Moldova

Alexandru Tănase: Vlad Filat este instigatorul moral al „protestelor”

Protestatarii îl învinuiesc de legalizarea Islamului în Republica Moldova. Amintim că, la 14 martie a.c., la cererea instituţiilor europene, Ministerul Justiţiei a înregistrat cultul islamic. Cu această ocazie, l-am contactat pe dl Alexandru Tănase şi i-am solicitat un interviu.

– Dle Tănase, în ce context a fost înregistrat Cultul Islamic în R. Moldova?

– Înregistrarea cultului islamic la noi a avut loc ca rezultat al vizitei delegaţiei R. Moldova la oficiul ONU din Geneva, delegaţie condusă de vice-prim ministrul Iurie Leancă, însoţit de actualul ministrul al Justiţiei, Oleg Efrim. La întoarcere, Oleg Efrim m-a informat că Guvernul R. Moldova a fost criticat pentru refuzul sistematic de a înregistra cultul islamic. În consecinţă, am convocat în şedinţă pe actualul ministru al Justiţiei şi responsabilii de la Direcţia organizaţii necomerciale, care mi-au adus la cunoştinţă că nu există niciun impediment legal de a înregistra Cultul Islamic. Toate actele pentru înregistrarea Cultului Islamic au fost semnate de actualul ministru Oleg Efrim, eu, în calitate de ministru, am semnat doar certificatul de înregistrare. Nu regret înregistrarea, deoarece este o decizie perfect legală, bazată pe art. 16 din Constituţie, egalitatea cetăţeanului în faţa legii şi a autorităţilor publice, şi art. 31, care garantează libertatea conştiinţei.

– Când au apărut primele reacţii din partea clerului?

– Cultul Islamic a fost înregistrat la 14 martie 2011, informaţia fiind plasată pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei. Nu a existat nicio reacţie negativă la înregistrarea Cultului Islamic până pe 25 mai 2011, când sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis să scoată conducerea ţării (V. Filat) din rugăciunile preoţilor. Fiind deranjat de acest fapt şi aflându-ne în plină campanie electorală, primul ministru Filat a efectuat o vizită la Mitropolia Moldovei, unde a declarat că nu a fost informat despre decizia de înregistrare a Cultului Islamic şi a lăsat să se înţeleagă că este una ilegală şi a promis crearea unei comisii pentru anularea înregistrării Cultului Islamic. În calitate de ministrul al Justiţiei în acea perioadă, am aşteptat de la prim-ministrul Filat mai mult curaj în a sprijini efortul nostru de a asigura drepturile şi libertăţile cetăţeneşti la libertatea religiei. Aşa procedează o persoană curajoasă, care ştie să promoveze decizii importate, chiar dacă sunt nepopulare, dar nu cedează presiunilor unor cercuri fanatice religioase.

– De ce consideraţi că Vlad Filat este instigatorul moral al acestor acţiuni?

– Consider că anume mesajul premierului, pe care l-a lansat la întâlnirea cu reprezentanţii clerului la 25 mai a.c., a instigat moral cercurile fundamentaliste la acţiuni ilegale de intimidare a mea şi a familiei mele. Premierul Filat a minţit că nu a ştiut nimic despre înregistrarea cultului şi a promis că va revizui o decizie perfect legală. Am avut o situaţie similară cu proiecutul Legii anti-discriminare, când, la Bruxelles, premierul Filat declară sprijin pentru acest proiect, iar acasă, în discuţii cu clericii, afirma că nu are nimic în comun cu acest proiect. Este o atitudine laşă care denotă lipsa de caracter şi a oricăror principii politice şi morale.

Vreau să-l atenţionez pe prim-ministru că incitarea spiritelor religioase şi recurgerea la serviciile grupurilor extremiste în interes personal este un joc periculos care poate avea consecinţe imprevizibile. Eu nu văd nicio diferenţă dintre un extremist care a omorât în Norvegia zeci de oameni şi cei care îmi ameninţă familia, care au incendiat redacţia ziarului TIMPUL, au distrus Menora evreiască şi multe alte acţiuni.

Consider ca Vlad Filat este instigator moral, deoarece niciodată nu a avut o poziţie clară si prinicipială în problematica religioasă. Autorităţile statului nu au sancţionat niciodată acţiunile de extremism religios şi, în consecinţă, am ajuns unde am ajuns.

Recent, pe un blog, au fost proliferate ameninţări cu răfuială fizică împotriva mea şi a familiei mele, la care autorităţile nu au reacţionat în niciun fel. Joia trecută, reprezentantul acestui grup extremist, Valuţă, a fost surprins de soţia mea în timp ce mi-a sustras facturile din cutia poştală. Fiind întrebat ce face, a răspuns că “a venit să aducă facturile”.

– Exista vreo legatura între intimidarea dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră şi activitatea de judecator la Curtea Constituţională?

– Mesajul ”protestatarilor” a depăşit cu mult obiectul legalizării Islamului. Primul mesaj lansat de ei a fost altul – „Tănase nu are drept să ocupe nicio funcţie în stat, nu are dreptul să fie judecător la Curtea Constituţională”. Eu nu pot califica acest mesaj altfel decât o presiune asupra mea, în calitatea mea de judecător la CC, în legătură cu participarea mea la interpretarea Art. 78 din Constituţie, care urmează să aibă loc pe 20 septembrie.

– Cum comentaţi reacția purtătorului de cuvânt al Guvernul, I. Volniţchi?

– Nu mă miră o asemenea reacţie. De fapt m-am așteptat ca Filat va declara că ”nu comentează declarțiile unui judecător la Curtea Constituțională”. Vreau doar să-i amintesc premierului Filat că există o anumită limită în toate şi că el, pe lângă interminabilele intrigi pe care le țese, are obligaţia de a asigura securitatea cetăţenilor, inclusiv a familiei mele.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *