Astăzi 25 Mai 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Actualitate 14 August 2018, ora 07:12    Din editia print

ALTFEL cu Mihaela Culcinschi: Puturoşii curaţi sau cum putem salva această ţară

Marime Font

„Curând va ploua în Basarabia”, mi-a spus un domn îmbrăcat în negru. Nu l-am crezut, pentru că afară era soare. Dar, peste puțin timp, după ce el a plecat în drumul său, Chișinăul a fost cuprins de nori negri. O negreață tumultoasă s-a lăsat peste oraș și ploaia a început să-și șteargă picioarele de străzile prăfuite. Iar eu stăteam pe o bancă putredă din parc și nu voiam să plec nicăieri.  

În Basarabia plouă din anul 1941 și continuă până astăzi. De altfel, românii moldoveni nu mai știu de fericire, ci doar de amărăciuni, necazuri și sărăcie. Bieții de ei au uitat ce înseamnă să trăiești bine la tine acasă. R. Moldova a devenit mai întâi străină pentru locuitorii săi, apoi s-a transformat, odată cu Independența, într-un dușman al cetățenilor săi. Sistemul nu lucrează în folosul oamenilor simpli, iar statul există doar pentru cei de la guvernare. În consecință, fiecare înfulecă ca nesăbuitul din turta sa – puterea din avere, iar săracii din mizerie.

„Foametea din anii 1946-1947 a fost un scenariu. Basarabenii nu mureau de foame, așa cum se vorbește prin cărți sau cum suntem învățați la școală. Nu era vinovat statul că „doi oameni în cruce” nu aveau ce mânca. Să-ți spun de ce aceștia nu aveau de mâncare? Pentru că erau proști și bărbatul nu știa să aducă banul în casă. Asta e, fetițo! Nu știu ce îți povesteau ție la ora de istorie, dar asta este realitatea pe care mulți nu o cunosc”, îmi tot bodogănea un alt bărbat, care s-a așezat neinvitat lângă mine. Avea o umbrelă gri deasupra capului, o „Secărică” sub braț și ochii vineți. Insista să-mi aducă la cunoștință „lucrurile despre care românii nu cunosc”. „Cine, Doamne, ți-a băgat prostiile astea în cap? De unde ți-ai însușit mentalitatea asta ieftină?”, mă întrebam, scrutându-l din când în când. După câteva clipe de tăcere, continuă: „Trebuie să fii prost ca să crezi că românul ne este frate.” Aici n-am mai răbdat și l-am întrebat de ce gândește așa. Nu a avut ce să-mi răspundă decât: „Păi, așa e!”

Loading...


După discuția cu acest individ, de la care duhnea a votcă de-ți venea să-l plesnești, am simțit și un miros parșiv de mucegai și murdărie. Acesta însă nu venea de la hainele sau trupul interlocutorului meu, ci se prelingea din scăfârlia lui. De fapt, nici părul nu-i era murdar, iar mirosul, despre care vorbesc, venea, nu știu cum să zic, din adâncuri. Din adâncul capului lui.

Mulți dintre noi, din păcate, nu mai gândesc, nu-și mai pun întrebări. Ei știu o poezie pe de rost și o recită zi și noapte, și acasă, și în stradă, și în somn, și la closet. Mintea acestor oameni este amorfă și, odată cu timpul, putrezește. De aia și pute de la ei, chiar dacă afară plouă și adie a toamnă.

Într-adevăr, trec zile de când plouă necontenit în Chișinău, dar orașul rămâne… murdar. Nici apa nu mai ajută Basarabia să se curețe de noroiul în care zace de ani buni, fiindcă mințile noastre zac în aceeași stare maladivă. În loc să gândim, noi bocim că e vai de fundul nostru, că suntem niște nenorociți blestemați nu se știe de cine, că nu ne ajung niciodată bani și suntem nevoiți să cerșim de la alții. Din lacrimi însă nimeni nu a făcut averi. Omul care nu muncește e handicapat, iar calic poți deveni, cât ai zice pește, doar dacă nu-ți pui mintea în mișcare.

Din aceleași motive, alții pleacă, fug din R. Moldova, unde nu mai au ce face. Într-un spital de boli infecțioase, nu poți rămâne sănătos, la fel cum într-o carceră nu poți gusta din libertate. Pentru a ne salva, trebuie să devenim doctori şi să muncim nu numai pentru noi, dar şi pentru cei apropiați. Numai aşa vom putea curăţa murdăria din jurul nostru. În străinătate te poţi simţi mai bine, pentru că tu şi ai tăi aveţi deja bani suficienţi pentru a supravieţui, însă ţara ta moare cu fiecare plecare. Cu cât mai puţini oameni sănătoşi rămân aici, cu atât mai mare e pericolul de a ne transforma într-o „bolniţă” fără doctori, apropo!

Înţeleg că e greu să lucrezi pentru prosperitatea patriei şi viaţa e prea scurtă, ca să-ți faci prea multe bătăi de cap. Dar, credeţi-mă, e mai bine să simţi durerea capului, decât să nu mai simţi nimic… Pentru că a devenit prea egoist, poporul nostru nici nu-şi dă seama câtă putere are, atâta timp cât nu-şi face ordine în mintea pe care i-au spălat-o Voronin şi Dodon. Chiar dacă acum ne este mai dificil să luptăm pentru pământul şi bunăstarea noastră, ar trebui să nu uităm niciodată de spusele Sfântului Ștefan cel Mare: „Moldova nu este a mea și nici a voastră nu e, ci a urmașilor urmașilor voștri”. Anume noi suntem urmaşi urmaşilor, de aia nu ne stă bine atunci când ştergem putina prin ţările calde... Pentru că nemulţumitului i se ia darul!

În Basarabia plouă din anul 1941 și va ploua continuu atâta timp cât mințile noastre vor mirosi a mort. E timpul să ne spălăm noi înșine creierii de resturile comuniste, pentru a păstra materia vie, care ne-a mai rămas prin târtițe. Și pentru a nu face atâta putoare prin oraș…

Viitorul frumos începe de la tine, de la consimțământul tău de a trăi altfel. Fă primul pas și nu te teme. Eu vin după tine, suntem doi. Deja suntem puternici. Văzându-ne, se vor alătura și alții, până când indivizii urât mirositori vor perora de unii singuri. Atunci se vor trezi și ei, înțelegând că ceea ce li se întâmplă nu e în firea lucrurilor. Numai aşa putem spera la zile mai bune. 

Un articol de: Mihaela Culcinschi
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 17:42

Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul României: „Am tot respectul și admirația pentru poporul român”

Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul României: „Am tot respectul și admirația pentru poporul român”

Stimați Prieteni! Astăzi am avut o întrevedere cu Excelența Sa Domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 16:11

ZI NEAGRĂ - 11 oameni au murit de la COVID-19 într-o SINGURĂ ZI. +54 de cazuri NOI de coronavirus

ZI NEAGRĂ - 11 oameni au murit de la COVID-19 într-o SINGURĂ ZI. +54 de cazuri NOI de coronavirus

Astăzi, 25 mai, în Republica Moldova au fost confirmate 54 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 8 în Transnistria. 53 cazuri cu transmitere locală și 1 caz de import (Federația Rusă).

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Mai 2020, ora: 14:16

Cine sunt cei trei români care au condus (sau conduc) R. Moldova și au fost votați de Igor Dodon sau PSRM

Cine sunt cei trei români care au condus (sau conduc) R. Moldova și au fost votați de Igor Dodon sau PSRM

„Totodată, consider că trebuie să fim echilibrați. Nu avem nimic împotriva României. România este partenerul nostru strategic, este partenerul comercial nr.1. Ce-i drept, frate-i frate, dar fiecare stăpân la el acasă”, a spus Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Mai 2020, ora: 13:36

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România Din editia print

În timp ce trupele române obțineau victorii importante în Primul Război Mondial, armata rusă se descompunea

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Mai 2020, ora: 13:23

„Mi-am vândut medalia pentru a-mi cumpăra cocaină.” Mărturii tulburătoare, după ce drogurile i-au runiat cariera: „M-au distrus!”

„Mi-am vândut medalia pentru a-mi cumpăra cocaină.” Mărturii tulburătoare, după ce drogurile i-au runiat cariera: „M-au distrus!”

„Mi-am vândut medalia de la Campionatul Mondial al Cluburilor pentru a-mi cumpăra cocaină. Mi-a ajuns două zile”, povesteşte un fost fotbalist de la Sao Paulo pentru presa din ţara natală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 12:25

VIDEO incredibil / Au tras din Kalașnikov în plină zi. Reglări de conturi mafiote la Moscova

VIDEO incredibil / Au tras din Kalașnikov în plină zi. Reglări de conturi mafiote la Moscova

Schimb de focuri ca în filme în mijlocul zilei la Moscova. Două grupări s-au împușcat în centrul orașului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 11:58

R. Moldova plătește de 3 ori mai mult pentru gazele livrate de Gazprom decât statele din Europa

R. Moldova plătește de 3 ori mai mult pentru gazele livrate de Gazprom decât statele din Europa

Prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi. În același timp Republica Moldova achită un preț de aproape trei ori mai mare pentru gazele livrate de Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Mai 2020, ora: 11:23

O mamă face apeluri disperate la autorități pentru a-și salva fiul. Ministerul Sănătății nu se grăbește să vină în ajutor

O mamă face apeluri disperate la autorități pentru a-și salva fiul. Ministerul Sănătății nu se grăbește să vină în ajutor Foto: simbol

Unui copil de 7 ani care suferă de o maladie rară i-au rămas medicamente doar pentru o săptămână, ca să supraviețuiască, iar responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că mai au timp pentru examinarea cazului, deoarece perioada stării de urgență nu se ia în calcul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 10:59

Guvernarea romanofobă și anti-europeana susținută de PDM a dus R. Moldova într-un război diplomatic cu România

Guvernarea romanofobă și anti-europeana susținută de PDM a dus R. Moldova într-un război diplomatic cu România

Guvernul Chicu-Dodon este la un pas de a restaura gardul de sârmă ghimpată peste Prut. Comentariul obraznic al lui Ion Chicu la adresa României, însoțit de mesajele de susținere din partea lui Dodon și Bolea, au adus Republica Moldova dacă nu în pragul unui război...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Mai 2020, ora: 10:40

Contabilitatea bate diplomația! ZECI de ani de relații bilaterale cu Romania sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive

Contabilitatea bate diplomația! ZECI de ani de relații bilaterale cu Romania sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive

„Prostia este molipsitoare” spune un vechi proverb moldovenesc, iar dacă ajungi a fi înconjurat de astfel de persoane atunci nu ai nicio șansă de scăpare. Interacțiunea constantă a premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, cu președintele Igor Dodon se pare că îi...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 25 Mai 2020, ora: 10:36

PDM încearcă să se consolideze! 10 mesaje din teritoriu: „Să facem o echipă puternică pentru țară” (VIDEO)

PDM încearcă să se consolideze! 10 mesaje din teritoriu: „Să facem o echipă puternică pentru țară” (VIDEO)

Democrații încearcă să se consolideze în teritoriu. Pe pagina oficială de Facebook a PDM, a fost plasat un video prin care o serie de consilieri locali își reiterează poziția de a rămâne membri ai formațiunii. Aceștia se declară încredințați că vor reuși să rămână „o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 10:29

BREAKING / ȘASE decese în R. Moldova din cauza COVID-19. Încă un medic a MURIT / În total 256 de persoane au murit

BREAKING / ȘASE decese în R. Moldova din cauza COVID-19. Încă un medic a MURIT / În total 256 de persoane au murit

Alte 6 persoane au fost răpuse de noul coronavirus, anunță ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Printre victime este și un medic de doar 45 de ani. Bărbatul lucra la Spitalul Raional din Comrat în calitate de medic infecționist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 09:51

Președintele „KULIOK” promite că TOATE cadrele medicale vor primi un salariu DUBLU

Președintele „KULIOK” promite că TOATE cadrele medicale vor primi un salariu DUBLU

Președintele „kuliok” a anunțat că, pe parcursul zilei de astăzi, va semna un decret prin care anul 2020 va fi declarat Anul lucrătorului medical. În contextul acestui an, șeful statului vine și cu propunerea de dublare a salariilor pentru toți lucrătorii medicali.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Mai 2020, ora: 09:29

Cele două emisfere ale creierului lui Igor Dodon

Cele două emisfere ale creierului lui Igor Dodon

Săptămâna trecută va rămâne în istorie ca „săptămâna Kuliokului”. Pentru a devia cumva atenția opiniei publice de la „kuliok”, regimul lui Dodon a aruncat în luptă toate fumigenele pe care le avea.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 25 Mai 2020, ora: 09:22

Primarul Ceban a cedat - Piața Centrală din Chișinău își va relua activitatea la 1 iunie

Primarul Ceban a cedat - Piața Centrală din Chișinău își va relua activitatea la 1 iunie

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat, luni, 25 mai, la ședința on-line a serviciilor municipalității că Î.M. Piața Centrală își va relua activitatea la data de 1 iunie, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 09:16

Regimul anti-european se teme de oameni? Piețele arhipline vor fi „legale”, dar protestele cu peste 50 de oameni - nu

Regimul anti-european se teme de oameni? Piețele arhipline vor fi „legale”, dar protestele cu peste 50 de oameni - nu

Igor Dodon a anunțat că vor rămâne în vigoare doar restricțiile privind activitatea școlilor și a grădinițelor, precum și adunările cu un număr de participanți mai mare de 50 de persoane (care le-ar permite partidelor de la putere să interzică protestele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)