Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:08
Abonamente

Internațional 20 Mai 2011, ora 05:25    Din editia print

Alexandru Ţăţulescu: „Sunt mândru că-s medic român în Rusia şi că voi fi incinerat…”

Marime Font

 Un medic român de excepţie s-a trezit peste noapte moldovean şi cetăţean sovietic 

Unul dintre martirii neamului românesc, necunoscuţi încă în măsura cuvenită la noi, este medicul de excepţie Alexandru Ţăţulescu, cel care a ajuns în RM după chinuri groaznice în lagărele sovietice. În 1963, venind aici, a fost ales colaborator ştiinţific superior la Institutul Oncologic, membru al consiliilor ştiinţifice ale Ministerului Sănătăţii, Institutului de Stat de Medicină şi Institutului Oncologic. Peste doi ani, a fost numit specialist principal în radiologie al Ministerului Sănătăţii al RSSM şi preşedinte al Comisiei de atestare a medicilor radiologi. A fost şeful cursurilor de pregătire primară în radiologie, conducător a opt teze de doctor în medicină, susţinute la Chişinău şi Moscova. În 1966 a fost decorat cu diploma „Eminent în ocrotirea sănătăţii” din URSS. Trei lucrări ştiinţifice ale sale sunt incluse în „Mica enciclopedie sovietică”. 

Alexandru Ţăţulescu s-a născut la 7 ianuarie 1916. A terminat Medicina la Bucureşti, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial fiind medicul generalului Gh. Avramescu. Calvarul a dat peste el la începutul lui martie 1945, când a fost capturat de sovietici în Ungaria. La 22 martie 1945 a fost transportat cu un avion la Moscova, purtând mantaua fără epoleţi şi încălţămintea generalului Avramescu. Bufonada însemna că Ţăţulescu urma să răspundă în locul generalului care, în acelaşi an, murise îngheţat şi asfixiat.

O bucăţică de peşte sărat, o hrincă de pâine umedă şi o cană de uncrop…

A fost dus la temuta închisoare „Lubeanka”, în care se afla „crema contrarevoluţiei sovietice”. Aici a stat două săptămâni într-o boxă fără ferestre. Apoi a fost mutat în cea mai teribilă închisoare - „Lefortovo”, unde s-a aflat până în octombrie 1946, după care a fost transferat într-un lagăr de triere. În ianuarie 1947 a cunoscut năravurile lumii criminale în gulag, suportând numeroase înjosiri menite să-i schilodească psihicul. De pildă, noaptea, prizonierii erau treziţi pentru promenadă, iar peste o oră aceasta era contramandată. Alteori, erau treziţi noaptea de zgomotul unei turbine aerodinamice, care astupa strigătele schingiuiţilor din subsoluri. Pe urmă a ajuns la închisoarea „Butîrka”, unde a fost condamnat la opt ani de detenţie cu ispăşirea pedepsei în lagărele de corecţie prin muncă. Ulterior, împreună cu alţi intelectuali, a fost transferat la închisoarea din Uhta, unde stăteau câte 20 de condamnaţi în cupeu, în beznă şi erau hrăniţi cu o bucăţică de peşte sărat, o hrincă de pâine umedă şi o cană de uncrop. Din cauza condiţiilor inumane din timpul transferului, care a durat o lună, a ajuns la Uhta cu edeme la picioare şi foarte slăbit. Au urmat două săptămâni de tratament, sub îngrijirea cordială a condamnatei Zinaida Jitnic, asistenta medicală care i-a salvat viaţa şi care i-a devenit apoi soţie. Aici i-au fost testate cunoştinţele în medicină, ceea ce l-a ajutat să supravieţuiască. A fost numit şeful Secţiei ginecologie şi maternitate pentru condamnate, dar se ocupa şi de traumatologie. Curios e faptul că toate instrumentele cu care lucra erau confecţionate conform desenelor sale.


Peste scurt timp s-a decis ca toţi condamnaţii politici să fie transferaţi în lagăre cu regim sever. Fiind consideraţi „cei mai periculoşi”, ei nu aveau dreptul la corespondenţă sau întâlniri cu rudele. La începutul anului 1951, Ţăţulescu a fost escortat de doi enkavedişti în lagărul cu regim strict din Vorkuta, la Cercul Polar. Timp de un an a fost şeful unei secţii a spitalului din lagăr. Împreună cu inginerul polonez Henrik Iasinski, a asamblat aici dispozitive de radiodiagnosticare.

Doctor fără diplomă…

Graţie comportamentului şi activităţii exemplare, Ţăţulescu a fost eliberat din lagăr cu trei luni mai devreme, rămânând în exil pe un termen nedefinitivat. I se cerea să rămână la Vorkuta şi să se înregistreze periodic la comenduire. În februarie 1953 a fost numit medic la spitalul pentru condamnaţii cu regim liber. În 1955, când i-a fost înmânat buletinul de identitate, devenise cetăţean sovietic şi avea naţionalitatea - moldovean. Iar în septembrie 1956, Judecătoria Supremă Militară a URSS i-a clasat dosarul din lipsă de probe.

După reabilitare a dorit mult să lucreze în calitate de medic, dar nu avea diplomă. Doar după multe tentative a reuşit să-şi obţină diploma eliberată în 1941. Aflându-se la un stagiu la Moscova, l-a cunoscut pe renumitul profesor în radiologie S. Reinberg, care i-a fost conducător ştiinţific al tezei de doctor. Teza a susţinut-o cu succes la 11 aprilie 1960, după care Ţăţulescu şi-a publicat articolele ştiinţifice în revistele prestigioase de specialitate, a participat la numeroase congrese, fiind ales membru al Comitetului director al Societăţii ştiinţifice a medicilor radiologi din URSS. Din 1963 şi până în 1971 a activat în RM, după care s-a retras la Moscova.

„Un român de legendă”

Despre Alexandru Ţăţulescu a scris şi presa din România. În mai 2010, Rompres scria că medicul era „un român de legendă”, pe care închisorile sovietice l-au modificat esenţial, încât, „la vârsta de 94 de ani pare un personaj desprins dintr-un roman de-al lui Soljeniţîn”. Întrebat ce l-a adus la Moscova, Ţăţulescu a răspuns scurt: „Una din tragediile inevitabile”. Revista „Dosarul istoriei” scria (în 2004) că, la vârsta sa înaintată, Ţăţulescu putea vrăji cu strălucirea ochilor săi tineri. Aşa îl ţin minte şi eu de pe timpul când activa la Institutul Oncologic: avea o ţinută elegantă, seducătoare, o înfăţişare nobilă şi o educaţie selectă.

„Jurnalul Naţional” scria, în februarie 2011, că Alexandru Ţăţulescu „în 1960 a izbutit să se întoarcă pentru prima oară în România, unde nu îl mai aştepta nimeni”, unde nu mai putea rămâne, fiind deja cetăţean sovietic şi moldovean... Cu toate acestea, scrie publicaţia, „în 2008, prin eforturile misiunii diplomatice a României, a fost avansat la gradul de colonel în rezervă, devenind membru al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România şi primind o pensie de veteran din partea statului român”. „Libertatea” scria că, „după ce a trăit ororile războiului, după ce l-a călit gerul Siberiei şi l-a încercat chinul gulagului, medicul Alexandru Ţăţulescu (la 94 de ani) a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce”. Distincţia i-a fost acordată în semn de apreciere pentru înalta ţinută morală şi patriotismul de care a dat dovadă ca militar al Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial.

Întors în România…

Rugat de jurnalişti să-şi descrie viaţa printr-o frază, Ţăţulescu a răspuns că este mândru că e medic român în Rusia şi că va fi incinerat, iar urna îi va fi depusă la Bucureşti.
La 10 februarie 2011, la 95 de ani, Alexandru Ţăţulescu a plecat în lumea celor drepţi. În cadrul şedinţei din 18 februarie 2011 a Societăţii Medicilor Imagişti din RM, profund îndureraţi de această veste, am păstrat un minut de reculegere în memoria lui. Când scriam acest text, am telefonat-o pe Marlen, fiica lui Ţăţulescu. Ea mi-a spus că dorinţa tatălui ei a fost realizată. Urna cu cenuşa învingătorului Cercului Polar, martirului neamului românesc, a fost dusă la Cimitirul militar Ghencea din Bucureşti. Iar autorităţile române discută posibilitatea de a conferi unei străzi din Bucureşti numele său. Considerăm că acest medic va rămâne un model de rezistenţă în faţa intemperiilor vieţii şi merită să fie imortalizat, cel puţin, într-un film documentar.

Andrei Roşca,
doctor habilitat în medicină,
profesor universitar, UTM,
preşedintele Societăţii medicilor
imagişti radiologi din R. Moldova  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 18:47

 În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis redacției Ziarului de Gardă un articol de opinie în care adresează un mesaj noului Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 14:32

Şeful statului, Igor Dodon, consideră că Republica Moldova se află în blocaj politic şi invită partidele parlamentare la dialog. Preşedintele ţării se va întâlni, mâine, cu liderii principalelor forțe politice din Legislativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 14:31

Reprezentanții Partidului Democrat (PD) vor merge mâine la discuțiile cu președintele Igor Dodon, care astăzi a invitat partidele parlamentare la un dialog în vederea creării unei majorități parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 11:58

Rețeaua de propagandă rusă RT (fosta Russia Today) îi obligă pe angajații săi să semneze acorduri ce îi obligă să păstreze tăcerea referitor la activitatea lor în această companie, timp de 20 de ani după ce o părăsesc, potrivit EUvsDisinfo.eu, site ce urmărește...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 11:14

Certurile de la vârful blocului ACUM nu contenesc și chiar iau amploare. În weekend s-a produs un scandal monstru între Maia Sandu și Andrei Năstase din cauza fracțiunii binomului din Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 11:07

Rusul care a murit din cauza exploziei unei bombe artizanale pe care o asambla într-un apartament din Kiev, se afla pe lista urmaritilor generali sub suspiciunea de ucidere a unui șofer al serviciului BlaBlaCar, a declarat Iaroslav Antoniak, consilier al șefului Serviciului de Securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:57

Aşa-zisul pachetul „anti-oligarhic”, prezentat cu surle şi trâmbiţe de liderii binomului PAS-PPDA, a fost înregistrat în registrul simplu al Parlamentului. Aceasta înseamnă că este vorba despre o petiție, nu un proiect de lege. Direcţia juridică a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:56

- Economia zonei euro este în continuare sufocată de cererea slabă la nivel mondial şi nesiguranţa de ordin politic - Indicele PMI al IHS Markit sugerează că activitatea sectorului manufacturier se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii peste cinci ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:48

Jora de Mijloc este prima comună din Republica Moldova unde străzile asfaltate sunt curățate și spălate cu șampon. Inițiativa aparține primarului comunei, Marina Tauber.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:48

Investitorii au vândut luni din acțiunile deținute și au migrat spre siguranța obligațiunilor în condițiile în care apetitul la risc a scăzut din cauza temerilor privind o recesiune în Statele Unite, transmite Reuters, adăugând că randamentele bondurilor au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:45

La o lună după alegerile parlamentare, premierul în exerciţiu Pavel Filip dă asigurări că statul îşi va onora obligaţiunile faţă de cetăţeni şi va achita în continuare salariile şi pensiile majorate. Precizările vin după ce, în campania electorală,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:44

Se părea că primăvara și-a intrat în drepturi, însă după două săptămâni de temperaturi înalte și vreme frumoasă, meteorologii anunță schimbarea bruscă a vremii. Dacă în acest weekend ne bucurăm de temperaturi de până la 16°C, de luni vremea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:33

Deputatul PAS-PPDA Maria Ciobanu este acuzată de atitudine discriminatorie faţă de femei, după ce a publicat o scrisoare deschisă către colegul său din PDM, Sergiu Sîrbu, agresat de recidivistul Pavel Grigorciuk.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:09

Maestrul Florin Piersic trece printr-o perioadă extrem de dificilă, din cauza problemelor de sănătate, care l-au trimis de urgenţă în faţa medicilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 09:57

Tu ești parte a familiei noastre și vrem să-ți dăm tot ce-i mai bun. De aceea, începând cu 25 martie lansăm pentru tine CARDUL FAMILIEI de la Farmacia Familiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:53

Ora de vară 2019. Când se schimbă ora și ce efecte are asupra bioritmului

Ora de vară 2019. Când se schimbă ora și ce efecte are asupra bioritmului românilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:50 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:43

Un fost deputat e dezamăgit că Maria Ciobanu i-a luat apărarea lui Grigorciuc: „Nu încape în mintea mea cum poate o „UNIONISTĂ” să ia apărarea unui instigator ordinar”

Un fost deputat e dezamăgit că Maria Ciobanu i-a luat apărarea lui Grigorciuc: „Nu încape în mintea mea cum poate o „UNIONISTĂ” să ia apărarea unui instigator ordinar”

Fostul deputat Ștefan Secăreanu susține că e dezamăgit că deputata Blocului „ACUM”, Maria Ciobanu, i-a cerut democratului Sergiu Sârbu să-și retragă plângerea împotriva membrului „Antifa”, Pavel Grigorciuc, care l-a bătut în centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:01

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va demara până la sfârșitul lui aprilie pe toate segmentele de șantier, promite TRANSGAZ

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va demara până la sfârșitul lui aprilie pe toate segmentele de șantier, promite TRANSGAZ

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău se vor desfășura, către sfârșitul lunii aprilie, pe toate segmentele de șantier, susține directorul General al SNTGN TRANSGAZ SA România, Ion Sterian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:59

China reface “Drumul Mătăsii” în Europa, în ciuda reticenței UE. 14 țări europene, între care și România, participă la proiect

China reface “Drumul Mătăsii” în Europa, în ciuda reticenței UE. 14 țări europene, între care și România, participă la proiect

Italia şi China au semnat sâmbătă un Memorandum de Înţelegere în sprijinul proiectului de mare amploare cunoscut sub denumirea de "Noul Drum al Mătăsii", prin care Beijingul urmăreşte să-şi intensifice comerţul cu Occidentul în pofida reticenţei UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:50

Istoria limbii române: Moștenirea traco-dacă

Istoria limbii române: Moștenirea traco-dacă

Am prezentat, în câteva numere, moștenirea latinească din lexicul limbii române, pornind de la faptul că româna este o limbă romanică; ea continuă, la fel ca celelalte limbi romanice, latina. Înainte de a trece la alte componente etimologice ale vocabularului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:42

De ce ni se pare că timpul curge mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicaţia uimitoare a unui cercetător român

De ce ni se pare că timpul curge mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicaţia uimitoare a unui cercetător român

Cercetătorul de origine română Adrian Bejan, de la Duke University, are o nouă explicaţie pentru acele zile nesfârşite ale copilăriei care păreau să dureze mult mai mult decât cele de acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:36

Raport: Nu există dovezi ale unui complot Donald Trump - Rusia, în timpul campaniei pentru alegeri

Raport: Nu există dovezi ale unui complot Donald Trump - Rusia, în timpul campaniei pentru alegeri

Informaţie de ultimă oră, din Statele Unite, unde a fost publicat un sumar din raportul investigaţiei privind mult discutatul complot dintre Donald Trump şi Rusia, în timpul campaniei pentru alegerile din 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:27

Un pilot a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soţia (FOTO/ VIDEO)

Un pilot a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soţia (FOTO/ VIDEO)

Un pilot a fost protagonistul unui incident teribil, încheiat cu o tragedie. Bărbatul a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soția. Pilotul a murit, dar nevasta a scăpat cu viață. Incidentul s-a produs în Gaborone, capitala statului Botswana....

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Martie 2019, ora: 07:22

Simona Halep, victorie după un meci de 3 ore la Miami Open, cu Polona Hercog

Simona Halep, victorie după un meci de 3 ore la Miami Open, cu Polona Hercog

Simona Halep a trecut de turul 3 al turneului de tenis de la Miami după un meci extrem de disputat cu slovena Polona Hercog. Românca a câștigat partida după 2 ore și 50 de minute.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)