Astăzi 16 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Muzică 2 Octombrie 2015, ora 08:06    Din editia print

Alternosfera: A trebuit să regândim muzica noastră

Marime Font

Formația Alternorsfera, una dintre cele mai apreciate și iubite trupe rock din România și Republica Moldova, va lansa pe 9 octombrie la Arenele Romane din București noul album Haosoleum, care face parte din tripticul discografic Epizodia. În ajunul concertului i-am vizitat pe băieți în studioul lor din Chișinău și am discutat cu solistul Marcel Bostan despre muzică, concerte, haos și maturizare.

- Ați ajuns deja la partea a treia a tripticului Epizodia. Puteți să răsuflați ușurați?

- Încă mai lucrăm… Dar hai să încep cu un pic de istorie. După ce am lansat albumul „Visători cu plumb în ochi” în 2007, am avut o pauză foarte mare. Am dispărut absolut din spațiul mediatic. Eram într-un vacuum, nu știam ce să facem mai departe. În perioada asta, trupa a crescut la nivel de percepție. Până în 2010 ne-am ocupat de autoeducare, ne-am stabilit scopurile și prioritățile. În 2011 am spus hai să ne apucăm să înregistrăm ceva. Și ne-am aventurat să scoatem trei albume, neștiind ce o să ne aștepte. Lucrând în studio, trupa s-a coagulat, a devenit un colectiv unit. Am lansat „Virgula” și „Epizodia”, iar acum am ajuns la ultimul album al tripticului. Nu pot să spun că vom răsufla ușurat, pentru că urmează turnee și alte chestii legate de promovarea materialului. Cred că după „Haosoleum” o să ne apucăm de următorul album. Având studioul tău poți în orice moment să pornești computerul și să te apuci de treabă.

- Ultima oară, în Republica Moldova ați cântat în iulie, la complexul cultural Vatra. Acum pregătiți concertul de lansare a albumului la Chișinău?

- Exact. Au mai fost câteva solicitări în septembrie să cântăm la vreo 12 concerte, dar le-am refuzat, pentru că lucram în studio ca să finalizăm albumul. Pe 9 octombrie îl lansăm la Arenele Romane la București. Noi ne-am dorit foarte mult ca prima lansare să aibă loc la Chișinău, dar sala de la Arenele Romane este destul de solicitată și trebuia să o rezervăm din timp.


- Oricum ne așteptă un concert de lansare și la Chișinău, pe 17 octombrie la Moldova-Film.

- Da, îmi place locul ăsta. La Moldova-Film am mai susținut două concerte într-o sală destul de încăpătoare, dar acum am decis să mergem în una mai mare. Am denumit-o Hala 2 ca oamenii să înțeleagă că e vorba de o altă sală. Acolo vor încăpea în jur de 2 mii de persoane. De ce am optat pentru sala aceasta? Pentru că vom cânta pe un fost platou de filmare, care dispune de o acustică foarte bună, spre deosebire de alte spații din Chișinău unde au loc, de obicei, concerte.

- Ai și spus odată că încercați deja să puneți accent mai mult pe concertele în spații mari decât în cluburi.

- În club scena de obicei e mică, te limitează, nu ai cum să aduci ecrane led, să vii cu mai mult sunet. Alternosfera încă nu a atins un punct maxim în drumul său și, lucrând doar în cluburi fără să faci un pas înainte sau să aspiri la un alt nivel, nu există dezvoltare. Am decis să mergem în săli mari cu un produs bine făcut. Noi nu excludem că vom avea și concerte în cluburi, dar o să reducem la maximum numărul lor.

- La concertul de pe 17 octombrie va fi ceva mai mult decât muzică?

- Noi am pregătit un concept foarte drăguț. Vor fi niște proiecții mai interesante, care vor scoate în evidență mesajele cu care venim și în general întreg conceptul Epizodia, astfel încânt să avem o prestație bună nu doar ca interpretare, dar și la nivel vizual. Pentru noi este important să învățăm cum să producem un eveniment, va fi o experiență utilă.

- Ce înseamnă „Haosoleum”?

- Mausoleul haosolui. Numărul π e format din cifra 3, virgulă și un rând nesfârșit de cifre, adică haos. Noi ne-am legat de acest cuvânt, ne-am jucam cu tot felul de metafore, îmbinări de cuvinte și a apărut Haosoleum.

- Cum pot fi procurate albumele voastre?

- Da, asta era o problemă. Am ignorat-o mult timp. Abia acum din luna iulie, le-am pus în vânzare on-line. Link-urile, e adevărat, încă nu sunt publicate, dar în curând pe site-ul nostru se va lansa distribuția digitală. De asemenea, pe site va fi posibilă și vânzarea discurilor propriu-zisă. În luna octombrie multe lucruri o să revină la normal.

- Prin ce caracterizați etapa de creație la care vă aflați?

- Când am creat Alternosfera aveam 15-16 ani. În capul nostru o harababură. Despre ce muzică putem vorbi? Aveam doar dorința de a cânta, de a fi într-un proces creativ… În fine, după ce am lansat primele albume și piesele au ajuns la public, am trecut printr-un proces de maturizare, s-au schimbat anumite viziuni, stări. Ne simțeam deja înstrăinați de primele noastre piese, a trebuit să le reinventăm, să le regândim. Dacă mă întrebi care e piesa mea preferată, îți voi spune că ultima la care am lucrat. De fapt, tot procesul acesta continuu de compunere, de aranjament, de înregistrare e de fapt un calvar, deoarece fiecare piesă te mistuie și sentimentul de frământare pe care-l ai când faci ultimul material nu-l mai regăsești în piesele vechi, pentru că asta e deja o chestie trecută. Dacă e să descriem punctual piesele din „Haosoleum”, pot să spun că ele sunt mult mai energice, dar și foarte melodioase, pentru că oricât am îngrela chitarele, oricât de distorsionat ar fi sunetul și oricât de dinamic ar cânta bateristul, noi tot reușim să fim melodioși.

- Ne vom convinge pe 17 octombrie la Hala 2 de la Moldova-Film.

- Sunt sigur că la Chișinău concertul va fi foarte interesant.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:59

Majoritatea românilor aleg Germania atunci când vor să cumpere o mașină second-hand, dar parcurile auto de aici nu sunt sigure. Clienții pot lua oricând plasă, deoarece nu există o regulă în ceea ce privește kilometri dați înapoi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)