Ultima oră

Alexandru Vaida-Voevod: FOC!

“Rebeliunea bolsevica din orasele noastre se extinde. Aud ca fapte si probatiuni in contra sigurantei cetatenilor si avutului lor devin verosimile prin gravitate, cruzime, non respect fata de Legile si Constitutia Romaniei. Forte straine de omenia si sangele neamului nostru romanesc au intrat nepoftiti pe la fruntariile noastre din rasarit. Riposta noastra se va infaptui cu graba, ferm, fara explicatiuni….

Ordon si contra-semnez: Armata 4 trece pe picior de razboi in contra bandelor straine infiltrate peste Nistru. Garnizoanele Armatei din Bucuresti, Ploesti, Campina, Pitesti, Iasi, Constanta, sa iasa din cazarme deindata ce ordinul e cetit de comandanti. Vor scoate munitia de razboi fara limitatiuni si trece la prinderea si pedepsirea provocatorilor…”

sursa: A. Vaida-Voevod, Memorii, 4 volume, ediție 1994-1997

Lovita in plin de Marea Criza (1929 – 1933), Romania se confrunta cu scaderea comenzilor din fabrici si ateliere, prabusirea preturilor, somaj.
Cu sprijinul NKVD-ului sovietic, agenti comunisti provoaca greve si rebeliuni la locurile de munca din industrie. Dar ataca si bunurile oamenilor, case, ateliere, ferme.

Coordonatorul bandelor sovietice, tov. Emil Botnaras, i-a racolat pe unii sindicalisti romani: Vasile Roaita, Constantin Negrea, Gh.Gheorghiu-Dej, etc.

Confruntata cu haosul bolsevic, Romania are sansa ei: Alexandru Vaida-Voevod.

Cu o contributie majora la recunoasterea unirii Transilvaniei din 1918 de catre marile puteri, Vaida-Voevod accepta numirea ca Presedinte al Consiliului de Ministri in ianuarie 1933. Toata clasa politica il considera deopotriva “sinucigas” dar “extraordinar de potrivit situatiunii generale” – N.Iorga.

Cand toti fugeau de greu (inclusiv Carol II dar si I.Maniu), Vaida-Voevod isi sufleca manecile si ordona “instaurarea starii de drept”

Dupa ce scoate castanele din foc, este debarcat in 1934…

In 15 zile, Vaida-Voevod instaureaza ordinea de drept.

6 morti, 18 raniti, 239 arestari si deportari in regim greu de detentie la Doftana

23 agenti NKVD dovediti sunt omorati in timpul operatiunilor Sigurantei Statului si Armatei, sau schingiuiti pana la moarte la Doftana.

Da, Alexandru Vaida-Voevod a prelungit viata Romaniei cu 15 ani. Cel mai bun premier dupa Mihail Kogalniceanu. Singurii.

Pacat ca astazi suntem condusi, la 80 de ani dupa, de urmasii lui Botnaras, burghezia roşie!

Sursa: capitalismpepaine.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *