Actualitate

Alte 188 de persoane infectate

In acest an, traditionalele sarbatori tineresti din luna noiembrie, printre care si Ziua Internationala a studentilor, vor fi marcate fara manifestari in public. Astfel, municipalitatea doreste sa impiedice raspandirea gripei pandemice in randul tinerilor.

La capitolul numarului de infectii cu gripa de tip nou situatia este una care se complica. De vineri pana luni, numarul persoanelor infectate cu A(H1N1)a crescut cu 188, constituind, in total, 888, inclusiv sapte decese. Ultimele doua persoane au murit la 13 noiembrie. E vorba de o femeie de 31 de ani din raionul Falesti si de o femeie de 46 de ani, cu obezitate de gradul V, care a murit la Spitalul Clinic Republican.

In ultima saptamana, doar in municipiul Chisinau, 220 de persoane s-au imbolnavit de A(H1N1). Dintre acestea 141 au fost deja tratate si externate. Incepand de ieri, medicii de familie ii trateaza la domiciliu pe bolnavii cu forme usoare de gripa. Pentru a face fata numarului mare de solicitari, centrele medicilor de familie si-au modificat regimul de munca. De luni pana vineri acestia ofera consultatii pacientilor pana la ora 20.00, sambata – pana la 18.00, iar duminica presteaza asistenta medicii de serviciu.

In prezent, virusul gripal se raspandeste in interiorul RM. Potrivit lui Iurie Panzaru, seful Centrului municipal de medicina preventiva, doar 8,2% dintre bolnavii care au facut gripa pandemica sunt cei care au venit din strainatate, 2% au contactat cu aceste persoane, iar peste 80 la suta au fost molipsiti prin transmitere comunitara.

Desi numarul imbolnavirilor este in crestere, de astazi studentii si elevii au revenit la studii, cu exceptia celor de la Universitatea Tehnica din Moldova, Liceul „Mihai Eminescu” si Colegiul de informatica. Specialistii, intruniti la recenta sedinta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au constatat ca riscul unei boli grave sau fatale este cel mai mare in cadrul urmatoarelor trei grupuri: femeile insarcinate, in special in timpul trimestrului al treilea al sarcinii, copiii cu varsta de pana la doi ani si persoanele cu boli pulmonare cronice, inclusiv astm. Disfunctiile neurologice pot spori riscul imbolnavirii grave la copii.

Desi rolul exact al obezitatii este putin inteles la momentul actual, obezitatea si in special obezitatea patologica au fost prezente la un numar mare de cazuri grave si fatale. Obezitatea nu a fost recunoscuta drept un factor de risc in careva pandemii de gripa sezoniera din trecut.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *