Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 07:14
Abonamente

Istorie 18 Iunie 2010, ora 09:19    Din editia print

Vinovaţi fără vinăAm fost deportaţi de două ori, fără să ştim cu ce am greşit

Marime Font
Imagini: 3

„La 12 iunie 1941aveam 11 ani. Dormisem la soră-mea. Când m-am întors acasă, curtea era plină de miliţieni. Vroiam să intru, dar nu mă lăsau. Nu înţelegeam ce se întâmplă - o vedeam pe mama umblând prin curte, ţinându-se de cap şi plângând. Şi tata era tare speriat. M-a văzut preşedintele sovietului sătesc şi le-a zis să-mi dea voie să intru, că sunt din familie. Tata a vrut să se ducă în beci să bea un pahar de vin, îşi dădea seama că nu îşi va mai vedea casa. Dar un „activist” i-a închis uşa în nas şi i-a spus: „Vinul a fost al tău, iar acum e al nostru”. Câteva vecine au intrat în grădină şi au început să rupă căpşuni. Una şi-a umplut un şorţ cu căpşuni, a venit lângă mine şi mi-a zis: „Destul m-am uitat printre gard şi am înghiţit în sec când voi mâncaţi”. Este povestea Gheorghinei Cozmulici, o femeie de 80 de ani, originară din Negreşti, Străşeni. Împreună cu familia, ea a fost deportată de două ori - în 1941 şi în 1949.

În acea zi, din Negreşti au fost ridicate trei familii. Li s-a spus că au voie să ia merinde, haine, dar nu mai mult de 100 kg. „Tata era dascăl la biserică şi a zis că nu-i trebuie nimic în afară de cărţile religioase. Iar mama şi-a pregătit maşina de cusut, că era croitoreasă. Cineva i-a spus: „Mărioară, ia-ţi un ogheal, perne, haine, de celelalte nu vei mai avea nevoie”. Aşa i-au spus şi lui tata, văzându-l că iese din casă cu un sac de cărţi. Încă eram în ogradă când „activiştii” au început să se certe de la lucrurile găsite în casă. Toţi vroiau să ia cât mai mult”, îşi aminteşte mătuşa Gheorghina, uitându-se în zare, de parcă ar fi vizionat un film, fără să-i scape vreun detaliu.

„De Paşti, aveam pe masă o turtă de orz, furat de la fabrica de bere”

Loading...


Toţi au fost duşi la Gara din Străşeni, fără să li se spună măcar un cuvânt - cu ce au greşit şi unde pleacă? Au aşteptat până s-au umplut vagoanele - erau oameni din toate satele raionului... Când au ajuns la Tiraspol, pe capul familiei l-au dat jos, în tren rămânând doar Mărioara, cu cele trei fiice. A fost ultima dată când şi-a văzut tatăl. Peste câţiva ani, a venit la ele un bărbat şi le-a spus că tatăl ei fusese dus în lagăr în Siberia, unde a şi a murit. Le-a spus că pe zi mureau chiar şi câte 500 de bărbaţi. Şi s-au înţeles ca, acei care vor scăpa cu zile, să informeze familiile celor răposaţi…

„Am mers câteva zile cu trenul. La o gară ni s-a părut că facem cale întoarsă. Soră-mea mai mare ştia un pic ruseşte şi l-a întrebat ce se întâmplă pe miliţianul care ne păzea. Acela, în bătaie de joc sau poate din milă, i-a spus că revenim în Moldova. Femeile s-au bucurat - unele plângeau, altele cântau. Nu ştiu exact câte zile am mers cu trenul, căci mergeam mai mult noaptea. Când ne opream la vreo gară, copiilor le dădeau ceai şi biscuiţi. Aşa am ajuns în Kazahstan. La trei familii ne-au dat o cameră în care înainte au fost ţinute capre. Dar moldovencele, fiind gospodine, au dat cu var şi fiecare şi-a îngrijit colţişorul unde urma să doarmă. Mama şi sora mai mare au fost luate la lucru la Fabrica de bere din Kîzîl Orda. În 1942, de Paşti, mama ne-a făcut câte o turtă din orz, furat de soră-mea de la fabrică. Mâncam, înfometate, iar mama ne privea şi plângea. Unii spun că acum o duc greu, dar să-i mulţumească lui Dumnezeu că n-au trecut prin ce am trecut noi, cei deportaţi”, suspină mătuşa Gheorghina.

Când a împlinit 12 ani, Gheorghina a început să lucreze. Îngrijea de copiii unei familii de tătari, făcea curăţenie şi mâncare. „Ne era tare greu şi trebuia şi eu cumva să-mi ajut familia. O femeie m-a învăţat cum să spăl, cum să împăturesc cămăşile bărbăteşti, hainele femeieşti. Făceam de toate. Mai târziu, am fost slugă la un căpitan. Acolo am dus-o bine. El a vrut să mă ia de suflet, dar mama n-a acceptat. Aveam 14 ani, încă nu se terminase războiul... Mama împletea ciorapi de lână pentru soldaţi şi m-au chemat la scărmănat lână. Pe urmă m-au pus la tors. Apoi am început să împletesc pulovere pentru soldaţi. Eram tare harnică, făceam câteva norme pe zi. Am lucrat acolo până în 1947. Atunci, unei rusoaice i s-a făcut milă de mine şi i-a scris o scrisoare lui Kalinin, rugându-l să ne permită să ne întoarcem acasă. Ni s-a dat voie. Am luat-o cu mine pe sora mai mică şi m-am întors în Moldova. Mama mi-a promis că, împreună cu cealaltă soră, va veni mai târziu. Când m-am întors la Negreşti, în casa părintească nu locuia nimeni, dar era distrusă - în timpul războiului soldaţii au ţinut caii în ea. M-am rugat la primărie să-mi permită să repar o cameră, ca să putem trăi cu sora acolo. Era iarnă şi nu aveam bani să ne întoarcem la mama”, îşi continuă firul amintirilor mătuşa.

