Ultima oră

Ambasadorul rus la Varşovia îşi cere SCUZE, după ce afirmase că Polonia a fost co-responsabilă pentru al Doilea Război Mondial

"Nu am avut intenţia să ofensez naţiunea poloneză", a spus diplomatul, la ieşirea din Ministerul polonez al Afacerilor Externe, unde a fost convocat pentru a oferi explicaţii legate de afirmaţiile făcute într-un interviu televizat, vinerea trecută.

Declaraţiile sale au creat o nouă tensiune în relaţiile ruso-poloneze, deja foarte dificile după anexarea Crimeei şi conflictul ucrainean.

"Regret că nu am fost suficient de precis (…), ceea ce a condus la interpretări eronate legate de co-responsabilitatea în al Doilea Război Mondial", a spus ambasadorul.

Acesta şi-a menţinut însă opinia, bazându-se pe afirmaţiile făcute în luna mai de preşedintele rus Vladimir Puţin, potrivit căreia "politică Poloniei din anii 1930 a condus la catastrofă" din 1939.

El a ţinut să aducă un omagiu rezistenţei poloneze, subliniind în acelaşi timp participarea armatei sovietice la înfrângerea Germaniei naziste şi cerând respect pentru cei "600.000 de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Roşii căzuţi în luptele pentru eliberarea Poloniei".

Varşovia a reacţionat cu indignare la interviul ambasadorului rus. "Afirmaţiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării chestiunea adevărului istoric şi revin la cele mai mincinoase interpretări ale evenimentelor din epoca stalinistă şi comunistă", afirmase Ministerul polonez al Afacerilor Externe într-un comunicat.  

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *