Cultură

Alexei Mateevici, prorocul basarabenilor

Activitatea a debutat cu cea mai frumoasă poezie din creația poetului Alexei Mateevici, „Limba noastră”, recitată cu onoare de elevii clasei a VI-a, Vlada Usatâi, Valeria Donici, Diana Damir, Vitalie Fus, Cristian Popușoi ș.a. Ședința a fost moderată de Ștefan Dubceac, elev la Liceul „Gaudeamus”, care a vorbit argumentat despre opera și activitatea lui Alexei Mateevici. Astfel, cu niște exegeze despre poetul, preotul, mesianicul și prozatorul Mateevici au venit elevele Viorica Tabac, Veronica Pricochi, Ana Muntean, Aliona Gavrilaș, iar Ina Gladii a ținut un discurs impresionant despre familia poetului. Un mesaj profund în rândurile celor prezenți a lăsat poezia „Unora”, recitată pe un ton patriotic de către Ștefan Dubceac și Alexandra Costachi: „Noi nu ne înțelegem, dar de-ați simți ca mine;/ Ce patimi limba trage dintr-un strein puhoi;/ Atuncea n-ați urni-o din temelii bătrâne;/ Atuncea mi se pare, ne-am înțelege noi”. La rândul lor, Irina Bobicev și Alina Scutaru au „dialogat” prin versurile poeziei „Țara”, închinată țărănimii basarabene, iar Cornel Slanina, Sergiu Busuioc, Ana Ojog au recitat poeziile „Eu cânt”, „Cântecul zorilor” și „Țăranii”. După ce au răsunat versurile poeziei „Basarabenilor”, elevii au realizat că, de fapt, astăzi, țara noastră are nevoie de un proroc care să ne îndrume: „Acolo, unde va zări;/ C-a voastră stea va răsări”. Deși a trecut aproape un secol de la obștescul sfârșit al poetului, opera sa strălucește și astăzi ca o „piatră rară” a limbii românești.

Profesoara Alexandra Tănase a rămas mulțumită de „saloniștii” săi, de dragostea cu care aceștia au recitat și au rostit cuvântul românesc, afirmând într-un final: „Frumosul va domina lumea”. La acest eveniment au mai participat Eudochia Hamuraru, profesoară de limba engleză, și Elena Orhei, profesoară de limba și literatura română la Liceul „Gaudeamus”, dar și Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania”, care nu lipsesc de la nicio ședință a Salonului.

Conform tradiției, elevii care au dat dovadă de calitate și fidelitate au fost răsplătiți cu diplome. De data aceasta, diplome „Ediția Alexei Mateevici” au fost înmânate elevilor Valeria Donici, Victoria Morari, Ștefan Dubceac, Nicu Muntean, Ana Gabor și Corina Ispas.

Ana Gabor
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *