Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 29 Aprilie 2020, ora 14:24

Ambasada Rusiei citează din criminalul Stalin, dar ține sub tăcere un adevăr jenant din primele zile ale invaziei germane: „În acest moment de criză, a clacat. A fugit”

Marime Font

 

Cu militarii ruși retrași în cazarme și puși în carantină din cauza coronavirusului și cu un asemenea pas făcut inclusiv sub presiunea veteranilor, regimul Putin a fost obligat anul acesta să improvizeze. De data asta, mediul online este turat mai mult ca niciodată pentru a da tracțiune realității virtuale pe care Kremlinul o țese anual în jurul Zilei Victoriei. Fără parada de 9 mai din Piața Roșie, lucrurile s-au complicat dramatic pentru un regim politic care respiră militarism prin toți porii și pentru care realitatea se definește ca anexă a imaginarului.

Ordinul venit la Moscova, de retragere în online din fața diviziilor Covid-19, a fost executat întocmai și de Ambasada Rusiei de la București. În acest sens, subalternii ambasadorului Valeri Kuzmin au creat o expoziție virtuală, burdușită nu doar cu fotografii de epocă, ci și cu compuneri propagandistice decupate cu toporul. Propriu-zis, evenimentul online, „Ziua Victoriei 2020” este un proiect al Centrului Rus pentru Cultură și Știință, condus de Natalia Mujenikova.

Loading...


Dintre „compunerile” plantate pe site-ul dedicat ediției de anul acesta, cea intitulată sec, 9 mai – Ziua Victoriei, face o manevră ușor suicidară. În 2020, Ambasada Rusiei la București citează copios din Stalin, într-un material care, se presupune, ar trebui să îi convingă odată și odată pe români că Stalin și poporul rus libertatea i-au adus.

Doar că Stalin, indiferent de ordinele de zi pe unitate, rămâne și pe mai departe ceea ce a fost: o mașinărie de ucis care a lăsat în urmă zeci de milioane de morți, strămutați și schilozi, care a nenorocit popoare de pe mai multe continente și care a inspirat turme de satrapi pe tot cuprinsul planetei. Un șef de abator geopolitic, pe care l-au recunoscut ca atare, chiar și urmașii săi la cârma PCUS. Stalin, bruta care a introdus comunismul cu șenilele, într-o Românie rămasă tumefiată după această experiență și la 30 de ani după depășirea ei.

Nu este neapărat neobișnuită reciclarea lui Stalin de către Putin, având în vedere struțo-cămila țaristo-sovietică pe care a conceput-o in vitro, cât perseverența cu care liderul rus și subalternii săi de la București cred în forța de seducție a criminalului notoriu, în capacitatea lui de a crea punți reale între popoare. Agresivitatea cu care merge înainte pe acest drum nu e vizibilă doar în ceea ce fac diplomații săi la București. Cazul primarului din Praga și mugurii de noi revelații care amintesc de povestea Skripal merită toată atenția.

„Într-un discurs de recepție, ținut la Kremlin pe data de 25 mai 1945, Stalin declara: …Ca reprezentant al guvernului sovietic, aș dori să rostesc un toast pentru sănătatea poporului sovietic, și, înainte de toate, poporului rus… ” – așa începe pasajul scris de angajații lui Valeri Kuzmin. Nu-l redăm aici în integralitate, pentru că am reedita păcatul capital de a cita din Stalin, un ins care a murit făcând pe el, dar fără să se căiască o clipă pentru ceea ce a lăsat în urmă.

Dar facem altceva.

Întrucât tind spre zero șansele ca Ambasada Rusiei în România sau istoriografia din perioada Putin să îl prezinte pe Stalin într-o lumină completă, pasajul de mai jos poate calma frustrările astfel create.

Este desprins din lucrarea Rusia, un mileniu de istorie, apărută și la București, în limba română.

Citiți și: Ambasada României la Moscova a finalizat lista nominală a celor peste 20.000 de prizonieri de război şi civili înhumaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse
Istoricul Martin Sixmith zugrăvește aici, cu o precizie de invidiat, reacția lui Stalin din clipa în care Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică și până la prima sa decizie și reacție publică.

Cât timp s-a scurs între cele două momente de referință? Nu 11 secunde, nu 11 minute, hai, nici 11 ore, ci… 11 zile. Da, 11 zile! „Doar” 11 zile, în care militarii ruși și poporul rus au fost măcelăriți ca-n basme de mașinăria nazistă de război.

Da, 11 zile în care stofa de mareșal și mare conducător s-a adeverit că era, la bază, cârpă.

În fine: 11 zile, la capătul cărora satrapul ajunsese să creadă că umilii săi servitori, cu Molotov în frunte, îl vor aresta. Pe el, cel care orchestrase epurări spectaculoase cu nici un deceniu mai devreme, își omorâse cei mai buni ofițeri și sfidase toate avertismentele date de aliați că va fi invadat de prietenul Hitler.

Când a fost informat de cele întâmplate, Stalin a refuzat să creadă că Hitler ordonase atacul. I-a spus șefului de stat-major, mareșalul Gheorghi Jukov, să nu ia nicio contramăsură până când nu se discuta cu ambasada germană. Nu răspundeți la provocări și nu deschideți focul! – a fost ordinul transmis trupelor de la sol. După numai câteva minute, generalul Boldin, adjunctul comandantului Regiunii Militare de Vest, suna la Kremlin. Cum e posibil? – a țipat el în receptor. Trupele noastre sunt silite să se retragă. Orașele ard; mor oameni!

Centralizarea puterii sovietice, descurajarea oricărei inițiative venite de jos și amintirea anilor de epurări însemnau că nimic nu putea fi făcut fără autorizație primită de sus. Totul depindea de Stalin și, în acest moment de criză, el a clacat. Când s-a confirmat în sfârșit că Germania declarase război, s-a prăbușit într-o stare de deznădejde, incapabil de cea mai mic acțiune. Molotov a fost cel care a anunțat declanșarea războiului. (…)

Abia în după-amiaza zilei de 22 iunie, la mai bine de opt ore după începutul invaziei, comandanții din prima linie au primit ordin să lanseze un contraatac hotărât pentru a distruge principalele forțe ale inamicului și a împinge operațiunile militare pe teritoriul dușman,

Era o cerință imposibil de îndeplinit. Numeroase unități sovietice fuseseră deja izolate și încercuite. Dar Armata Roșie a luptat cu vitejie. Fortăreața de la Brest-Litovsk, castelul din secolul al XIX-lea unde Troțki semnase armistițiul cu Germania în martie 1918, a rezistat eroic. Timp de zece zile, trei mii de soldați sovietici s-au împotrivit forțelor germane copleșitoare, în lupte sângeroase, pierind până la unul. Apărătorii Brestului au dovedit că Wermachtul nu era infailibil. Șeful statului-major german remarca: Peste tot, rușii luptă până la ultimul om. Rareori capitulează. Dar, în alte părți, Armata Roșie se retrăgea în pripă.
Stalin a rămas în stare de loc și, pe 28 iunie, a fugit la casa lui de vacanță din afara Moscovei. Timp de trei zile, izolat de lume, n-a dat niciun ordin și a primit doar puține știri. Refuzul său de a se pregăti de război amplificase dezastrul; epurările în rândul ofițerilor superiori ai Armatei Roșii vlăguiseră conducerea militară. Până la urmă, Molotov, Mikoian și Beria s-au dus cu mașina să afle ce face. Văzându-i, se spune că Stalin ar fi mormăit: De ce-ați venit? Părea să creadă că erau acolo ca să-l aresteze.

Când Molotov i-a sugerat crearea unui Comitet de Stat pentru Apărare, Stalin a întrebat sfios: Și cine să-l conducă? Reacția imediată a lui Molotov – că el, Stalin, ar trebui, firește, să fie în frunte – a părut să-l scoată deodată din letargie. Pe 3 iulie, după unsprezece zile, s-a adresat națiunii pentru prima oară de la izbucnirea războiului (…). – Martin Sixsmith, Rusia, un mileniu de istorie, Ed. Humanitas, 2016, p. 338-339
Dacă arta războiului și eroismul s-ar putea măsura strict în întinderea teritoriului și numărul locuitorilor, atunci, da: Stalin a fost maestru și erou. Doar că lucrurile nu stau nicidecum astfel. Și a cunoaște arta războiului și a fi erou presupun a fi depozitarul unor virtuți inaccesibile celor mai mulți.

Stalin a fost doar șef: șef de abator. Pentru că întinderea teritoriului, clima și numărul locuitorilor i-au permis să se comporte ca atare.

Poate că Moscova și Ambasada sa de la București sunt perfect conștiente de toate astea, dar nu le pasă. Poate că sunt conștiente și le pasă, dar au o agendă care trebuie împlinită și procedând astfel. Până la urmă, e greu să scapi din vedere sincronizarea. În era Putin, chipul sângerosului dictator va zâmbi inclusiv de pe zidurile noii catedrale a forțelor armate ruse (VIDEO, mai jos). O teribilă încununare a păcatului care atârnă pe umerii Bisericii Ortodoxe Ruse, complicele istoric al tuturor regimurilor care au ținut poporul rus în lanțuri.

citește in continuare pe universul.net 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)