Astăzi 7 August 2020, Vineri - Ultima actualizare la 6 August 2020
Abonamente

Moldova 12 Mai 2020, ora 20:22

Ambasadorul Poloniei: Din păcate, „eliberatorul” nu a mers acasă după ce ne-a eliberat. Noi considerăm că apartenența occidentală e singura cale de dezvoltare posibilă

Marime Font

 

Polonia continuă să facă investiții în Republica Moldova și să acorde ajutor inclusiv în lupta cu pandemia COVID-19, totuși investitorii polonezi își doresc un sistem predictibil. Declarația a fost făcută de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. Într-un interviu pentru Radio Chișinău el a precizat că Vectorul european, integrarea europeană nu este un dușman al Republicii Moldova, dimpotrivă este un potențial care trebuie să fie valorificat.

„Putem constata că Uniunea a devenit mult mai Europeană. UE în momentul de față reprezintă un ansamblu mai larg, este mai convingătoare și mai credibilă, pentru că ne reprezintă pe toți”

Loading...


Excelență, domnule Ambasador Bartłomiej Zdaniuk, la începutul acestui an, Polonia era numită alături de Franța și Germania printre marile puteri care poartă responsabilitate pentru viitorul Europei. Care este, din punctul dvs. de vedre, rolul Poloniei pe scena politică a Uniunii Europene? Și cum se vede viitorul Europei astăzi, la 70 de ani de la întemeierea comunității?

Această construcție europeană, care a început cu declarația lui Schuman de acum 70 de ani, putea în vremea respectivă, să fie implementată cumva într-o parte a Europei, în partea Occidentală a Europei, în partea liberă a Europei. Restul Europei, din păcate, nu a putut să participe la această construcție, la acest proiect, din cauza prezenței sistemului sovietic, a sistemului socialist produs de armata sovietică în cazul nostru. De aceea, abia în anul 1989, odată cu prăbușirea sistemului socialist și sovietic după aia, a fost posibil să vorbim despre o arhitectură europeană, care ar fi acoperit, practic, întreg spațiul european. De aceea, un rol foarte important îl au și țările din această parte a Europei, care acum 70 de ani nu au putut participa la primul val, la prima încercare de a crea un proiect european pentru viitor. După anul ‘89 au apărut condiții pentru ca noi toți să creăm un proiect care va acoperi întreaga Europă cu adevărat. Nu putem spunem că în anul 2020 acest proiect este creat în varianta sa definitivă. Dar elementul cel mai important este că vorbim acum despre o uniune cu adevărat europeană, nu semi-europeană, nu o uniune pentru o parte a Europei, ci pentru foarte multe state și popoare europene. Polonia, fiind un stat cu un potențial geografic, demografic, teritorial foarte mare, are de jucat un rol important în ceea ce privește integrarea europeană. Putem constata că Uniunea a devenit mult mai Europeană. UE în momentul de față reprezintă un ansamblu mai larg, este mai convingătoare și mai credibilă, pentru că ne reprezintă pe toți. Uniunea Europeană nu înseamnă o contopire, o dispariție a statelor.

„Să nu credeți că dacă va veni cineva cu un sac de bani, va deschide robinetul și banii vor curge ca fluviul Dunărea, atunci problemele se vor rezolva”.

În anii în care a devenit membră a Uniunii Europene, Polonia a tot crescut din punct de vedere economic. Ce stă la baza succesului economic polonez, adesea citat ca model de succes de dezvoltare pentru statele est-europene?

Aș spune că am creat niște proceduri și le-am respectat- asta ar fi răspunsul succint. În primul rând, ca să ai un progres, trebuie să existe condiții, care să fie cunoscute și egale pentru toți. În primul rând, omul nu poate să fie descurajat, atunci degeaba încerci să schimbi ceva. Am reușit, pentru că a existat la noi un potențial care era cumva limitat în perioada comunistă, oamenii nu puteau să realizeze visele și proiectele lor. Anii ‘90 și cei care au urmat, au fost momente de erupere a acestor posibilități. Oamenii au putut face, în sfârșit, lucruri la care visau atâția ani: să-și deschidă firme, să se angajeze în alte domenii, nu numai în întreprinderi de stat, să meargă după regulile economiei de piață și nu după o economie reglementată, unde dorința cumva, vreun plan creat nu se știe unde, era mai important decât nevoile oamenilor exprimate prin jocul liber al economiilor de piață. Odată ce s-a creat acest potențial de pornire care a contribuit la crearea unei bogății, atunci e posibil să mergi și mai departe, să acumulezi o experiență. Poate acestea au fost lucrurile cele mai complicate: au fost omorâți oameni după 1945, că ne-am trezit în ’89 cu un stat care a intrat în faliment, un stat fără bani, fără resurse. Deasupra acestor probleme vine și un alt aspect: că oamenii nu știau să funcționeze într-o economie de piață, pentru că erau dezobișnuiți de sistemul socialist, introdus de sovietici. Pentru că s-au creat anumite condiții oamenii au învățat și acum trecem la altă etapă în care avem și firme mari. Avem oameni care au fost în străinătate, au învățat și au înțeles că foarte multe pot fi posibile și în țara lor. Fiecare stat are un potențial, întrebarea e cum este folosit. Dacă sunt numai interese la mijloc, cu greu se va face ceva. Și nu este vorba doar despre bani. Să nu credeți că dacă va veni cineva cu un sac de bani, va deschide robinetul și banii vor curge ca fluviul Dunărea, atunci problemele se vor rezolva. NU. E vorba despre modul de funcționare.

Pe ce se bazează relațiile moldo-polone astăzi și care sunt domeniile de interes comun? Cât de departe sau cât de aproape sunt cele două țări?
Contează și distanța fizică, să știți. Cu adevărat, ne aflăm aproape: de la Chișinău până la Varșovia distanța este de o mie de km, numai de o mie de km. Și mă bucură faptul că sunt mulți care au fost în Polonia, alții care au venit aici. De aceea când vorbim despre relațiile dintre două țări, nu ne limităm numai la o dimensiune. În aspectul economic, am progresat un pic, dar avem încă un potențial de folosit. R. Moldova făcut progrese foarte frumoase în ceea ce privește exporturile către Polonia, mă refer la producția vitivinicolă. Am venit cu unele investiții, de exemplu avem o investiție mare în domeniul agricol. Vrem să facem și mai mult, dar trebuie să avem condiții atractive. Trebuie ca investitorii să fie atrași, de aceea și sistemul trebuie să fie predictibil, atât baza legislativă, cât și modul de funcționare al sistemului judiciar. Dacă aceste aspecte nu sunt predictibile, cu greu se vor înghesui oamenii să investească. La nivelul Rep. Moldova, peste o mie de persoane învață limba polonă. Cu dialogul politic, suntem acum în perioada de pandemie, dar putem să menționăm unul intens. Trebuie să avem, în primul rând, încredere reciprocă și să înțelegem cu toții: „Vectorul european, integrarea europeană nu este un dușman al Republicii Moldova, dimpotrivă este un potențial care trebuie să fie valorificat”(…) Dorința noastră a tuturor, este ca Republica Moldova să aibă acces la acest spațiu.

Excelență, vorbind despre tangențele istorice comune dintre Republica Moldova și Polonia, mă refer aici la „lagărul socialist”. Cum a reușit Polonia să depășească reminiscențele acelei perioade și cum ar putea funcționa asta în cazul Republicii Moldova?

„Noi considerăm că această apartenență occidentală e singura cale de dezvoltare posibilă, desigur cu diverse dezbateri, ciocniri. Dar e mai bine să faci parte dintr-o familie, e mai bine să stai la masă cu alții, decât să fii în meniu”

Cred că reminiscențe în sine nu prea există, din simplul motiv că nimeni nu a considerat acest sistem comunist ca fiind unul de-al nostru. A fost un sistem care ne-a fost impus, care a venit la noi în 44-45, cu așa-ziși eliberatori. Spun așa-ziși eliberatori, nu pentru că nu îi respectăm pe cei care și-au pierdut viața în lupta cu Germania nazistă, cimitirele lor sunt îngrijite. În spatele acestor persoane au venit imediat și alte formațiuni: și NKVD, și SMERȘ și marionete politice, introduse tocmai de această armată. Din păcate, după eliberare nu a venit libertatea. A venit un sistem străin, impus prin forță, care a omorât sute de mii de oameni. A fost un sistem prost, care ne-a dus în faliment. Din anii 80 nimeni nu a mai avut încredere în acest sistem. Este curios că chiar înșiși membrii nomenclaturii comuniste din anii 80 au negociat acordul de extindere al UE, ei ne-au dus către UE și NATO. Ei au înțeles foarte bine că locul nostru este în Vest. Nimeni nu consideră că această legătură cu Estul a fost benefică. Din păcate, „eliberatorul” nu a mers acasă după ce „ne-a eliberat”. Noi considerăm că această apartenență occidentală e singura cale de dezvoltare posibilă, desigur cu diverse dezbateri, ciocniri. Dar e mai bine să faci parte dintr-o familie, e mai bine să stai la masă cu alții, decât să fii în meniu.

https://radiochisinau.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 6 August 2020, ora: 08:50

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 6 August 2020, ora: 08:10

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii” vorbim despre turismul moldovenesc și despre cel mai important argument în favoarea acestuia: vinurile. O istorie a turismului oenologic din Republica Moldova, care sunt cramele importante din această țară, cine sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

 Luna in Pesti aduce momente de romantism, iar sextilul cu Jupiter in Capricorn si conjunctia cu Neptun in Pesti accentueaza vibratia visatoare si spiritual in amor. Asteapta-te la o noapte siropoasa, dar binevenita. Ce te inspira? Horoscop zilnic BERBEC (21 martie – 20 aprilie)...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 00:41

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

 Temperaturile foarte scăzute şi lipsa de igienă a filtrelor aparatului provoacă diverse afecţiuni- migrene, pneumonii, conjunctivite- şi chiar favorizează îngrăşarea.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 6 August 2020, ora: 00:35

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

 Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile pe 1 septembrie, a anunţat miercuri ministrul polonez al Educaţiei, în pofida creşterii din ultima perioadă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 00:28

O fotografie circulă zilele acestea pe internet în care este înfățișată o femeie, însă nu toți oamenii o văd.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 11:22

video GALERIE FOTO (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

GALERIE FOTO  (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

Mulți din cei care au simțit explozia au crezut că a fost detonare nucleară.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 August 2020, ora: 07:57

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569. Bilanțul...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 August 2020, ora: 07:38

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara si aduce pe masa oamenilor o multime de alimente care pot face oricand parte dintr-o dieta sanatoasa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)