CSI / Rusia

Ameninţările „atomice“ ale lui Putin în misteriosul Grup Elba

Dacă ameninţarea rusă ar deveni reală, ar reprezenta cea mai mare sfidare a doctrinei Alianţei militare de auto-apărare reciprocă de la fondarea ei, în 1949. Potrivit The Times, poziţia Moscovei a fost comunicată autorităţilor americane luna trecută în Germania, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Grupului Elba.

Criza din Ucraina a adus lumea mai aproape de un război nuclear, în ultimele luni, preşedintele rus ameninţând cu arma nucleară orice ţară occidentală, şi în special SUA, care face vreo declaraţie sau are în vedere o acţiune care nu convine Kremlinului. De la anexarea, anul trecut, a peninsulei ucrainene Crimeea, atitudinea lui Vladimir Putin a devenit tot mai imprevizibilă şi mai agresivă, nesocotind regulile dreptului internaţional. Singura sa constantă este dorinţa de putere şi în plan intern trebuie să gestioneze o situaţie economică dificilă care nemulţumeşte ruşii, iar în acest context a întărit aparatul militaro-industrial din cercurile puterii. Deşi popularitatea lui este încă la cote mari – este 88% -, Putin se teme de o posibilă „revoluţie colorată” şi s-a înconjurat de generali dornici să se impună în faţa şefului statului cu scenarii belicoase.

În timpul unei reuniuni secrete între şefi militari şi ai serviciilor de informaţii din SUA şi Rusia – menționată de The Times – care a avut loc luna trecută la Torgau, în Germania, emisarii Kremlinului au avertizat că orice tentativă a Occidentului de a returna Crimeea Ucrainei va avea riposta nucleară a Rusiei.

În timp ce preşedintele Vladimir Putin celebra un an de la anexarea Crimeii, la 18 martie, şi apărea la un concert în afara Kremlinului, un grup de generali ruşi în retragere s-au întâlnit cu omologi americani, de asemenea în retragere, la Torgau, în Germania, în cadrul misteriosului Grup Elba. De partea rusă au participat şi responsabili ai direcţiei militare însărcinate cu armele nucleare, GRU (serviciile secrete militare) şi FSB (succesorul KGB), iar de partea americană – responsabili ai CIA şi Defense Intelligence Agency.

În spatele uşilor închise

Timp de două zile, în spatele uşilor închise, ruşii au lansat o serie de avertismente din partea Moscovei, care au relevat precaritatea securităţii Europei şi uriaşa prăpastie existentă în prezent între Kremlin şi Occident. Reprezentanţii SUA la negocierile Grupului Elba au fost surprinşi să descopere că experţii ruşi în securitate estimau că Statele Unite sunt decise să le distrugă ţara şi deci Rusia are dreptul şi este deplin pregătită să folosească forţa nucleară pentru a se apăra. Un punct de vedere care reflectă evaluarea lui Putin şi a KGB-ului faţă de vulnerabilitatea Rusiei şi împărtăşit şi de consilierii şi apropiaţii liderului rus, aşa cum arată surse din cercurile de la Kremlin.

Într-un documentar recent, Putin declara că atunci când a decis anexarea Crimeii a ordonat şi plasarea în stare de alertă a forţelor nucleare ale Rusiei. De atunci, la fiecare discurs ţinut cu diverse ocazii în plan intern, Putin a tot fluturat ameninţări cu arma nucleară, menţionând că „Rusia este una din principalele puteri nucleare”.

Notele reuniunii Grupului Elba arată că generalii ruşi au declarat că în unele domenii în care Kremlinul este deschis dialogului trebuie să se ştie că în ce priveşte teritoriul contestat din estul Ucrainei Rusia vrea să devină „o entitate autonomă în cadrul unei confederaţii ucrainene”. Ei au arătat detalii din spatele fanfaronadelor nucleare. Printre „mesajele-cheie livrate de participanţii ruşi” a fost un avertisment potrivit căruia orice tentativă militară a Occidentului legată de Crimeea va declanşa o ripostă rusească, implicând eventual forţa nucleară: „Statele Unite trebuie să înţeleagă că îşi asumă riscul”.

Delegaţia rusă a declarat că forţele concentrate de NATO în ţările baltice incită la o creştere a „posturii nucleare” a Rusiei. Avertismentul a fost notat de un participant american: „În timpul discuţiilor legate de o eventuală acţiune rusă în ţările baltice, membrii ruşi au menţionat mai multe posibilități mergând de la un răspuns nuclear la unul ne-nuclear”.

Kremlinul, cu ochii pe ţările baltice

„Cele mai dure remarce ruse asupra Europei de Est au venit din partea fostului şef al serviciilor secrete militare, Valentin Korabelnikov”, care a rămas consilier principal la Ministerul Apărării. După ce GRU a orchestrat operaţiunea de anexare a Crimeii, el este susceptibil că a fost implicat în planificare. Korabelnikov a declarat că cea mai mare ameninţare pentru Rusia era ameninţarea americană de-a lungul frontierelor. Rusia consideră SUA drept o superputere aflată în dificultate ce încearcă să creeze situaţii de criză pentru a-şi prezerva poziţia de superioritate strategică în lume. Generalii ruşi apreciază că extinderea NATO spre frontierele Rusiei, inclusiv desfăşurarea de trupe în Europa de Est şi în Balcani, ar putea duce la situaţii imprevizibile pentru „toate puterile nucleare, ceea ce este periculos în mod special”.

Rusia mai estimează că „Ucraina ar putea fi un punct de lansare” împotriva Moscovei a unor grupuri de islamişti extremişti fascişti. „Lupta pentru resursele Arcticii” este o altă preocupare pentru securitatea Rusiei. Forumul Elba Group a fost pus în funcţiune pentru ameliorarea înţelegerii reciproce între agenţiile militare şi de informaţii din cele două ţări şi s-a reunit de şase ori în cinci ani. Cele două delegaţii au convenit că există un risc crescând privind o înfruntare accidentală între ruşi şi trupele americane sau ale NATO în Europa de Est care ar putea duce la o „escaladă involuntară” şi la consecinţe devastatoare pentru lume, în general.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *