Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:27
Abonamente

Actualitate 4 Martie 2019, ora 09:02

Alexandru Tănase: Războiul total și alegerile anticipate

Marime Font

 Un bun și vechi prieten împărtășea pe FB dilema postelectorală a celor 4 membri ai familie sale.


‟Toți 4 membri ai familiei mele au votat. Toți pentru ACUM. Toți din diverse motive. Acum toți 4 avem opinii diferite în privința la cum trebuie să procedeze cei pe care i-am ales. Cel mai interesant lucru este însă că avem 4 opinii diferite despre de ce ACUM procedează anume așa cum procedează, acum. 

Deci, unul din noi crede că ACUM trebuie să facă coaliție temporară cu PSRM, pentru a lăsa PD-ul fără putere. Altul crede că blocul trebuie să stea în opoziție și să se pregătească pentru a câștiga alegerile peste 4 ani. Încă unul crede că e nevoie de participarea la o coaliție largă. Finalmente, unul din noi crede că e necesară o coaliție cu PD-ul. Tot cu argumente. Serioase”.

Loading...


Cel mai probabil, aceleași dileme frământă la ora actuală întreaga societate, indiferent de preferințele politice. Campania s-a încheiat, partidele parlamentare sunt cunoscute și toată lumea este în așteptarea a ceea ce va urma. Deși a trecut o săptămână de la încheierea alegerilor, niciunul din cele 5 partide parlamentare (3 partide şi un bloc electoral) nu și-a anunțat clar opțiunea de coalizare pentru învestirea unui guvern. Sumarele schimburi de replici ale reprezentanților partidelor parlamentare încă mai urmează inerția „războiul total” din campania electorală.

Pentru a pune presiune pe adversar, dar și pentru a-și asigura un avantaj strategic în negocieri, toate partidele bravează că sunt gata de alegeri anticipate. Este absolut clar că scenariul mai mult sau mai puțin verosimil al alegerilor anticipate va fi menținut pe agendă până în ultima clipă. Cu toate acestea, cred ca această opțiune ar fi ultima la care ar recurge partidele parlamentare, deoarece, în realitate, nimeni nu-și dorește un nou scrutin parlamentar.

Ce ar schimba eventualele alegeri anticipate?

Nu există absolut nici o premisă care să indice că eventualele alegeri anticipate ar putea schimba substanțial raportul de forțe. În mod surprinzător, moldovenii s-au dovedit a fi mult mai maturi politic decât au indicat toate sondajele de opinie din ultimele 6-7 luni. În spatele așa-numiților alegători indeciși, de fapt, se aflau alegători care din varii motive nu doreau să-și etaleze preferințele electorale. Aceasta explică de ce voturile nu au fost pulverizate în zona partidelor fără șanse reale de a accede în parlament. În majoritatea lor covârșitoare, moldovenii au votat doar competitorii reali, care realmente au enunțat pretenții asupra puterii politice în stat. Numărul voturilor acordate partidelor care nu au trecut pragul electoral este infim. Acest detaliu demonstrează faptul că alegătorii au fost conștienți de alegerea pe care o fac.

Nu există nici o premisă pentru ca, în cazul unor alegeri anticipate, să se repete scenariul alegerilor anticipate din 29 iulie 2009. Situația creată în rezultatul alegerilor din 2019 se deosebește fundamental de situația creată în rezultatul alegerilor din 5 aprilie 2009, când la o distanță de câteva luni electoratul a furnizat un altfel de rezultat. Rezultatul alegerilor din iulie 2009 a fost diferit de cel din aprilie al aceluiași an, deoarece s-au produs două evenimente care, în contextul actual, este foarte puțin probabil să se producă. În primul rând, este vorba despre evenimentele din 7 aprilie 2009. Cel de-al doilea eveniment care a marcat alegerile anticipate din 29 iulie 2009 a fost apariția unui nou actor politic - este vorba de PD în frunte cu M. Lupu, care a atras peste 10% din alegătorii PCRM, generând o adevărată răsturnare de situație, care în final a permis învestirea unui guvern democratic.

În campania din 2019 nu există un mare învins, electoratul căruia ar putea fi împărțit între învingători în cazul unor alegeri anticipate. La ora actuală nu se conturează nici o premisă ce ar sugera posibile migrări substanțiale ale alegătorilor de la un actor politic la altul. Partidele parlamentare de altă dată, PCRM și PL, au acumulat un rezultat modest, care se află în marja de eroare. Prin urare, în cazul unui nou scrutin, actualele partide parlamentare nu vor avea un bazin electoral liber pe care să-l dispute (cum a fost în alegerile din 2010, când PLDM a preluat integral alegătorul AMN), fiind forțate să se bată pentru alegătorii cu opțiuni deja formate. Grație polarizării accentuate a societății și a eterogenității ideologice și valorice a partidelor cu pondere electorală, aceasta ar fi o sarcină grea, dacă nu chiar imposibilă.

Estimarea impactului sistemului electoral mixt a fost exagerată, atât de promotorii, cât și de criticii acestuia. Bineînțeles că efectele sistemul electoral mixt necesită o analiză aparte, dar ca o constatare preliminară, chiar dacă reforma electorală a fost criticată foarte dur, s-ar părea că aceasta nu a influențat substanțial rezultatul alegrilor. Între voturile acordate partidelor pe circumscripția națională și voturile date pentru candidații partidelor pe circumscripțiile uninominale, în principiu, se păstrează cam aceeași proporție – ceea ce înseamnă că oamenii au votat politic. Puținele modelări de repartizare a voturilor în cazul în care scrutinul s-ar fi desfășurat în baza sistemului proporțional indică diferențe nesemnificative, care pot fi încadrate în marja de eroare. Faptul că nici un candidat independent nu a acces în parlament demonstrează cât se poate de clar că majoritatea absolută a electoralului are preferințe politice foarte clar conturate. Votul în cele două circumscripții unde au votat moldovenii din teritoriile ocupate, se supune cu totul altei logici, prin urmare nici pe departe nu poate fi tratat ca și un vot în favoarea candidaților independenți.

Partidele politice vor fi în dificultate să genereze noi subiecte magnetizante de campanie, de natură să mobilizeze mai tare electoratul decât au făcut-o în scrutinul din 24 februarie 2019. În această campanie, părțile beligerante au consumat cam tot arsenalul de muniții ideologice pe care l-au avut în dotare, iar inventarea a ceva substanțial nou va fi destul de complicat de făcut. Aici, de altfel, survine încă o diferență substanțială între situația actuală și cea din 2009. Alegerile anticipate din 29 iulie 2009 au fost dominate de un subiect proaspăt, care a magnetizat întregul electorat, polarizându-l în funcție de atitudinea față de evenimentele din 7 aprilie. Electoratul pro-european s-a mobilizat exemplar ca reacție la acuzațiile de fraudă electorală și torturarea tinerilor de către poliție, în timp ce electoratul comunist a pierdut avantajul moral. În consecință, o bună parte din simpatizanții PCRM au preferat să stea acasă sau să voteze partide de stânga mai moderate (cazul PD). Astfel, dacă singura miză a celor care doresc anticipatele presupune dublarea cantității de mizerie pe care intenționează să o arunce împotriva oponenților, s-ar putea confrunta cu un efect neașteptat – lumea dezgustată ar putea să nu mai observe diferența dintre „băieții buni” și „băieții răi”, generând o dezamăgire descurajantă pentru a ieși la vot.

Partidele politice înțeleg că elementul esențial care poate genera o schimbare îl reprezintă nivelul de participare în alegeri. În Moldova, în mod tradițional, guvernele sunt schimbate de pensionari, deoarece ei sunt cei ce merg la vot. Eterna poveste moldovenească privind „noua generație” care va „salva nația” și care va face „schimbarea până la capăt” rămâne a fi o iluzie de care demult trebuie să ne debarasăm. În acest scrutin, ca și în cele precedente, cea mai slabă prezență la vot au avut-o tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, iar majoritatea celor care au votat sunt persoane cu vârste cuprinse între 56 și 70 de ani. Nivelul de participare la vot, într-adevăr, ar putea schimba raportul de forțe, însă miza mobilizării suplimentare a electoratului este mult prea șubredă, încât partidele să decidă să se avânte intenționat într-o nouă campanie, mizând doar pe ea.

Campania din 24 februarie 2019 a fost una epuizantă pentru toate părțile. Cine a fost implicat măcar într-o singură campanie electorală știe cât de mult consumă aceasta participanții – atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere al resurselor. Partidele politice au aruncat în campania din 2019 resurse materiale și umane substanțiale. Din moment ce o nouă campanie electorală ar putea genera cam aceleași rezultate, decidenții vor analiza de 10 ori dacă un nou efort uman și financiar de asemenea amploare ar fi justificat.

Pornind de la cele spuse mai sus, partidele parlamentare, cel mai probabil, nu vor abandona procesul de constituire a unei majorități parlamentare. Raportul de forță ce a rezultat din aceste alegeri nu este de natură să mulțumească până la capăt nici una din părțile beligerante (din păcate, aceasta este definiția cea mai potrivită pe care o putem da partidelor politice la acest moment), deoarece nu există nici un grup ce ar domina total.

Bineînțeles că existența unui învingător categoric, care ar deține o majoritate absolută, ar facilita crearea rapidă a unui guvern. Nu zic că nu ar fi un lucru pozitiv, dar trebuie să încercăm să vedem lucrurile și din altă perspectivă: repartizarea voturilor astfel încât nimeni să nu domine scena politică, chiar dacă îngreunează formarea guvernului, indubitabil este un avantaj pentru democrația noastră. Dacă partidele parlamentare vor renunța la starea de beligeranță și vor „ieși din tranșee”, va avea de câștigat fiecare cetățean în parte și societatea în ansamblu – toate acestea sub rezerva că se va acționa sincer, onest și cu bună credință.

În ceea ce privește „războiul total”. Cei însetați de un război total ar trebui să fie conștienți de faptul că un război total presupune nu doar o posibilă victorie totală, dar și o, la fel de posibilă, înfrângere totală.

tanase.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)