Astăzi 11 Decembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 10 Decembrie 2018
Abonamente

Internațional 20 Mai 2011, ora 05:25    Din editia print

Alexandru Ţăţulescu: „Sunt mândru că-s medic român în Rusia şi că voi fi incinerat…”

Marime Font

 Un medic român de excepţie s-a trezit peste noapte moldovean şi cetăţean sovietic 

Unul dintre martirii neamului românesc, necunoscuţi încă în măsura cuvenită la noi, este medicul de excepţie Alexandru Ţăţulescu, cel care a ajuns în RM după chinuri groaznice în lagărele sovietice. În 1963, venind aici, a fost ales colaborator ştiinţific superior la Institutul Oncologic, membru al consiliilor ştiinţifice ale Ministerului Sănătăţii, Institutului de Stat de Medicină şi Institutului Oncologic. Peste doi ani, a fost numit specialist principal în radiologie al Ministerului Sănătăţii al RSSM şi preşedinte al Comisiei de atestare a medicilor radiologi. A fost şeful cursurilor de pregătire primară în radiologie, conducător a opt teze de doctor în medicină, susţinute la Chişinău şi Moscova. În 1966 a fost decorat cu diploma „Eminent în ocrotirea sănătăţii” din URSS. Trei lucrări ştiinţifice ale sale sunt incluse în „Mica enciclopedie sovietică”. 

Alexandru Ţăţulescu s-a născut la 7 ianuarie 1916. A terminat Medicina la Bucureşti, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial fiind medicul generalului Gh. Avramescu. Calvarul a dat peste el la începutul lui martie 1945, când a fost capturat de sovietici în Ungaria. La 22 martie 1945 a fost transportat cu un avion la Moscova, purtând mantaua fără epoleţi şi încălţămintea generalului Avramescu. Bufonada însemna că Ţăţulescu urma să răspundă în locul generalului care, în acelaşi an, murise îngheţat şi asfixiat.

O bucăţică de peşte sărat, o hrincă de pâine umedă şi o cană de uncrop…

A fost dus la temuta închisoare „Lubeanka”, în care se afla „crema contrarevoluţiei sovietice”. Aici a stat două săptămâni într-o boxă fără ferestre. Apoi a fost mutat în cea mai teribilă închisoare - „Lefortovo”, unde s-a aflat până în octombrie 1946, după care a fost transferat într-un lagăr de triere. În ianuarie 1947 a cunoscut năravurile lumii criminale în gulag, suportând numeroase înjosiri menite să-i schilodească psihicul. De pildă, noaptea, prizonierii erau treziţi pentru promenadă, iar peste o oră aceasta era contramandată. Alteori, erau treziţi noaptea de zgomotul unei turbine aerodinamice, care astupa strigătele schingiuiţilor din subsoluri. Pe urmă a ajuns la închisoarea „Butîrka”, unde a fost condamnat la opt ani de detenţie cu ispăşirea pedepsei în lagărele de corecţie prin muncă. Ulterior, împreună cu alţi intelectuali, a fost transferat la închisoarea din Uhta, unde stăteau câte 20 de condamnaţi în cupeu, în beznă şi erau hrăniţi cu o bucăţică de peşte sărat, o hrincă de pâine umedă şi o cană de uncrop. Din cauza condiţiilor inumane din timpul transferului, care a durat o lună, a ajuns la Uhta cu edeme la picioare şi foarte slăbit. Au urmat două săptămâni de tratament, sub îngrijirea cordială a condamnatei Zinaida Jitnic, asistenta medicală care i-a salvat viaţa şi care i-a devenit apoi soţie. Aici i-au fost testate cunoştinţele în medicină, ceea ce l-a ajutat să supravieţuiască. A fost numit şeful Secţiei ginecologie şi maternitate pentru condamnate, dar se ocupa şi de traumatologie. Curios e faptul că toate instrumentele cu care lucra erau confecţionate conform desenelor sale.


Peste scurt timp s-a decis ca toţi condamnaţii politici să fie transferaţi în lagăre cu regim sever. Fiind consideraţi „cei mai periculoşi”, ei nu aveau dreptul la corespondenţă sau întâlniri cu rudele. La începutul anului 1951, Ţăţulescu a fost escortat de doi enkavedişti în lagărul cu regim strict din Vorkuta, la Cercul Polar. Timp de un an a fost şeful unei secţii a spitalului din lagăr. Împreună cu inginerul polonez Henrik Iasinski, a asamblat aici dispozitive de radiodiagnosticare.

Doctor fără diplomă…

Graţie comportamentului şi activităţii exemplare, Ţăţulescu a fost eliberat din lagăr cu trei luni mai devreme, rămânând în exil pe un termen nedefinitivat. I se cerea să rămână la Vorkuta şi să se înregistreze periodic la comenduire. În februarie 1953 a fost numit medic la spitalul pentru condamnaţii cu regim liber. În 1955, când i-a fost înmânat buletinul de identitate, devenise cetăţean sovietic şi avea naţionalitatea - moldovean. Iar în septembrie 1956, Judecătoria Supremă Militară a URSS i-a clasat dosarul din lipsă de probe.

După reabilitare a dorit mult să lucreze în calitate de medic, dar nu avea diplomă. Doar după multe tentative a reuşit să-şi obţină diploma eliberată în 1941. Aflându-se la un stagiu la Moscova, l-a cunoscut pe renumitul profesor în radiologie S. Reinberg, care i-a fost conducător ştiinţific al tezei de doctor. Teza a susţinut-o cu succes la 11 aprilie 1960, după care Ţăţulescu şi-a publicat articolele ştiinţifice în revistele prestigioase de specialitate, a participat la numeroase congrese, fiind ales membru al Comitetului director al Societăţii ştiinţifice a medicilor radiologi din URSS. Din 1963 şi până în 1971 a activat în RM, după care s-a retras la Moscova.

„Un român de legendă”

Despre Alexandru Ţăţulescu a scris şi presa din România. În mai 2010, Rompres scria că medicul era „un român de legendă”, pe care închisorile sovietice l-au modificat esenţial, încât, „la vârsta de 94 de ani pare un personaj desprins dintr-un roman de-al lui Soljeniţîn”. Întrebat ce l-a adus la Moscova, Ţăţulescu a răspuns scurt: „Una din tragediile inevitabile”. Revista „Dosarul istoriei” scria (în 2004) că, la vârsta sa înaintată, Ţăţulescu putea vrăji cu strălucirea ochilor săi tineri. Aşa îl ţin minte şi eu de pe timpul când activa la Institutul Oncologic: avea o ţinută elegantă, seducătoare, o înfăţişare nobilă şi o educaţie selectă.

„Jurnalul Naţional” scria, în februarie 2011, că Alexandru Ţăţulescu „în 1960 a izbutit să se întoarcă pentru prima oară în România, unde nu îl mai aştepta nimeni”, unde nu mai putea rămâne, fiind deja cetăţean sovietic şi moldovean... Cu toate acestea, scrie publicaţia, „în 2008, prin eforturile misiunii diplomatice a României, a fost avansat la gradul de colonel în rezervă, devenind membru al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România şi primind o pensie de veteran din partea statului român”. „Libertatea” scria că, „după ce a trăit ororile războiului, după ce l-a călit gerul Siberiei şi l-a încercat chinul gulagului, medicul Alexandru Ţăţulescu (la 94 de ani) a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce”. Distincţia i-a fost acordată în semn de apreciere pentru înalta ţinută morală şi patriotismul de care a dat dovadă ca militar al Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial.

Întors în România…

Rugat de jurnalişti să-şi descrie viaţa printr-o frază, Ţăţulescu a răspuns că este mândru că e medic român în Rusia şi că va fi incinerat, iar urna îi va fi depusă la Bucureşti.
La 10 februarie 2011, la 95 de ani, Alexandru Ţăţulescu a plecat în lumea celor drepţi. În cadrul şedinţei din 18 februarie 2011 a Societăţii Medicilor Imagişti din RM, profund îndureraţi de această veste, am păstrat un minut de reculegere în memoria lui. Când scriam acest text, am telefonat-o pe Marlen, fiica lui Ţăţulescu. Ea mi-a spus că dorinţa tatălui ei a fost realizată. Urna cu cenuşa învingătorului Cercului Polar, martirului neamului românesc, a fost dusă la Cimitirul militar Ghencea din Bucureşti. Iar autorităţile române discută posibilitatea de a conferi unei străzi din Bucureşti numele său. Considerăm că acest medic va rămâne un model de rezistenţă în faţa intemperiilor vieţii şi merită să fie imortalizat, cel puţin, într-un film documentar.

Andrei Roşca,
doctor habilitat în medicină,
profesor universitar, UTM,
preşedintele Societăţii medicilor
imagişti radiologi din R. Moldova  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:53

 Miniștrii și colaboratorii lui Macron, și deputații din partidul La République en Marche sunt acum divizați între partizanii unei politici dure și cei care dori ca puterea să cedeze, într-un compromis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:46

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat astăzi din funcţie pentru a cincea oară pe Igor Dodon, după ce „şeful statului” a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 15:01

 Asociația „Pro Europa” din Italia a inițiat un proces colectiv, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a autovehiculelor în Italia sau repatrierea acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:42

 Situația devine tot mai complicată la Londra în privința Brexitului. Mai multe publicații scriu, citând surse din guvern, că votul de marți în privința planului de Brexit al Theresei May a fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:21

 Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 13:32

Un recent sondaj de opinie dat publicității în România arată dorința românilor de apropiere a celor două state aflate în stânga și în dreapta Prutului. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul de Cercetări Sociale, 74% dintre români ar vota...

( ) Citeşte tot articolul

Finanţe 10 Decembrie 2018, ora: 13:07

Specialiștii încep deja să vadă semnele unei noi crize globale. Economia mondială este amenințată în prezent de un adevărat ciclon. O recesiune în 2019 este din ce în ce mai probabilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:10

Astăzi, 10 decembrie curent, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 Decembrie 2018, ora: 12:06

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 s-au cifrat la 259,0 mil. dolari SUA, cu 24,9% mai mult față de luna precedentă și cu 3,5% mai puțin, comparativ cu luna octombrie 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:04

988 de credite au fost deja acordate în cadrul Programului “Prima Casă”. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai arată că 113 împrumuturi au fost perfectate în cadrul programului “Prima Casă 2”, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 Decembrie 2018, ora: 11:53

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere fiind Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:50

Liberalul Mihai Ghimpu este foc şi pară pe liderul PPDA, Andrei Năstase, deoarece acesta i-ar fi trântit uşa în nas, spulberând şansele PL de a ajunge pe listele blocului ACUM. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:47

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Agențiile britanice de informații intenționează să sporească presiunea asupra a șase oameni de afaceri ruși care, potrivit Londrei, au ”relații profesionale și financiare foarte apropiate” cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Telegraph, citând surse din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:32

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Creșterea ratingului Partidului Politic ȘOR, dar și a popularității liderului acestuia, primarului de Orhei Ilan Șor, se datorează exclusiv modelului său de a înțelege și a face politică - mai puține vorbe și mai multe fapte, consideră edilul de Orhei. Acesta a declarat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:11

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Primul grup de 47 de apicultori din Republica Moldova a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 10:57

Negru: Oricât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri ai PLDM, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului

Decizia PLDM de a nu participa separat la alegerile din 24 februarie este corectă, deoarece formaţiunea nu mai este creditată cu nicio şansă de a intra în noul Parlament. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul National. Totuși,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:57

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Imagini spectaculoase surprinse în Mexic. Un fotograf amator a reuşit să surprindă momentul în care un meteorit brăzdează cerul din Mexico City, înainte de răsăritul soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:30

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Reprezentantul special al președinției Italiei în exercițiu a OSCE, Franco Frattini   neagă implicarea Rusiei în conflictul din Transnistria.El susține că Federația Rusă nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator, componentă din formatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:20

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

În cadrul studiilor universitare și postuniversitare se scriu și se susțin mai multe tipuri de teze - de an, de licență, de masterat, de doctorat și elaborarea acestor lucrări este o preocupare permanentă a catedrelor de profil și a profesorilor care îi ghidează pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:19

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

Alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie ar fi fost provocate de Rusia, arată probele descoperite de anchetatorii britanici însărcinați cu ancheta în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:10

10 mii de „veste galbene” în Paris. Ce măsuri ar putea anunța Macron ca să taie elanul protestelor

10 mii de „veste galbene” în Paris. Ce măsuri ar putea anunța Macron ca să taie elanul protestelor

135 de răniţi şi 1.385 de arestaţi - acesta este bilanţul protestelor de sâmbătă de la Paris şi din marile oraşe ale Franţei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)