Acasă, mânca cireşe ca să nu moară de foame

La 18 ani, Gheorghina s-a măritat cu un tânăr, şi el din familie de deportaţi. „În ’48 am născut o fetiţă. Am avut noroc că erau cireşe pe dealuri şi n-am murit de foame. Soacră-mea avea vacă, dar nu ne dădea lapte. Se mai ducea bărbatu-meu şi mai fura câte un ulcior cu lapte. Când mi-a venit sorocul, mai n-am murit, atât de slăbită eram. Moaşa din sat a luat o perdea de la uşă şi mi-a legat burta. Au strâns-o puţin câte puţin până a ieşit copilul. Fetiţa era ca o lingură, avea numai un kilogram. La vreo trei zile a venit să mă vadă o mătuşă, mi-a adus câteva clătite şi smântână. Văzând o femeie la poartă, mi-a zis că e o cerşetoare. Când s-a uitat mai bine, a înţeles că era mama...”.

În ’49, când fetiţa avea trei luni, i-au chemat la miliţia din Străşeni. „Pe soacră-mea au lăsat-o în pace, că au găsit-o nebună de cap. Ne-au ţinut acolo până seara, iar aproape de miezul nopţii m-au luat la cercetat. M-au întrebat cine ne-a dat voie să venim din Kazahstan, cum am ajuns acasă. Dimineaţă mie mi-au zis că sunt liberă, iar pe mama au arestat-o. Ne-am îmbrăţişat şi plângeam în hohote. Câţiva miliţieni se chinuiau să ne despartă. Pe mama au închis-o pentru trei ani în lagăr la Valea Norocului. Pe mine m-au lăsat în pace până a împlinit copilaşul un an de zile. Apoi m-au arestat. Bărbatul meu era plecat la o şcoală de meserii. I-am scris o telegramă, rugându-l să vină să ne ajute. Deja ştiam că o să ne ducă înapoi în Kazahstan şi i-am spus să vândă vaca şi viţelul şi să meargă înaintea noastră încolo, să cumpere o căsuţă şi să ne aştepte... În timp ce vorbeam, l-au arestat şi pe el. Pe bărbaţi i-au încărcat în vagoane, iar pe mine şi pe două femei gravide ne-au dus la închisoarea nr. 1 din Chişinău. Am stat acolo vreo trei luni, apoi ne-au dus la Odesa, unde ne-au ţinut două săptămâni, apoi alte două săptămâni la Moscova şi până la urmă am ajuns la Kîzîl Orda, de unde fugisem câţiva ani în urmă. Un nacialnik de la NKVD m-a recunoscut. Mi-a dat zece ruble ca să ajung în localitatea unde a fost dus bărbatul meu. Acolo am trăit până în 1958. Ne-am cumpărat casă, am născut doi copii. Lucram la kazahi cu ziua, le văruiam casele, făceam chirpici. După ce şi-a ispăşit pedeapsa, mama a fost dusă în Kîzîl Orda. Peste câţiva ani a murit acolo”, ne spune femeia, ştergându-şi lacrimile cu colţul broboadei.

„Acum, ca şi atunci, sunt susţinuţi alcoolicii şi leneşii”

Munceau mult, căci altfel mureau de foame, au cumpărat două vaci. Însă soţul ei nu-şi putea găsi locul în acea ţară, vroia să se întoarcă acasă. Femeia se opunea. Bărbatul s-a folosit de momentul că ea era internată în spital şi a vândut casa. Dar soţia nici în ruptul capului nu a dorit să revină în Moldova. Au fost nevoiţi să-şi cumpere altă casă. Peste doi ani s-au întors, totuşi. Soacră-sa le-a dat un loc de casă. Aduceau lemne din pădure cu spatele şi în doi şi-au construit o căsuţă, căci casa părintească era deja demolată. Încetul cu încetul, şi-au făcut gospodărie. Au crescut cinci copii. „De la stat nu am văzut niciun ban. Acum, ca şi atunci, sunt susţinuţi alcoolicii şi leneşii, cu noi, cei deportaţi, nimeni nu are treabă. Nici puiului de şarpe nu-i doresc să treacă prin greutăţile prin care am trecut noi”, ne-a spus la despărţire femeia, epuizată de amintiri.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:14

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 27 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +12 grade și minime de până la -2 grade noaptea. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla din nord-vest, iar presiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:06

Un bărbat din Hâncești a fost găsit mort în locuința sa. Oamenii legii au descoperit că pe corpul neînsuflețit al acestuia erau semne de violență și nu exclud ipoteza că acesta ar fi fost maltratat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:01

 Un accident grav s-a produs ieri, 25 ianuarie, în satul Flămânzeni din raionul Sângerei. Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost lovit mortal de o mașină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 06:19

Vedeta NBA, Kobe Bryant, 41 de ani, a murit după ce elicopterul în care călătorea s-a prăbușit în orașul Calabasas din California, potrivit New York Post. Potrivit unor surse citate de CNN, la bordul aparatului de zbor, alături de Bryant, s-ar fi aflat și una dintre fiice....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)