Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Internațional 5 Aprilie 2020, ora 06:05

opinieAmbasada Chinei din România, o lecție de golănie

Marime Font

 

Așadar, e ordin pe unitate de la tovarășul Xi Jinping ca ambasadele Chinei să șteargă proveniența chineză a coronavirusului și să facă din el un mândru „cetățean al lumii”.

Cam la asta se rezumă postările furibunde ale ambasadei de la București. Șopârlele venite cu parafă de la Beijing sună astfel, după cum se poate observa din postările recente pe Facebook ale misiunii diplomatice chineze:

Loading...


1) „Identificarea originii noului coronavirus este o problemă științifică complexă” – nu, nu este o „problemă științifică complexă”, este un salt grațios pe scara mutațiilor al unui virus din carnea de liliac, patimă culinară comercializată în condiții horror într-o piață horror din Wuhan, un salt anunțat de altfel de un toptan de studii virusologice (deci, semnalele de alarmă au existat);

2) „Bolile endemice nu au granițe naționale” – ei bine, aici logica scârțâie un pic, nu prea mai este una a dezvinovățirii, ci pare cu un picior în admiterea cu tupeu, indirectă, a unei posibile vinovății, dar una de genul „Da, am dat cu bâta-n baltă, dar nu e ca și când am fi scăpat din greșeală o bombă nucleară deasupra Parisului, e doar o nemernică de pandemie. Ce, primitivilor euroatlantici, nu știați că pandemiile au prezumție de nevinovăție și se bucură de un cec în alb?”

Apoi, în cârjele aceleiași logici golănești, ambasada Chinei ne aduce la cunoștință că pandemia asta ne dovedește „pe deplin că omenirea reprezintă o comunitate umană cu un destin comun”. Ce frumooos! Cum nu-mi dădeam eu seama că, de fapt, coșmarul e o lecție tandră de umanism. Cum probabil și vânătoarea de uiguri este tot o lecție tandră de umanism. Cum probabil și scandalul uriaș legat de recoltarea de organe de la membrii Falun Gong a fost tot o lecție tandră de umanism.

Mulțumesc pentru demagogia de almanah, dar cred că mi-ar fi fost mai lejer să trăiesc fără să pricep vreodată importanța karmică planetară a unui virus ucigaș și fără să-mi găsesc liniștea într-o sticlă cu spirt. Sigur, nu se poticnește conștiința milenară a lui Xi Jinping de niște amărâți de români care se zbat la terapie intensivă. Nu-i așa, horcăitul plămânilor intrați în colaps este strict un mod privat de-a muri, nu finalitatea unui lanț lung de consecințe agravate de-o secretomanie de stat?

China „face tot posibilul să întindă o mână de ajutor țărilor afectate”, mai baletează pe Facebook ambasada de la București. Să nu încurcăm, însă, nuanțele. Știfturile de consumabile trimise de China (Olanda a retras sute de mii de măști chirurgicale chinezești, pentru că nu răspundeau criteriilor de calitate; 80% din kiturile de testare din Cehia erau defecte; iar testele furnizate Spaniei aveau deficiențe severe în depistarea bolii) sunt pentru cârpit aparențele, un teatru ieftin de soft power care și-a primit și o poreclă pe măsură – „diplomația măștii”. Câțiva saci cu măști defecte ca să cumperi frica de moarte. Ce să spun, un troc profitabil.

Pe scurt, bișniță. Adică esența propulsiei economice a Chinei. O bișniță cu surogate (Adidas = Adibadas, Fila = Hila) articulată pe eșecurile strategice ale Europei, care le-a predat efectiv comuniștilor chinezi cheile producției industriale și le-a întins covorul roșu tovarășilor ca să cumpere la bucată sectoare vitale din țări doborâte de corupție (estul continentului și Balcanii de Vest). Căci COVID-19 este și un duș cu apă rece pentru europeni. Era nevoie de-o stare de urgență ca, treziți din picoteala importului, să redescoperim necesitatea industriei naționale și de-o pandemie ca să realizăm că, într-o competiție globală, nu se poate trăi în siguranță doar pe bază de IT și PR.

În același timp, e de înțeles apoplexia Beijingului, fiindcă nu se confruntă cu orice criză acum, ci una care poate zdruncina serios pozițiile de monopol ale Chinei în comerțul global.

Inevitabil, îmi tot fuge mintea la Cernobîl. Dezastrul din 1986 a fost cireașa de pe tortul spaimei de extincție nucleară ce a caracterizat Războiul Rece și, într-un sens restrâns, lovitura de grație dată fanteziei de dominație atomică a Uniunii Sovietice. Altfel spus, o năpastă direct proporțională cu ambițiile viscerale ale visului de putere. Or, în cazul Chinei, daunele de imagine, statutul de paria, sunt în răspărul visului de putere (colos al tehnologiilor digitale). În desantul ei, China s-a străduit să scape de eticheta de „Lume a Treia”, însă coronavirusul, prin felul în care a devenit o problemă mondială, o readuce tocmai în vatra detestată.

Și nu-mi pot reprima o contemplație… „futurologică”. Prăbușirea URSS a lăsat în urmă o rezervație de stații radar pierdute prin taigaua siberiană, cosmodromuri părăsite, clădiri SF dezafectate, ruine de buncăre, o vastă imagerie postapocaliptică. Încerc să-mi imaginez ce-ar putea rămâne după căderea Chinei comuniste. Papuci Nkie? Ligheane și găleți de plastic? Espadrile? Saltelele gonflabile vândute la Eforie?

Ciudată metodă de-a fi grandios.

https://universul.net 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 Iunie 2020, ora: 12:55

Desertul copilăriei: biscuiți cu unt

Desertul copilăriei: biscuiți cu unt

 Biscuiţi crocanţi cu unt şi aromă fină de lămâie, după o reţetă Jamie Oliver. Ingredientele sunt suficiente pentru 30 de biscuiţi delicioşi.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 09:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 07:30

Horoscopul zilei de azi, JOI 4 IUNIE 2020. Profită de oportunități acum!

Horoscopul zilei de azi, JOI 4 IUNIE 2020. Profită de oportunități acum!

Luna calatoreste din Scorpion in Sagetator, iar in curand va intra in eclipsa. Un portal se deschide… Vei vedea viata dintr-o alta perspectiva. Vei vedea imaginea de ansamblu. Pluto, Jupiter si Saturn sar in ajutor ca tranzitia sa fie mai usoara. Profita de toate oportunitatile aparute!

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 4 Iunie 2020, ora: 07:30

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 06:11

10tv VIDEO / Moldovenii plătesc de trei ori mai mult pentru gaz decât statele europene

VIDEO / Moldovenii plătesc de trei ori mai mult pentru gaz decât statele europene

Rusia pune presiune pe Republica Moldova prin Gazprom și livrările de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 05:45

Lecţia practică de gramatică: Virgula şi propoziţia subordonată

Lecţia practică de gramatică: Virgula şi propoziţia subordonată Din editia print / Foto: avimelech24.wordpress.com

● „7-8 dacă am face am reuşi să ne calificăm” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: Din câte am înţeles de la medicul Stelei există speranţe să se refacă. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 Iunie 2020, ora: 04:49

Dietă pur românescă. Cum slabești cu mămăligă?

Dietă pur românescă. Cum slabești cu mămăligă?

Cine spune că mălaiul îngrașă se înșală. Iată că există o dietă bazat pe consumul de mămăligă. Dacă combini cum trebuie alimentele, mămăliga te va ajuta să slăbești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)