Sănătate

Alungă stresul respirând conştient şi făcând mişcare

Cineva mi-a spus odată că „stresul seamănă cu un balansoar, te agită şi te ţine ocupat, însă nu te conduce niciunde”. Mi-a rămas în cap această comparaţie, pentru că este una dintre cele mai inspirate afirmaţii care să definească starea de spirit a societăţii noastre.

Stresul este definit ca o stare de tensiune mentală sau emoţională, un suspans continuu resimţit, care se manifestă prin dureri de cap, iritabilitate, tensiune musculară, depresie, anxietate, creştere a frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale. Cei care suferă de stres îşi măresc considerabil riscul de a avea insomnii, de a face infarct miocardic, hipertensiune, de a intra în stări acute de depresie, de a lua în greutate şi a avea dureri cumplite de cap care pot conduce la comoţii cerebrale.

1. Exerciţiile regulate. Sportul în general, indiferent de natura sa, este cel care luptă cel mai eficient împotriva stresului. Fie că apelezi la artele marţiale, la yoga, reiki, șamanism, respiraţie holotropică sau la exerciţiile de fitness, toate reprezintă trucuri pe care omul le are la dispoziţie pentru combaterea stresului. Când ne punem corpul în mişcare, creşte fluxul de sânge din organism şi, implicit, cantitatea de oxigen. Endorfinele sunt eliberate, iar tensiunea şi anxietatea se diminuează. Tocmai în zilele în care te simţi posomorâtă şi totul în jur pare sumbru, ar trebui să faci exerciţii de fitness, deşi este ultimul lucru pe care simţi nevoia să îl faci.

2. Somnul. Stresul afectează, fără îndoială, capacitatea noastră naturală de a ne odihni. Şi totuşi, fără un somn regulat şi un somn de noapte, nu ne vom îndrepta decât spre ce este mai rău. Îţi recapeţi forţele şi energia doar în urma unui somn liniştit, iar acest somn liniştit poate fi obţinut cu ajutorul… da, ai ghicit, exerciţiilor fizice. Sănătatea este ca un puzzle şi toate piesele trebuie să se lipească între ele, existând un raport perfect de subordonare. După un somn de minimum șapte ore pe noapte, anxietatea va dispărea într-un interval scurt de timp.

3. Mănâncă sănătos! Nu există dubii că dieta noastră ne poate cauza adesea şi induce starea de stres. Stresul este foarte viclean şi poate ataca pe două fronturi: ori îţi va şterge senzaţia de saţietate şi vei mânca, luând din ce în ce mai mult în greutate, ori îţi va suprima apetitul. Nicio variantă nu pare să te avantajeze, ştiind deja că nutriţia adecvată şi cantitatea obligatorie de apă reprezintă combustibilul corpului nostru.

4. Organizarea. Este esenţial ca şi cea mai visătoare femeie să încerce să-şi organizeze cât mai bine posibil chestiunile practice. La serviciu, acasă trebuie să ştii exact ce ai de făcut şi când, care este locul fiecărui lucru necesar. Amânarea sarcinilor nu conduce decât la şi mai mult stres, cu toate că ai senzaţia că azi ai reuşit să mai câştigi puţin timp liber, odată cu anularea anumitor responsabilităţi. Atunci când simţi cum te înconjoară stresul, respira adânc, conştient, inspiră, expiră de câteva ori şi te vei simţi mai bine.

Făcând o completare la aceste sfaturi şi pentru că sunt capabilă să recomand din experienţă proprie Respiraţia Holotropică şi Respiraţia Inimii, vreau să vă spun că nu aveţi decât de învăţat dintr-o astfel de experienţă. Dacă vreţi mai multe detalii legate de felul în care respiraţia îţi poate schimba modul de gândire şi percepţia asupra lucrurilor, vă recomand să vizitați Transpersonal.ro şi CalatoriaInimii.net. Aici veți da de Elena Francis şi de Horia Ţurcanu, doi oameni care prin simpla lor prezenţă îţi pot schimba percepţia asupra vieţii. Trebuie doar să vrei să vezi liniştea din spatele furtunii cotidiene pentru a fi liniştit…

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *