Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 3 Noiembrie 2017, ora 12:01

Ambasadorul UE, Peter Michalko: În cazul în care reformele nu sunt realizate, finanțarea UE poate fi suspendată sau chiar anulată

Marime Font

Interviu cu Șeful Delegației UE Peter Michalko, realizat de politologul Dionis Cenușa pentru Agenția IPN.

- Excelență, cum evaluați calitatea guvernării în Republica Moldova la momentul începerii mandatului Dvs.?

- Pentru UE, evaluarea guvernării din Republica Moldova este un proces complex în care sunt angrenați numeroși experți internaționali prin intermediul programelor noastre și ale altor organizații internaționale. Evaluarea făcută de OCDE/SIGMA cu sprijinul UE din mai 2016 arată deficiențe atât în ceea ce privește cadrul strategic de definire, implementare și coordonare a politicilor publice, cât și în domeniul finanțelor, al administrației publice și al ofertei de servicii către cetățeni.

Din 2016, Republica Moldova a făcut progrese, cum ar fi adoptarea unor noi legi și strategii în domeniul integrității, anti-corupției, reformei administrației publice și altele. Desigur, autoritățile R. Moldova trebuie să se concentreze acum pe punerea în aplicare a reformelor, și aici apar în general aspectele problematice. UE monitorizează atent evoluțiile în acest domeniu, asistența noastră bugetară fiind condiționată, de exemplu, de progrese în zona managementului finanțelor publice. Ce ne dorim cu implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova este o guvernare eficientă, transparentă, care încurajează meritocrația, limitează ingerința politicului, este în dialog constant cu societatea civilă și răspunde nevoilor cetățenilor.

Loading...


- Care sunt principalele trei priorități ale mandatului Dvs.?

- Cele trei priorități ale mandatului meu țin de: 1) obținerea de progrese substanțiale în implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat dintre UE și R. Moldova (ZLSAC); 2) un dialog constant, deschis și orientat pe rezultate atât cu autoritățile publice, factorii politici, dar și cu societatea civilă, mediul de afaceri și alți parteneri; 3) o comunicare eficientă cu cetățenii Republicii Moldova cu privire la ce este Uniunea Europeană și cum poate contribui la dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Cu privire la al treilea obiectiv, îmi doresc să folosesc cât mai mult comunicarea directă cu cetățenii și sper ca în timpul mandatului meu să vizitez cât mai multe din localitățile Republicii Moldova.

- În ultimul timp, atât societatea civilă, cât și media se confruntă cu presiuni din partea partidului de la guvernare. Ce rol credeți că trebuie să aibă societatea civilă și mass-media independentă?

- O societate civilă și o mass-media puternice și independente sunt esențiale pentru o societate democratică și pentru dezvoltarea țării în folosul tuturor cetățenilor. Am evidențiat și în răspunsurile mele anterioare atenția pe care o acordăm dialogului cu societatea civilă, unei guvernări transparente și unei comunicări publice eficiente. Mai mult, trebuie asigurat pluralismul atât pentru societatea civilă, mass-media, dar și pentru clasa politică. Acesta este singurul mod în care diversitatea de opinii, orientare sau aspirații din orice societate își asigură schimbul constant de idei și informații, se asigură sănătatea și reprezentarea societății. Această diversitate însă trebuie asigurată în condiții de informare corectă, de respectare a deontologiei profesionale, și de contracarare a manipulării și dezinformării.

- Partidul de la guvernare a propus introducerea vectorului european în Constituție. Are nevoie Moldova de un asemenea lucru, când deja există Acordul de Asociere care include aspirațiile europene ale Moldovei?

- Într-adevăr, Acordul de Asociere recunoaște aspirațiile și opțiunea europeană a Republicii Moldova și urmărește asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova la UE. În general, o constituție transcrie ”suveranitatea poporului” într-o serie de norme juridice și instituții care asigură separarea puterilor în stat în vederea protejării drepturilor tuturor cetățenilor. Modul în care această transcriere este făcută este un proces suveran în fiecare stat, dar una dintre regulile de bază este realizarea unui dialog inclusiv și larg pentru orice schimbare constituțională.

- Din 2016, au început eforturile de implementare a elementelor DCFTA în regiunea transnistreană. Cum apreciați progresul obținut până acum?

- Acordul de Asociere și Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat care guvernează relațiile comerciale UE - Republica Moldova impune drepturi și obligații atât pentru UE, cât și pentru Republica Moldova. Începând cu 1 ianuarie 2016, accesul preferențial al companiilor din Transnistria la piața UE se bazează pe aranjamente bilaterale de facilitare a comerțului dintre Chișinău si Tiraspol. Asta înseamnă și că Transnistria trebuie să îndeplinească anumite angajamente asumate și adaptate la situația locală specifică. Evaluarea îndeplinirii acestor angajamente este realizată de către experți tehnici competenți în fiecare an. În acest moment putem vorbi despre o dinamică pozitivă a exporturilor. Pentru păstrarea accesului preferențial la piața UE, este important ca eforturile depuse să aibă un caracter constant și eficient.

- Cum vedeți procesul de reforme din Moldova după summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din acest an?

- Sper că summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din noiembrie va da un nou impuls procesului de reforme din Republica Moldova și din întreaga vecinătate estică. După cum știți, procesul de reformă nu e întotdeauna linear, există pași înainte și înapoi, dar sperăm că la summitul de la Bruxelles liderii statelor membre și partenere (28+6) vor transmite un mesaj puternic de încredere, coeziune și solidaritate pentru regiune. Avem în prezent definit și un cadru concret pentru evoluția Parteneriatului Estic - cele 20 de rezultate care să fie atinse până în 2020 și sper ca acestea vor da un nou suflu acțiunii noastre comune în regiune și în R. Moldova.

- UE s-a confruntat cu o criză de încredere în raport cu Chișinăul. Ce va face UE pentru a evita surprize neplăcute similare devalizării sistemului bancar dezvăluit în noiembrie 2014?

- Trebuie să ne întrebăm desigur ce va face Republica Moldova pentru a evita asemenea crize și cum UE poate să ajute. Deficitul de încredere între guvernare și populație este cel care contează cel mai mult, iar pentru a îl restabili va fi nevoie desigur de investigarea și recuperarea fondurilor devalizate din sistemul bancar. Acest aspect UE l-a ridicat în toate formatele de dialog cu Republica Moldova, a se vedea, de exemplu, concluziile Consiliilor de Asociere UE-R. Moldova din 2016 și 2017. Un loc important în această ecuație îl are o justiție independentă și eficientă, dar și luarea măsurilor, mai ales de către Banca Națională, pentru a asigură un cadru instituțional și normativ care să nu mai permită asemenea fraude în viitor. Salutăm adoptarea de către Parlament la data de 6 octombrie a legii cu privire la activitatea bancară (care este o cerință a Acordului de Asociere) și așteptăm intrarea ei în vigoare și implementarea de la 1 ianuarie 2018.

Uniunea Europeană va continua să sprijine reformele din Republica Moldova în interesul cetățenilor săi, aplicând condiționalități stricte în asistența sa. În funcție de programele de sprijin ale UE, condiționalitățile sunt diferite, dar cele generale includ aspectele de democrație, buna guvernare și dezvoltare economică. Și după cum am anunțat recent pentru reformele în justiție pentru perioada 2014-2015, în cazul în care reformele nu sunt realizate, finanțarea UE poate fi suspendată sau chiar anulată.

Vom continua comunicarea activă despre cum decurge cooperarea cu UE și îndeplinirea Acordului de Asociere, a priorităților din Agenda de Asociere, cu factori politici, în mod direct cu cetățenii, cu partenerii din sfera economică și socială și cu societatea civilă, care are un rol foarte important. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)