Muzică

Alternosfera: A trebuit să regândim muzica noastră

– Ați ajuns deja la partea a treia a tripticului Epizodia. Puteți să răsuflați ușurați?

– Încă mai lucrăm… Dar hai să încep cu un pic de istorie. După ce am lansat albumul „Visători cu plumb în ochi” în 2007, am avut o pauză foarte mare. Am dispărut absolut din spațiul mediatic. Eram într-un vacuum, nu știam ce să facem mai departe. În perioada asta, trupa a crescut la nivel de percepție. Până în 2010 ne-am ocupat de autoeducare, ne-am stabilit scopurile și prioritățile. În 2011 am spus hai să ne apucăm să înregistrăm ceva. Și ne-am aventurat să scoatem trei albume, neștiind ce o să ne aștepte. Lucrând în studio, trupa s-a coagulat, a devenit un colectiv unit. Am lansat „Virgula” și „Epizodia”, iar acum am ajuns la ultimul album al tripticului. Nu pot să spun că vom răsufla ușurat, pentru că urmează turnee și alte chestii legate de promovarea materialului. Cred că după „Haosoleum” o să ne apucăm de următorul album. Având studioul tău poți în orice moment să pornești computerul și să te apuci de treabă.

– Ultima oară, în Republica Moldova ați cântat în iulie, la complexul cultural Vatra. Acum pregătiți concertul de lansare a albumului la Chișinău?

– Exact. Au mai fost câteva solicitări în septembrie să cântăm la vreo 12 concerte, dar le-am refuzat, pentru că lucram în studio ca să finalizăm albumul. Pe 9 octombrie îl lansăm la Arenele Romane la București. Noi ne-am dorit foarte mult ca prima lansare să aibă loc la Chișinău, dar sala de la Arenele Romane este destul de solicitată și trebuia să o rezervăm din timp.

– Oricum ne așteptă un concert de lansare și la Chișinău, pe 17 octombrie la Moldova-Film.

– Da, îmi place locul ăsta. La Moldova-Film am mai susținut două concerte într-o sală destul de încăpătoare, dar acum am decis să mergem în una mai mare. Am denumit-o Hala 2 ca oamenii să înțeleagă că e vorba de o altă sală. Acolo vor încăpea în jur de 2 mii de persoane. De ce am optat pentru sala aceasta? Pentru că vom cânta pe un fost platou de filmare, care dispune de o acustică foarte bună, spre deosebire de alte spații din Chișinău unde au loc, de obicei, concerte.

– Ai și spus odată că încercați deja să puneți accent mai mult pe concertele în spații mari decât în cluburi.

– În club scena de obicei e mică, te limitează, nu ai cum să aduci ecrane led, să vii cu mai mult sunet. Alternosfera încă nu a atins un punct maxim în drumul său și, lucrând doar în cluburi fără să faci un pas înainte sau să aspiri la un alt nivel, nu există dezvoltare. Am decis să mergem în săli mari cu un produs bine făcut. Noi nu excludem că vom avea și concerte în cluburi, dar o să reducem la maximum numărul lor.

– La concertul de pe 17 octombrie va fi ceva mai mult decât muzică?

– Noi am pregătit un concept foarte drăguț. Vor fi niște proiecții mai interesante, care vor scoate în evidență mesajele cu care venim și în general întreg conceptul Epizodia, astfel încânt să avem o prestație bună nu doar ca interpretare, dar și la nivel vizual. Pentru noi este important să învățăm cum să producem un eveniment, va fi o experiență utilă.

– Ce înseamnă „Haosoleum”?

– Mausoleul haosolui. Numărul π e format din cifra 3, virgulă și un rând nesfârșit de cifre, adică haos. Noi ne-am legat de acest cuvânt, ne-am jucam cu tot felul de metafore, îmbinări de cuvinte și a apărut Haosoleum.

– Cum pot fi procurate albumele voastre?

– Da, asta era o problemă. Am ignorat-o mult timp. Abia acum din luna iulie, le-am pus în vânzare on-line. Link-urile, e adevărat, încă nu sunt publicate, dar în curând pe site-ul nostru se va lansa distribuția digitală. De asemenea, pe site va fi posibilă și vânzarea discurilor propriu-zisă. În luna octombrie multe lucruri o să revină la normal.

– Prin ce caracterizați etapa de creație la care vă aflați?

– Când am creat Alternosfera aveam 15-16 ani. În capul nostru o harababură. Despre ce muzică putem vorbi? Aveam doar dorința de a cânta, de a fi într-un proces creativ… În fine, după ce am lansat primele albume și piesele au ajuns la public, am trecut printr-un proces de maturizare, s-au schimbat anumite viziuni, stări. Ne simțeam deja înstrăinați de primele noastre piese, a trebuit să le reinventăm, să le regândim. Dacă mă întrebi care e piesa mea preferată, îți voi spune că ultima la care am lucrat. De fapt, tot procesul acesta continuu de compunere, de aranjament, de înregistrare e de fapt un calvar, deoarece fiecare piesă te mistuie și sentimentul de frământare pe care-l ai când faci ultimul material nu-l mai regăsești în piesele vechi, pentru că asta e deja o chestie trecută. Dacă e să descriem punctual piesele din „Haosoleum”, pot să spun că ele sunt mult mai energice, dar și foarte melodioase, pentru că oricât am îngrela chitarele, oricât de distorsionat ar fi sunetul și oricât de dinamic ar cânta bateristul, noi tot reușim să fim melodioși.

– Ne vom convinge pe 17 octombrie la Hala 2 de la Moldova-Film.

– Sunt sigur că la Chișinău concertul va fi foarte interesant.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *