Ultima oră

AMBASADA SUA LA MOSCOVA: Ficţiunile preşedintelui Vladimir Putin – 10 afirmaţii false despre Ucraina

Ministerul american de externe prezintă, pe site-ul sau, zece afirmaţii recente făcute de Vladimir Putin, alături de "faptele" pe care acesta le "ignoră sau le deformează".

1. Putin afirmă: Forţele ruseşti din Crimeea acţionează doar pentru a proteja instalaţiile militare ruseşti. Grupuri de auto-apărare şi nu militari ruşi au preluat controlul asupra instalaţiilor militare din Crimeea.

Realitatea: Dovezi puternice sugerează că membrii ai serviciilor ruseşti de securitate se află în centrul forţelor anti-ucrainene din Crimeea, extrem de bine organizate. În timp ce aceste unităţi poartă uniforme fără niciun însemn, conduc maşini militare înmatriculate în Rusia şi se prezintă că fiind militari ruşi când sunt întrebaţi de presă internaţională sau de soldaţii ucraineni. Mai mult, aceste persoane au arme care nu sunt disponibile pentru civili, în general.

2. Putin afirmă: Acţiunile Rusiei se încadrează în Tratatul de prietenie diintre Rusia şi Ucraina, din 1997.

Realitatea: Acordul din 1997 cere Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, care le-au oferit controlul operaţional asupra Crimeei, reprezintă o violare clară a integrităţii şi suveranităţii Ucrainei.

3. Putin afirmă: Opoziţia nu a implementat acordul din 21 februarie semnat cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici.

Realitatea: Acordul din 21 februarie a stabilit un plan potrivit căruia Radă va aprobă o lege prin care se revine la constituţia din 2004, astfel încât sistemul legislativ este recentrat asupra Parlamentului. Potrivit acestui acord, Ianukovici ar fi trebuit să semneze legea în 24 de ore pentru a conduce la rezolvarea paşnică a crizei. Ianukovici a refuzat să-şi respecte angajamentele. În loc de asta, a fugit, lăsând în urmă dovezi ale unei corupţii la scară extinsă.

4. Putin afirmă: Guvernul Ucrainei este ilegitim. Ianukovici este încă preşedintele legitim al Ucrainei.

Realitatea: În 4 martie, chiar preşedintele Putin recunoştea că Ianukovici nu mai are un viitor politic. După ce a părăsit ţară, chiar şi partidul sau, Partidul Regiunilor, s-a întors împotriva să, votând demiterea să şi sprijinul pentru noul guvern. Noul guvern a fost aprobă de parlamentul ales democratic cu 371 de voturi – o majoritate de peste 82%.

5. Putin afirmă: Există o criză umanitară şi sute de mii de oameni fug din Ucraina în Rusia pentru că caută azil.

Realitatea: În prezent, nu există nicio dovadă legată de o criză umanitară şi nici despre un exod al ucrainenilor în Rusia. Organizaţiile internaţionale au interogat vameşii ucraineni, care au respins aceste afirmaţii. Ziariştii independenţi nu au observat, de asemenea, un astfel de exod de refugiaţi.

6. Putin spune: Etnicii ruşi sunt ameninţaţi.

Realitatea: În afară de presă rusă şi de televiziunile ruseşti de stat, nu există relatări credibile legate de faptul că vreun etnic rus ar fi ameninţat. Noul guvern ucrainean a făcut, încă de la început, o prioritate din reconciliere. Preşedintele Oleksandr Turcinov a refuzat să semneze legea privind limitarea folosirii limbii ruseşti la nivel regional. Etnicii ruşi au semnat petiţii în care arată că nu există ameninţări legate de comunităţile lor. Mai mult, de la instalarea noului guvern, calmul a revenit la Kiev. De asemenea, nu s-au înregistrat recrudescente ale criminalităţii, jafuri sau răzbunări împotriva oponenţilor politici.

7. Putin afirmă: Bazele ruseşti sunt ameninţate.

Realitatea: Instalaţiile militare ruseşti au fost şi sunt în continuare în siguranţă, iar noul guvern s-a angajat să respecte toate acordurile internaţionale existente, inclusiv cele legate de bazele Moscovei. Din contra, bazele ucrainene din Crimeea sunt supuse ameninţărilor.

8. Putin afirmă: Au existat atacuri masive împotriva bisericilor şi sinagogelor din estul Ucrainei.

Realitatea: Liderii religioşi din ţară şi militanţii pentru libertatea religioasă activi în Ucraina afirmă că nu au existat incidente sau atacuri împotriva bisericilor. Toţi liderii bisericilor din Ucraina, inclusiv reprezentanţii Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei şi-au exprimat sprijinul pentru nouă conducere politică, făcând apel la unitate naţională într-o perioada de vindecare. Grupurile evreieşti din sudul şi estul Ucrainei au anunţat că nu au observat o creştere a incidentelor cu caracter antisemit.

9. Putin spune: Kievul încearcă să destabilizeze Crimeea.

Realitatea: Guvernul interimar a acţionat cu reţinere şi a căutat dialogul. Trupele ruseşti, pe de altă parte, au depăşit perimetrul bazelor lor pentru a prelua controlul asupra unor obiective politice şi a infrastructurii din Ucraina. Guvernul l-a trimis imediat pe fostul şef al Apărării pentru a dezamorsa situaţia. Petro Poroshenko, ultimul emisar al guvernului însărcinat cu dialogul în Crimeea, a fost împiedicat să între în parlamentul local.

10. Putin afirmă: Radă este sub influenţă extremiştilor sau a teroriştilor.

Realitatea: Radă este cea mai reprezentativă instituţie din Ucraina. Legislaţia recentă a fost aprobată cu o largă majoritate, inclusiv de aleşii din estul Ucrainei. Grupările ultra-naţionaliste de extremă dreapta, unele dintre ele implicate în ciocnirile cu forţele de securitate în timpul protestelor din EuroMaidan, nu sunt reprezentate în Radă. Nu există niciun indiciu că guvernul intenţionează să aplice practici discriminatorii, dimpotrivă, a declarat public contrariul.  

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *