Astăzi 26 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Iunie 2019
Abonamente

Muzică 2 Octombrie 2015, ora 08:06    Din editia print

Alternosfera: A trebuit să regândim muzica noastră

Marime Font

Formația Alternorsfera, una dintre cele mai apreciate și iubite trupe rock din România și Republica Moldova, va lansa pe 9 octombrie la Arenele Romane din București noul album Haosoleum, care face parte din tripticul discografic Epizodia. În ajunul concertului i-am vizitat pe băieți în studioul lor din Chișinău și am discutat cu solistul Marcel Bostan despre muzică, concerte, haos și maturizare.

- Ați ajuns deja la partea a treia a tripticului Epizodia. Puteți să răsuflați ușurați?

- Încă mai lucrăm… Dar hai să încep cu un pic de istorie. După ce am lansat albumul „Visători cu plumb în ochi” în 2007, am avut o pauză foarte mare. Am dispărut absolut din spațiul mediatic. Eram într-un vacuum, nu știam ce să facem mai departe. În perioada asta, trupa a crescut la nivel de percepție. Până în 2010 ne-am ocupat de autoeducare, ne-am stabilit scopurile și prioritățile. În 2011 am spus hai să ne apucăm să înregistrăm ceva. Și ne-am aventurat să scoatem trei albume, neștiind ce o să ne aștepte. Lucrând în studio, trupa s-a coagulat, a devenit un colectiv unit. Am lansat „Virgula” și „Epizodia”, iar acum am ajuns la ultimul album al tripticului. Nu pot să spun că vom răsufla ușurat, pentru că urmează turnee și alte chestii legate de promovarea materialului. Cred că după „Haosoleum” o să ne apucăm de următorul album. Având studioul tău poți în orice moment să pornești computerul și să te apuci de treabă.

- Ultima oară, în Republica Moldova ați cântat în iulie, la complexul cultural Vatra. Acum pregătiți concertul de lansare a albumului la Chișinău?

- Exact. Au mai fost câteva solicitări în septembrie să cântăm la vreo 12 concerte, dar le-am refuzat, pentru că lucram în studio ca să finalizăm albumul. Pe 9 octombrie îl lansăm la Arenele Romane la București. Noi ne-am dorit foarte mult ca prima lansare să aibă loc la Chișinău, dar sala de la Arenele Romane este destul de solicitată și trebuia să o rezervăm din timp.


- Oricum ne așteptă un concert de lansare și la Chișinău, pe 17 octombrie la Moldova-Film.

- Da, îmi place locul ăsta. La Moldova-Film am mai susținut două concerte într-o sală destul de încăpătoare, dar acum am decis să mergem în una mai mare. Am denumit-o Hala 2 ca oamenii să înțeleagă că e vorba de o altă sală. Acolo vor încăpea în jur de 2 mii de persoane. De ce am optat pentru sala aceasta? Pentru că vom cânta pe un fost platou de filmare, care dispune de o acustică foarte bună, spre deosebire de alte spații din Chișinău unde au loc, de obicei, concerte.

- Ai și spus odată că încercați deja să puneți accent mai mult pe concertele în spații mari decât în cluburi.

- În club scena de obicei e mică, te limitează, nu ai cum să aduci ecrane led, să vii cu mai mult sunet. Alternosfera încă nu a atins un punct maxim în drumul său și, lucrând doar în cluburi fără să faci un pas înainte sau să aspiri la un alt nivel, nu există dezvoltare. Am decis să mergem în săli mari cu un produs bine făcut. Noi nu excludem că vom avea și concerte în cluburi, dar o să reducem la maximum numărul lor.

- La concertul de pe 17 octombrie va fi ceva mai mult decât muzică?

- Noi am pregătit un concept foarte drăguț. Vor fi niște proiecții mai interesante, care vor scoate în evidență mesajele cu care venim și în general întreg conceptul Epizodia, astfel încânt să avem o prestație bună nu doar ca interpretare, dar și la nivel vizual. Pentru noi este important să învățăm cum să producem un eveniment, va fi o experiență utilă.

- Ce înseamnă „Haosoleum”?

- Mausoleul haosolui. Numărul π e format din cifra 3, virgulă și un rând nesfârșit de cifre, adică haos. Noi ne-am legat de acest cuvânt, ne-am jucam cu tot felul de metafore, îmbinări de cuvinte și a apărut Haosoleum.

- Cum pot fi procurate albumele voastre?

- Da, asta era o problemă. Am ignorat-o mult timp. Abia acum din luna iulie, le-am pus în vânzare on-line. Link-urile, e adevărat, încă nu sunt publicate, dar în curând pe site-ul nostru se va lansa distribuția digitală. De asemenea, pe site va fi posibilă și vânzarea discurilor propriu-zisă. În luna octombrie multe lucruri o să revină la normal.

- Prin ce caracterizați etapa de creație la care vă aflați?

- Când am creat Alternosfera aveam 15-16 ani. În capul nostru o harababură. Despre ce muzică putem vorbi? Aveam doar dorința de a cânta, de a fi într-un proces creativ… În fine, după ce am lansat primele albume și piesele au ajuns la public, am trecut printr-un proces de maturizare, s-au schimbat anumite viziuni, stări. Ne simțeam deja înstrăinați de primele noastre piese, a trebuit să le reinventăm, să le regândim. Dacă mă întrebi care e piesa mea preferată, îți voi spune că ultima la care am lucrat. De fapt, tot procesul acesta continuu de compunere, de aranjament, de înregistrare e de fapt un calvar, deoarece fiecare piesă te mistuie și sentimentul de frământare pe care-l ai când faci ultimul material nu-l mai regăsești în piesele vechi, pentru că asta e deja o chestie trecută. Dacă e să descriem punctual piesele din „Haosoleum”, pot să spun că ele sunt mult mai energice, dar și foarte melodioase, pentru că oricât am îngrela chitarele, oricât de distorsionat ar fi sunetul și oricât de dinamic ar cânta bateristul, noi tot reușim să fim melodioși.

