Actualitate

Amenzi drastice pentru comerciantii cu flori de primavara

Persoanele care vor strange flori timpurii de primavara pentru a le vinde vor fi amendate drastic, s-a anuntat in cadrul unei mese rotunde organizata de catre ecologisti.

Ghenadie Grubii, sef al serviciului fond forestier la Agentia "Moldsilva", a mentionat in cadrul intrunirii, ca distrugerea plantelor rare din paduri, incluse in Cartea Rosie, este interzisa de noile modificari la Codul Silvic, intrate in vigoare in luna februarie curent, suplimentar la alte acte legislative anterioare.

Potrivit Alei Rotaru, sef de directie la Ministerul Ecologiei, cele mai afectate, din cauza colectarii masive si neautorizate, sunt speciile de flori care infloresc primavara devreme si au o durata relativ scurta de viata. Printre asemenea plante incluse in Cartea Rosie a R. Moldova sunt ghiocelul, brandusa, deditelul, bujorul de padure s.a.

Mihai Mustea, sef de directie la Inspectoratul Ecologic de Stat, a specificat pentru agentie ca inspectorii ecologi, in comun cu colaboratorii de politie, vor efectua controale la piete, pe strazile oraselor si pe marginea traseelor de-a lungul padurilor, pentru a verifica legalitatea comercializarii plantelor si fructelor de padure, inclusiv a celor care infloresc primavara devreme.

In conformitate cu Codul contraventional, aplicat de la 31 mai 2009, persoanele care colecteaza sau nimicesc plante rare incluse in Cartea Rosie, risca amenzi in marime de 50 pana la 100 de unitati conventionale (2000 de lei).

Dupa moldpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *