Actualitate

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

 Doamnă ambasador, deoarece realizăm acest interviu în contextul sărbătorii naţionale a Spaniei, spuneţi cum a evoluat perceperea Dumneavoastră despre această ţară în aceşti doi ani de aflare la Madrid?

Regatul Spaniei este o ţară cu o vastă istorie şi cu o mare bogăţie în tradiţii. Aceasta este ţara care joacă un rol important la nivelul Uniunii Europene, dar şi în politica mondială. Impresia relaţiilor externe ale Spaniei pe care am avut-o înainte de a veni la Madrid a fost că politica externă a Spaniei este clar definită şi îşi are direcţiile sale prioritare, concentrându-se în principal pe problemele UE, relaţiile bilaterale cu statele vecine în cadrul UE şi Magreb, dar şi cu statele din America Latină. În aceşti doi ani în Spania, pot confirma că aceste direcţii formează într-adevăr prioritatea relaţiilor externe ale Spaniei. Dar acest lucru nu înseamnă în niciun caz că Regatul Spaniei nu este interesat sau nu este dispus să se angajeze activ în alte cooperări, fie că acestea sunt de ordin bilateral ca de exemplu cu ţările din Europa centrală şi de est sau fie că se referă la relaţiile externe ale UE. Cred că, de la sine vorbeşte şi numirea actualului ministru de externe al Spaniei, dl Josef Borell, în calitate de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a UE, în locul dnei Mogherini. Cu această nominalizare, este, de asemenea, evident că Spania va fi mai vizibilă şi mai activă în relaţiile externe desfăşurate de Uniunea Europeană. Aşadar, pentru a încheia răspunsul la această întrebare, aş rezuma că percepţia mea despre Spania ca unul dintre statele membre UE, care are rolul său unic pentru continentul european rămâne intactă. Aprecierea şi respectul faţă de statul spaniol, oamenii, cultura şi istoria sa rămân la fel de elevate ca şi înainte de a veni la Madrid.

Configuraţia politică în Spania s-a schimbat după alegerile parlamentare din aprilie anul curent. Acest fapt cum influenţează politica externă şi mă refer la cooperarea cu ţări din afara UE, în special cu Republica Moldova ?

Ei bine, într-adevăr, în acest moment, Spania se confruntă cu un moment provocator, deoarece configuraţia rezultată din ultimele alegeri din aprilie nu a permis formarea noului guvern şi în curând vor avea loc alegeri parlamentare repetate, care în ultimii patru ani sunt cele cu numărul patru. În mod evident, această situaţie este o provocatoare şi are o influenţă concretă asupra activităţilor, inclusiv în domeniul relaţiilor externe şi bineînţeles şi pentru relaţiile noastre bilaterale moldo-spaniole pe care le planificasem pentru anul acesta. Spre regret, multe din cele planificate, au de suferit din cauza situaţiei existente, şi necesită o reamânare pentru o dată ulterioară, când noul parlament şi noul guvern spaniol vor deveni funcţionale. În ceea ce priveşte implicarea Spaniei în formate multilaterale importante pentru Republica Moldova, politica Spaniei rămâne intactă şi considerăm Spania drept sprijinul nostru puternic în cadrul acestora, de ex. Uniunea Europeana. Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre interacţiunea dintre agenţii economici, pentru care calendarul rămâne neschimbat.

În ultimii ani se anunţă o intensificare a cooperării dinte Republica Moldova şi Regatul Spaniei, cu toate acestea, se specifică că sunt oportunităţi nevalorificate. Ce factori împiedică extinderea colaborării bilaterale moldo-spaniole?

În rând cu logica pe care am subliniat-o la întrebarea anterioară, vă pot confirma în continuare că intensificarea relaţiilor noastre bilaterale, inclusiv economice, este totuşi notabilă. Cu toate acestea, nu toate activităţile pe care ni le-am planificat pentru 2019 au fost posibile de realizat, principalul motiv obiectiv fiind perioadele electorale din ambele ţări şi, în cazul Spaniei, o nouă campanie electorală care există în prezent. Cu toate acestea, planurile pe care nu le-am propus rămân pe agenda priorităţilor noastre şi sunt încrezută că de îndată ce vom avea noul Parlament şi noul Guvern la Madrid, vom putea reveni la acestea şi continua implementarea lor precum de dorim.

Dimensiunea parlamentară, prin extinderea cadruli juridic bilateral , ar putea avea un rol important în acest sens – extinderea cooperării bilaterale?

Diplomaţia parlamentară devine din ce în ce mai importantă la nivel mondial şi, evident, politica noastră externă este şi va folosi această dimensiune la maxim. Am avut întâlniri foarte interesante şi promiţătoare cu conducerea ambelor camere parlamentare ale legislativului precedent din Madrid şi am discutat aranjamente concrete pentru cooperarea interparlamentară între statele noastre. Dar, din nou, trebuie să aşteptăm acum noua componenţă a Congresului şi a Senatului din Spania pentru a putea vorbi despre ceva foarte concret.

Acordul de Liber Schimb RM – UE, intrat provizoriu în vigoare acum cinci ani, cum a influenţat volumul exporturilor moldoveneşti pe piaţa spaniolă?

Este indubitabil că DCFTA cu UE oferă avantaje într-o varietate de moduri, atât pentru societatea din Moldova, cât şi pentru întreprinderile noastre. Dar, să vorbim în cifre concrete despre exporturile produselor moldoveneşti în Spania. În 2016 acestea au constituit 18.796,54 mii dol. SUA (importul 49.953,11 mii dol. SUA), în 2017 – 27.939,43 mii dol.SUA (importul 60,740,92 mii dol. SUA) şi în 2018 – 25.556,29 mii dolari (importul 75.869,89 mii dol SUA). În prima jumătate a anului curent deja avem o cifră de 20.106,7 mii dolari (import- 48.848,13 mii dolari). Zic eu că, este evident că avem o creştere constantă, dar apreciabilă. Per general, consider această dinamică pozitivă şi apreciabilă, chiar dacă pare că pe alocuri este moderată, acesta este cer progresivă şi sigură. Şi, se datorează reformelor implementate de Guvernul Republicii Moldova, în contextul DCFTA, care reprezintă un factor important atât în modernizarea Republicii Moldova, cât şi pentru creşterea economică a ţării noastre.

În ce domenii ar putea fi atrase investiţiile spaniole în Republica Moldova ?

Voi fi foarte francă la acest capitol. Investitorii spanioli vor veni în Republica Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri din ţara noastră le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit, iar referinţele companiilor spaniole cu experienţă deja prezente în spaţiul nostru, şi nu doar, sunt esenţiale în acest sens. La capitolul oportunităţi sunt foarte multe, experienţa Spaniei în cele mai diverse domenii ar fi una valoroasă pentru ţara noastră. Spania se află printre liderii mondiali în domeniul infrastructurii (căi feroviare, drumuri, porturi şi până la aeroporturi). O infrastructură foarte avansată fiind un model de urmat. Spre exemplu, după China, Spania ocupă locul 2 la nivel mondial cu cea mai mare reţea feroviară de viteză înaltă, e nr.1 la nivel european şi dispune de cei mai înalţi indici de calitate a infrastructurii feroviare în lume. iar reţeaua terestră de drumuri este cea mai mare din Europa, mai mult de 17 mii km.

Alte domenii meritabile de a fi absorbite prin investiţii din Spania ar fi: modelele de dezvoltare a mai multor tipuri de turism, energia regenerabilă, medicina şi farmaceutica, agricultură, industria de creştere şi prelucrare a cărnii etc. Acestea şi multe altele ar fi doar binevenite în Republica Moldova.

Spania, care este cea mai mare ţară cultivatoare de viţă-de-vie, acceptă uşor pe piaţa vinuri produse de alte ţări şi fac trimitere, evident, la Republica Moldova?

Aveţi absolută dreptate că Spania este una dintre cele mai importante ţări producătoare de vin din lume. Cu toate acestea, analizele şi cercetările pe care ambasada le-a făcut în ultimii ani au arătat că este şi ţara în care consumatorii – buni cunoscători de vinuri – sunt foarte dornici să guste noi produse sosite pe piaţa spaniolă din alte ţări. Evident, niciun export de vin în Spania nu ar putea atinge aceleaşi numere de export ca de exemplu pe pieţele statelor care nu produc vin, totuşi aici în Spania explorăm toate posibilităţile ca Republica Moldova să fie reprezentată şi recunoscută ca un important producător vinicol cu un vin de calitate înaltă. Pe baza analizelor pe care le-am făcut, a fost considerat ca fiind o măsură fezabilă. Şi, prin urmare, Ambasada organizează permanent diferite evenimente pentru a face vinul nostru cunoscut distribuitorilor şi consumatorilor spanioli. Există negocieri foarte concrete în acest sens şi cred că vom avea şi rezultate destul de curând.

Turismul este un domeniu care contribuie mult la bugetul Spaniei, fiind o destinaţie turistică foarte atractivă. Aceasta se datorează atracţiilor turistice pe care le are sau unui managent funcţional. Şi iată în acest context, ce ar putea prelua ţara noastră de la spanioli ?

Spania este un lider mondial în turism şi îşi doreşte să se menţină doar pe această poziţie de leadership, chiar dacă la nivel global industria turismului suferă schimbări profunde. Este bine ştiut faptul că oferta turistică a Spaniei este foarte diversă şi se adresează atât străinilor, cât şi spaniolilor nemijlocit. Ţara dispune de resurse extraordinare de patrimoniu turistic, natural, istoric şi cultural. Spania este lider în ceea ce priveşte numărul de plaje cu pavilion albastru, a doua ţară din lume cu patrimoniu istoric cultural protejat de UNESCO. Este, de asemenea, lider european în ariile naturale protejate şi lider în rezervele biosferei.

Spania a închis anul 2018 cu 82,6 milioane de turişti internaţionali, ceea ce reprezintă cu 0,9% mai mult decât în anul 2017, obţinând din turism 89678 milioane de euro.Turismul este o sursă de creare a bogăţiei şi a locurilor de muncă pentru multe teritorii. Cererea internă a rămas anul trecut pe calea creşterii, Spania fiind o destinaţie turistică pentru 81,1% de spanioli.

Cum s-a ajuns la aceste performanţe?

Da, cu strategii, planificari, evaluări şi multe, foarte multe angajamente din partea tuturor, coordonate. Spania pariază pe turism încă prin anii 60, făcând uz de produsul lor cel mai apreciat: soarele şi plajele din abundenţă. Odată cu sosirea democraţiei şi integrarea în UE, Spania este deja consolidată ca destinaţie preferată în Europa. În anii 90, autorităţile spaniole decid extinderea acestei industrii implicând deplin comunităţile autonome în sector, aceat model reuşind excelent să aducă doar creştere continuă a veniturilor şi a turiştilor. Astfel, începând cu 1992, comunităţile autonome şi-au consolidat structurile de gestionare a politicilor în turism şi au promovat intensiv de ce dispun la nivel local, câştigând competitivitate şi rezultate record an de an, ceea ce a plasat ţara ca lider mondial pe piaţa de soare şi plajă. Pe parcurs, s-a lucrat la calitate, multă calitate în tot şi oriunde, până în cel mai mic sătuc: în ofertă şi servicii, infrastructură şi conectivitate, preţ, securitate şi servicii sanitare etc.

Azi, Spania este la punctul de reorientare a modelului său turistic spre sustenabilitate, nu ca valoare adăugată, ci ca o cerinţă pentru industria care continuă să fie un motor de dezvoltare economică şi socială pentru Spania, astfel ca mulţi ani înainte întreaga ţară să poată contribui şi beneficia de pe urma acestui sector.

Cred că este deja destul de evident ce poate Republica Moldova învăţa de la Spania în materie de turism. Iată de ce am insistat să obţinem um Memorandum de cooperare pe domeniu cu Spania, care sincer sper va fi semnat în curând.

Totodată, aş încuraja companiile, dar şi autorităţile moldoveneşti să se orienteze pe participarea la cea mai grandioasă şi importantă la nivel internaţional expoziţie în domeniul industriei turistice – FITUR (Feria Internacional de Turismo) care anual se desfăşoară la Madrid în a doua jumătate a lunii ianuarie. În 2019, Fitur a depăşit recordul de participare cu 10487 companii din peste 165 de ţări şi regiuni. În 2020 aceasta va fi la a 40-a ediţie şi se va celebra între 22 şi 26 ianuarie. Consider imperios să avem participanţi din ţara noastră la FITUR, chiar dacă suntem la început de cale în industrie, însă FITUR este un forum unic şi o mare oportunitate pentru orice stat anume pentru promovarea brandului de ţară, prezentarea de noi produse, aflarea ultimelor tendinţe şi completarea agendei cu noi contacte şi oportunităţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *