt persoane cu o bogată experiență politică, care știu să-și atingă scopurile propuse. Faptul că am muncit împreună în același guvern nu poate fi interpretat ca o intenție de a adera la Partidul Popular, cu atât mai mult de „a prelua conducerea acestuia”. Nu există nici un suport pentru a face asemenea concluzii.

Faptul că Partidul Popular a fost înregistrat în perioada când eram ministru al justiției nu înseamnă nimic. Deținând funcția de ministru al justiției, eu am promovat o politică liberală în problema înregistrării organizațiilor necomerciale, inclusiv a partidelor politice, fiind înregistrate sute de organizații noi.

Pentru moment, nu mă interesează nici un partid politic, parlamentar sau extraparlamentar, deoarece am încă multe de făcut la Curtea Constituțională. Mandatul de judecător este incompatibil cu activitatea politică și intenționez să-l duc la bun sfârșit.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *