Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Muzică 2 Octombrie 2015, ora 08:06    Din editia print

Alternosfera: A trebuit să regândim muzica noastră

Marime Font

Formația Alternorsfera, una dintre cele mai apreciate și iubite trupe rock din România și Republica Moldova, va lansa pe 9 octombrie la Arenele Romane din București noul album Haosoleum, care face parte din tripticul discografic Epizodia. În ajunul concertului i-am vizitat pe băieți în studioul lor din Chișinău și am discutat cu solistul Marcel Bostan despre muzică, concerte, haos și maturizare.

- Ați ajuns deja la partea a treia a tripticului Epizodia. Puteți să răsuflați ușurați?

- Încă mai lucrăm… Dar hai să încep cu un pic de istorie. După ce am lansat albumul „Visători cu plumb în ochi” în 2007, am avut o pauză foarte mare. Am dispărut absolut din spațiul mediatic. Eram într-un vacuum, nu știam ce să facem mai departe. În perioada asta, trupa a crescut la nivel de percepție. Până în 2010 ne-am ocupat de autoeducare, ne-am stabilit scopurile și prioritățile. În 2011 am spus hai să ne apucăm să înregistrăm ceva. Și ne-am aventurat să scoatem trei albume, neștiind ce o să ne aștepte. Lucrând în studio, trupa s-a coagulat, a devenit un colectiv unit. Am lansat „Virgula” și „Epizodia”, iar acum am ajuns la ultimul album al tripticului. Nu pot să spun că vom răsufla ușurat, pentru că urmează turnee și alte chestii legate de promovarea materialului. Cred că după „Haosoleum” o să ne apucăm de următorul album. Având studioul tău poți în orice moment să pornești computerul și să te apuci de treabă.

- Ultima oară, în Republica Moldova ați cântat în iulie, la complexul cultural Vatra. Acum pregătiți concertul de lansare a albumului la Chișinău?

- Exact. Au mai fost câteva solicitări în septembrie să cântăm la vreo 12 concerte, dar le-am refuzat, pentru că lucram în studio ca să finalizăm albumul. Pe 9 octombrie îl lansăm la Arenele Romane la București. Noi ne-am dorit foarte mult ca prima lansare să aibă loc la Chișinău, dar sala de la Arenele Romane este destul de solicitată și trebuia să o rezervăm din timp.- Oricum ne așteptă un concert de lansare și la Chișinău, pe 17 octombrie la Moldova-Film.

- Da, îmi place locul ăsta. La Moldova-Film am mai susținut două concerte într-o sală destul de încăpătoare, dar acum am decis să mergem în una mai mare. Am denumit-o Hala 2 ca oamenii să înțeleagă că e vorba de o altă sală. Acolo vor încăpea în jur de 2 mii de persoane. De ce am optat pentru sala aceasta? Pentru că vom cânta pe un fost platou de filmare, care dispune de o acustică foarte bună, spre deosebire de alte spații din Chișinău unde au loc, de obicei, concerte.

- Ai și spus odată că încercați deja să puneți accent mai mult pe concertele în spații mari decât în cluburi.

- În club scena de obicei e mică, te limitează, nu ai cum să aduci ecrane led, să vii cu mai mult sunet. Alternosfera încă nu a atins un punct maxim în drumul său și, lucrând doar în cluburi fără să faci un pas înainte sau să aspiri la un alt nivel, nu există dezvoltare. Am decis să mergem în săli mari cu un produs bine făcut. Noi nu excludem că vom avea și concerte în cluburi, dar o să reducem la maximum numărul lor.

- La concertul de pe 17 octombrie va fi ceva mai mult decât muzică?

- Noi am pregătit un concept foarte drăguț. Vor fi niște proiecții mai interesante, care vor scoate în evidență mesajele cu care venim și în general întreg conceptul Epizodia, astfel încânt să avem o prestație bună nu doar ca interpretare, dar și la nivel vizual. Pentru noi este important să învățăm cum să producem un eveniment, va fi o experiență utilă.

- Ce înseamnă „Haosoleum”?

- Mausoleul haosolui. Numărul π e format din cifra 3, virgulă și un rând nesfârșit de cifre, adică haos. Noi ne-am legat de acest cuvânt, ne-am jucam cu tot felul de metafore, îmbinări de cuvinte și a apărut Haosoleum.

- Cum pot fi procurate albumele voastre?

- Da, asta era o problemă. Am ignorat-o mult timp. Abia acum din luna iulie, le-am pus în vânzare on-line. Link-urile, e adevărat, încă nu sunt publicate, dar în curând pe site-ul nostru se va lansa distribuția digitală. De asemenea, pe site va fi posibilă și vânzarea discurilor propriu-zisă. În luna octombrie multe lucruri o să revină la normal.

- Prin ce caracterizați etapa de creație la care vă aflați?

- Când am creat Alternosfera aveam 15-16 ani. În capul nostru o harababură. Despre ce muzică putem vorbi? Aveam doar dorința de a cânta, de a fi într-un proces creativ… În fine, după ce am lansat primele albume și piesele au ajuns la public, am trecut printr-un proces de maturizare, s-au schimbat anumite viziuni, stări. Ne simțeam deja înstrăinați de primele noastre piese, a trebuit să le reinventăm, să le regândim. Dacă mă întrebi care e piesa mea preferată, îți voi spune că ultima la care am lucrat. De fapt, tot procesul acesta continuu de compunere, de aranjament, de înregistrare e de fapt un calvar, deoarece fiecare piesă te mistuie și sentimentul de frământare pe care-l ai când faci ultimul material nu-l mai regăsești în piesele vechi, pentru că asta e deja o chestie trecută. Dacă e să descriem punctual piesele din „Haosoleum”, pot să spun că ele sunt mult mai energice, dar și foarte melodioase, pentru că oricât am îngrela chitarele, oricât de distorsionat ar fi sunetul și oricât de dinamic ar cânta bateristul, noi tot reușim să fim melodioși.

- Ne vom convinge pe 17 octombrie la Hala 2 de la Moldova-Film.

- Sunt sigur că la Chișinău concertul va fi foarte interesant.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md