Alianța ACUM-PSRM vrea să deschidă un dosar penal pentru încă un lider de partid din opoziție

publicat în Actualitate pe 14 August 2019, 13:04

Igor Dodon vine cu acuzații în adresa foștilor miniștri ai Apărării, Anatol Șalaru și Eugen Sturza. Potrivit șefului statului, în cadrul ședinței de azi a Consiliului Suprem de Securitate s-a constatat că în perioada când ei s-au aflat la conducerea instituției au fost înregistrate mai multe încălcări, însă organele abilitate nu au întreprins nicio măsură în acest sens. Acest lucru se întâmplă după ce săptămâna trecută Partidul Unității Naționale (PUN) a depus un denunț penal la Procuratura Generală pe numele lui Igor Dodon.

„Am discutat despre procesului de înstrăinare a patrimoniului neutilizat din dotarea Armatei Naționale în perioada anilor 2015-2016 (perioada în care Anatol Șalaru a condus Ministerul Apărării – nota red.). În acea perioadă a fost, cu încălcarea legislației, înstrăinat patrimoniul de la Ministerul Apărării. La acea perioadă au fost pornite mai multe cauze penale care mai târziu au fost stopate de conducerea politică din perioada anterioară”, a anunțat Dodon după ședința CSS.

Potrivit lui, actualul ministru, Pavel Voicu, a informat membrii Consiliului despre unele încălcări care au avut loc atât în acea perioadă, cât și în perioada ultimelor 2,5 ani de către fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza.

„Probabil astăzi, după ședința Guvernului, domnul ministru va ieși în fața presei cu informații suplimentare, inclusiv referitor la distribuirea armamentului din dotarea Ministerului Apărării prin ordinul ministrului unor persoane politice”, a precizat Dodon.

De precizat că acum trei ani PSRM l-a acuzat pe Anatol Șalaru de vânzarea a trei complexe antiaeriene la un preț de 660 de mii de dolari. Socialiștii au solicitat atunci Procuraturii Generale pornirea urmăririi penale a ministrului pentru vânzarea tehnicii militare moldovenești.

Totodată, PSRM a înaintat și două moțiuni de cenzură împotriva ex-ministrului Apărării. Atunci socialiștii îl acuzau pe Șalaru de diminuarea capacității de apărare a țării, precum și distrugerea Armatei Naţionale.

Anatol Șalaru declara ulterior că Dodon și PSRM îl acuză doar pentru a provoca intentarea unui dosar penal pe numele său și pentru a se justifica de faptul că nu este luat în seamă nici de prim-ministru și nici de președintele Parlamentului.

Sursa: deschide.md