- Ne vom convinge pe 17 octombrie la Hala 2 de la Moldova-Film.

- Sunt sigur că la Chișinău concertul va fi foarte interesant.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 20:32

Votul din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a demnitarilor moldoveni nu reprezintă poziția statului sau a Guvernului și are caracter individual. Cel puțin asta transmite purtătătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:33

DUGHINISMUL - Doctrina „oficială” a regimului Năstase-Dodon? /// Bătrîncea explică votul dat la APCE: „Moldova a votat pentru o nouă Europă, Europă unită, de la Lisabona la Vladivostok”

DUGHINISMUL - Doctrina „oficială” a regimului Năstase-Dodon? /// Bătrîncea explică votul dat la APCE: „Moldova a votat pentru o nouă Europă, Europă unită, de la Lisabona la Vladivostok”

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, a venit cu o reacție, după ce mai multe voci au criticat votul său și al lui Andrei Năstase pentru revenirea Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Dânsul spune că alături de R. Moldova au votat și țări membre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:33

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - numit director adjunct la SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - numit director adjunct la SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:28

VIDEO /// CIMIȘLIA: Descoperiri arheologice de 4 mii de ani

VIDEO /// CIMIȘLIA: Descoperiri arheologice de 4 mii de ani

În contextul efectuării lucrărilor de construcție a drumului national M3, săpătamâna trecută a demarat cercetărea arheologică preventivă a două movile funerare din preajma orașului Cimișlia aflate pe traseul drumului mențâionat. Pănă în aces moment au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:55

opinie Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Zilele trecute România a răsuflat ușurată. La granițele sale nu a început un război civil. De un cataclism ne-au despărțit câteva minute. Tatăl combinatorilor, Plahotniuc, s-a retras pentru câteva zile, obosit, în sânul familiei exilate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:49

Alianța ACUM-PSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va CONTROLA TOATE instituțiile statului

Alianța ACUM-PSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va CONTROLA TOATE instituțiile statului

Deputații din partea PSRM și a blocului ACUM au votat în prima lectură un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate într-un organ de stat care își va subordona toate instituțiile statului. Conducătorii autorităților publice centrale care vor refuza să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:27

FLASH /// Eugeniu Piterschi este noul șef adjunct interimar la IGP

FLASH /// Eugeniu Piterschi este noul șef adjunct interimar la IGP

Ministrul Afacerilor Interne a numit un șef adjunct interimar la Inspectoratul General al Poliției(IGP). Este vorba despre comisarul-șef Eugeniu Piterschi, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Iunie 2019, ora: 18:07

ULTIMA ORĂ /// Patru soldați ucraineni au fost RĂNIȚI de ocupanții ruși în Donbas

ULTIMA ORĂ /// Patru soldați ucraineni au fost RĂNIȚI de ocupanții ruși în Donbas Din editia print

Patru soldați ucraineni au fost răniți în ultimele 24 de ore, în urma a trei provocări armate ale forțelor de ocupație rusești în regiunea Donbas. Inamicul a tras asupra ucrainenilor focuri de artilerie, folosind și diferite tipuri de lansatoare de grenade, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:52

Ucraina RECHEAMĂ ambasadorul său de la Consiliul Europei după decizia APCE privind Rusia

Ucraina RECHEAMĂ ambasadorul său de la Consiliul Europei după decizia APCE privind Rusia

Ministerului de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, a anunțat pe pagina sa pe Facebook că Ucraina își recheamă ambasadorul său de la Consiliul Europei după adoptarea rezoluției, ceea ce face posibil ca revenirea delegația rusă în cadrul APCE, informeaza GLAVRED.INFO

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:40

Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău

Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău

 În baza unei informații depuse de un judecător în adresa Consiliului Superior al Magistraturii, mai mulți șefi de instanțe au fost înlăturați de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare pe acest caz, informeaza Ziarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:36

Votul din APCE poate însemna sfârșitul Consiliului Europei

Votul din APCE poate însemna sfârșitul Consiliului Europei

 Un PSD-ist de la București (Dinu SOCOTAR), un pro-european (Andrei NĂSTASE) și un pro-rus (Vlad BĂTRÎNCEA) de la Chișinău, plus alți politicieni zăpăciți din mai multe țări europene au votat în favoarea revenirii Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:22

Ion Leașcenco: „Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrîncea, doi românofobi”

Ion Leașcenco: „Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrîncea, doi românofobi”

Unionistul Ion Leașcenco a comentat votul de astăzi al liderului PPDA Andrei Nastase pentru revenirea delegației Federației Ruse in cadrul APCE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:15

Cum comentează Adrian Candu votul lui A. Năstase pentru revenirea Rusiei în APCE

Cum comentează Adrian Candu votul lui  A. Năstase pentru revenirea Rusiei în APCE

 Fostul speacker Andrian Candu critică votul lui Andrei Năstase pentru revenirea Rusiei la APCE. Mai mult decât atât, democratul se întreabă dacă nu cumva „sumele primite de Dodon pentru „ȋntreținere” de la Moscova, se ȋmpart la 3?"...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:53

Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia acordat de Andrei Năstase în numele R. Moldova

Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia acordat de Andrei Năstase în numele R. Moldova

 Deputatul Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia a colegului său din APCE din blocul ACUM, Andrei Năstase, informeaza deschide.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:01

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

Sandu a refuzat să comenteze explicit votul dat de co-președintele blocului politic ACUM, Andrei Năstase, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

OPINIE Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)