Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora 16:21

Alte două grădinițe au fost renovate din grantul oferit de Guvernul României

Marime Font

Astăzi a fost inaugurată grădinița din localitatea Brânza, raionul Cahul, iar câteva zile în urmă a fost redeschisă, după finalizarea lucrărilor de reparații, și grădinița-creșă din satul Țaul, Dondușeni. 

Ambele instituții preșcolare au fost renovate prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, în valoare totală de 20 mil. Euro.

Pentru lucrările de reparație de la grădinița din satul Brânza au fost alocate 2 milioane de lei. Din acești bani a fost schimbat acoperișul întregii grădinițe, s-au montat geamuri și uși noi. La exterior, pereții au fost izolaţi termic, iar fațada instituției a fost renovată integral. În curtea grădiniței a fost montat pavaj și amenajate terenuri de joacă. De asemenea, s-a procurat mobilier nou pentru toate grupele de copii.Prezent la inaugurarea grădiniței, Ambasadorul României, Marius Lazurca, a apreciat lucrările de reparație făcute la grădiniță. „Suntem bucuroși să susținem și să contribuim la îmbunătățirea condițiilor din grădinițe, dar și la dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova. Am participat la mai multe inaugurări de grădinițe și am rămas mulțumiți de lucrările de reparație care s-au făcut. Apreciem modul în care a fost valorificat ajutorul financiar oferit de Guvernul României”, a spus Ambasadorul Marius Lazurca.

Directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu, a mulțumit Guvernului României pentru ajutorul necondiționat oferit grădinițelor din țara noastră și a îndemnat beneficiarii să păstreze lucrările de reparație care au fost făcute. „Din banii acordați de Guvernul României, până acum, au fost finalizate lucrările de reparație în peste 660 de grădinițe din toată țara. Alte peste 120 de instituții preșcolare au fost dotate cu mobilier nou, bucătării, terenuri de joacă. Astăzi, în majoritatea grădinițelor din sate condițiile sunt mai bune decât în multe dintre grădinițele din Chișinău sau din centrele raionale. Să păstrați această minunată grădiniță”, a menționat Mircea Eșanu.

Tot în această săptămână, directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu, a participat la inaugurarea grădiniței din localitatea Țaul, raionul Dondușeni. Pentru renovarea grădiniței-creșă „Mărțișor” au fost alocate 2 milioane 700 de mii de lei din grantul oferit de Guvernul României și alte 250 de mii de lei din sursele financiare ale FISM. Lucrările de reparație au inclus schimbarea acoperișului, a sistemului de canalizare, a geamurilor și ușilor, instalarea sistemului de încălzire, izolarea termică a pereților exteriori, reparații în interiorul clădirii. Tot din acești bani a fost procurat mobilier nou pentru toate grupele de copii și au fost amenajate grupurile sanitare.

În prezent, grădinița-creșă este frecventată de 110 copii. După finalizarea lucrărilor de reparație, capacitatea instituției preșcolare din Țaul va fi extinsă cu încă o grupă de 25 de copii.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul