Moldova

Ambasadorul Chinei în RM : Vrem ca vinul moldovenesc să ocupe un loc mai important pe piaţa chineză

TIMPUL a iniţiat o serie de întâlniri cu şefii misiunilor diplomatice acreditate în ţara noastră. Primul dintre ei ne-a vizitat Ambasadorul Republicii Polonia, ES Bogumił Luft, iar vinerea trecută invitatul redacţiei noastre a fost Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova. După întâlnirea cu colectivul nostru, dl Tong Mingtao ne-a oferit un interviu.

– Domnule Ambasador, zilele trecute am marcat 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Populară Chineză şi R. Moldova. Care au fost cele mai importante acţiuni de colaborare între ţările noastre pe parcursul acestor două decenii?
– Da, după Declaraţia de Independenţă anunţată la Chişinău în 1991, China a fost una dintre primele ţări care a recunoscut R. Moldova ca stat al comunităţii internaţionale. În acest răstimp, noi am demonstrat o permanentă atitudine de respect şi sprijin reciproc. În special, exprimăm mulţumiri Moldovei pentru sprijinul ferm acordat ţării noastre în problema Taiwanului şi Tibetului. China înţelege şi respectă calea de dezvoltare a R. Moldova, aleasă în conformitate cu propriile condiţii. Noi suntem mulţumiţi de rezultatele colaborării ţărilor noastre în diferite domenii pe parcursul acestor 20 de ani. Consider că, pentru China, R. Moldova e un partener foarte important în regiunea Europei de Est şi CSI.

După stabilirea legăturilor diplomatice, relaţiile între ţările noastre s-au dezvoltat permanent într-un mod sănătos şi stabil, s-a consolidat încrederea politică reciprocă. Ţările noastre au colaborat foarte bine pe plan internaţional şi regional, economic şi comercial, iar contactele în domeniul umanistic s-au extins substanţial, în interesul real al celor două ţări şi popoare. Sunt convins că, prin eforturile comune depuse de cele două părţi, vom menţine această tendinţă de bună colaborare.

– În timp ce toată lumea trece printr-o criză economică şi financiară aprofundată, China devine un miracol. Care e cheia succesului ţării Dumneavoastră?
– În ultimii 30 de ani, după ce China a aplicat politica de reforme şi de deschidere, sarcina centrală a ţării noastre a fost dezvoltarea economică. Pentru că urmărim mereu acest scop, economia chineză s-a dezvoltat într-un ritm deosebit, ritm ce continuă şi astăzi. Iar o economie dezvoltată, evident, a susţinut şi creşterea nivelului de trai al poporului chinez. De aceea, China a avut capacitatea de a evita criza care a afectat toată lumea. După izbucnirea crizei financiare mondiale, Guvernul chinez a insistat asupra perfecţionării planului de depăşire a ei prin modificarea modului de dezvoltare economică, prin consolidarea controlului macroeconomic, dând posibilitate sistemului de piaţă să joace un rol mai important. Facem tot posibilul ca cererea internă să crească, să fie extinsă. Am consolidat tendinţa de dezvoltare economică şi socială, contribuind astfel la depăşirea crizei financiare, dar şi la o nouă renaştere economică. Reformele, inclusiv trecerea de la economia planificată la economia de piaţă au făcut ca, în fiecare din ultimii zece ani, PIB-ul să crească cu zece la sută. A crescut productivitatea muncii. China are o rezervă valutară de 3,5 trilioane dolari. Putem spune că, prin reforme, noi am eliminat nişte obstacole în dezvoltarea economiei, resursele au fost repartizate raţional, astfel ca tot poporul să aibă interesul de a participa la dezvoltarea ţării.

Guvernul chinez a oferit Chişinăului credite şi ajutoare nerambursabile, va colabora în domeniul infrastructurii, la construcţia şi reparaţia drumurilor. Cum explicaţi interesul Chinei faţă de R. Moldova, o ţară mică din Europa?
– China este ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume, dar şi cu un teritoriu imens. Deşi R. Moldova e o ţară mică, noi o considerăm un partener important în această regiune. De când există relaţii de colaborare între ţările noastre, China a oferit Moldovei mai multe ajutoare nerambursabile, printre care: echipament medical, echipamente pentru birou, a oferit bani cash pentru reconstrucţia caselor avariate de inundaţii, a construit şi deschis Centrul de medicină tradiţională chineză, a oferit ajutor Fabricii de proteze şi la construcţia unei linii de producere a capacelor pentru sticle… Mai colaborăm în domeniul infrastructurii, în special, la construirea drumurilor. Sper că aceste proiecte şi altele, în proces de realizare, să fie în interesul poporului moldovenesc. Sigur că vom promova şi investiţii cu scopul de a lărgi relaţiile economice şi comerciale între ţările noastre. Actualmente organizăm în China mai multe cursuri pentru cetăţeni moldoveni, în plus – oferim burse pentru tinerii moldoveni care vor să facă studii în ţara noastră. Toate acestea arată că R. Moldova, deşi e o ţară mică în Europa, nu este şi o ţară neînsemnată…

– Se vorbeşte foarte mult despre şansele noastre de a exporta vin în China. Ce se face în acest sens?
– În acest domeniu ţările noastre au un mare potenţial de colaborare. Economia Chinei s-a dezvoltat, s-a ridicat nivelul de trai al chinezilor, a crescut şi capacitatea lor de a procura vinuri. Începând cu 2009, partea chineză a luat multe măsuri ca să încurajeze întreprinderile sale să importe vinuri din R. Moldova. Exportul Moldovei de vinuri în China este în creştere. Bunăoară, în 2011, exportul vinului moldovenesc în China a ajuns la 3.030.000 USD – în creştere de 2,28 ori faţă de 2010. Vrem ca vinul moldovenesc să ocupe un loc mai important pe piaţa chineză.

– La Chişinău, în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, activează Institutul chinez „Confucius”. Care sunt scopurile lui?
– În timp ce economia Chinei s-a dezvoltat foarte repede şi ţara a devenit a doua comunitate economică pe globul pământesc, creşte numărul oamenilor din diferite ţări care doresc să cunoască mai bine ţara noastră. Noi avem nu doar o economie dezvoltată, dar mai suntem şi ţara cu o istorie de cinci mii de ani, cu o cultură şi civilizaţie deosebite. Străinii se interesează de noi, dar şi noi dorim ca lumea să ne cunoască mai bine istoria, cultura, obiceiurile. De aceea, am înfiinţat Institutul „Confucius”, cu filiale în diferite ţări – ca să ajutăm oamenii să afle mai multe despre China. La Chişinău, Institutul „Confucius” oferă mai multe cursuri pentru oameni de diferite vârste. E binevenit oricine doreşte să cunoască marea civilizaţie chineză. Maturii, bunăoară, pot frecventa cursurile după orele de lucru, seara.

– Am fost la concertul prezentat săptămâna trecută, la Filarmonica Naţională, de către Orchestra etnică chineză din Nanjing, în cadrul Festivalului Internaţional „Mărţişor”. Spectatorii moldoveni aplaudau ridicaţi în picioare. Aveţi programate mai multe schimburi culturale între China şi R. Moldova?
– Subliniez: contactele în domeniul umanistic sunt o parte importantă în relaţiile dintre ţările noastre. Astfel de vizite pot întări cunoaşterea, înţelegerea şi prietenia între moldoveni şi chinezi. Orchestra din Nanjing a sosit în R. Moldova cu ocazia celor 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre, dar a evoluat şi sub semnul „Mărţişorului”, susţinând un concert la Chişinău şi altul la Bălţi. M-am convins că moldovenii salută entuziasmaţi asemenea vizite culturale, foarte importante pentru ţările noastre. În calitatea mea de nou ambasador în R. Moldova – am doar o lună de când sunt la Chişinău -, voi depune toate eforturile pentru promovarea unor astfel de vizite reciproce în domeniul culturii. Sper ca şi în China să ajungă mai multe colective artistice moldoveneşti. Doar astfel popoarele noastre se vor cunoaşte mai bine… Apropo, deşi sunt proaspăt sosit în R. Moldova, am simţit imediat sentimentele de dragoste şi de prietenie ale moldovenilor faţă de poporul chinez. De aceea, voi depune toate eforturile ca aceste sentimente să fie reciproce, iar relaţiile dintre ţările noastre să se dezvolte în ascensiune.

– Vă mulţumim, domnule Ambasador.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *