Promulgarea ce către Igor Dodon a legii care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, ar fi un alt scenariu pentru a ascunde esența unui joc periculos în care s-a angajat Igor Dodon pentru a destabiliza funcționalitatea statului, atunci când conducerea va fi preluată de Maia Sandu. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
„Am urmărit acest subiect. Toată lumea discută acest subiect dar face abstracție de esența lui. SIS-ul nu a fost niciodată regimentat în totalitate politică, ci a avut mereu un grad de autonomie chiar și în perioada guvernării Patidului Democrat. De fapt nu vorbim despre trecerea SIS-ului sub control parlamentar, pentru că el acolo și se află, este o prevedere legală care a rămas intactă. Noi asistăm cu totul la alt joc mult mai periculos și am senzația că ne scapă tuturor. Partea cea mai proastă că autorul acestor acțiuni subersive este președintele în exercițiu Igor Dodon, care în același timp este și agent de influență a Federației Ruse, nu face asta de dragul SIS-ului. El încearcă să o submineze pe președinta aleasă Maia Sandu. Este o acțiune de sabotaj clasic care este pus la cale din afara țării. Are mult prea puțin cu tot ce s-a întâmplat în Parlament, miza este alta: Republica Moldova trebuie să fie un stat vulnerabil, instabil, ori un președinte de stat care are de gestionat două dosare importante, cel transnistrean și incitările la separatism pe care le fac constant Igor Dodon și PSRM”, a declarat Alexandru Tănase într-o intervenție live în cadrul talk showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Potrivit lui Tănase, decuplarea Maiei Sandu de SIS, urmărește scopul de a o lăsa pe Maia Sandu fără informații în rezolvarea problemelor ce țin de politica externă.
„Președinta Maia Sandu are obligația constituțională și este garantul integrității teritoriale, și decuplarea ei de la SIS, urmărește scopul de a o lăsa fără instrumentul esențial de informare, care ar face-o să fie oarbă în fața unor probleme de politică externă și altele. Eu nu cred că Igor Dodon este o piesă de șah mult prea importantă pentru Federația Rusă, este un personaj de imobilizare și sabotare a funcționalității Republicii Moldova”, a mai adăugat Alexandru Tănase.
Președintele în exercițiu, Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, deși Curtea Constituțională a suspendat-o. Pe de altă parte, șefa Serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, susține că, de fapt, Igor Dodon a promulgat legea despre SIS a doua zi după ce a fost votată, adică pe data de 4 decembrie - concomitent cu alte două legi votate în aceeași zi și contestate de opoziție. Despre faptul că președintele în exercițiu a promulgat legea despre SIS s-a anunțat abia în această seară, ceea ce alimentează supoziția că a făcut-o cu dată din urmă.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul