Social

Amenzi mai MARI pentru conducerea autovehiculului în stare de ebrietate

Atunci vor intra în vigoare noile prevederi ale Codului Contravențional prin care valoarea unității convenționale va fi majorată de la 20 la 50 de lei și care prevăd și o serie de amenzi noi.

În prezent șoferii care conduc în stare de ebrietate sau cei care le permit altor persoane în stare de ebrietate să urce la volanul automobilului lor pot fi amendați cu 150 de unități convenționale care echivalează cu 3000 de lei. Din 16 martie va fi majorată și amenda – până la 350-500 de unități convenționale, dar și valoarea acesteia, de la 20 la 50 de lei. Astfel, amenda va crește până la 17 500 – 25 000 lei, a explicat Veaceslav Sîrbu, jurist al Inspectoratului Național de Patrulare.

„Acestea vor fi amenzile pe Contravențional. În cazul în care persoana a depășit mai mult de 0,3 promile în aer și 0,5 în sânge, deja este încălcare penală, adică sancțiunea este și mai gravă, de până la 750 unități convenționale (n.r.: 37 500 lei). Dar sub aspect penal deja.”
Odată cu majorarea valorii unității convenționale de la 20 de lei, cât este în prezent, la 50 de lei, au fost ajustate majoritatea amenzilor rutiere. Numărul unităților convenționale a fost diminuat, astfel că amenzile au crescut, dar nu atât de mult, a precizat Veaceslav Sîrbu.

„Toate amenzile pecuniare care se aplică au fost modificate pentru a fi racordate la sum de 50 de lei (n.r.: valoarea nouă a unității convenționale). Dacă până acum suma amenzii era, de exemplu de 10-15 u.c., au fost revizuite sancțiunile până la 3-9 u.c. În bani, era de la 300 la 400 de lei, acum va fi de la 450 la 600 de lei. Adică, aproximativ ele toate s-au majorat neesențial.”

Tot din 16 martie vor intra în vigoare noi amenzi pentru încălcările admise în trafic, potrivit Codului Contravențional. Exploatarea vehiculelor cu volanul pe dreapta, în afara celor aflate în trafic internațional care va fi taxată cu o amendă de la 450 la 750 de lei. De asemenea, vor fi amendate și persoanele responsabile din cadrul companiilor transportatoare care au admis utilizarea vehiculelor a căror stare tehnică nu corespunde normelor tehnice sau ecologice, precum şi a celor care nu sunt înmatriculate ori care nu au fost supuse controlului tehnic de stat, cu taxe de la 3000 la 4500 de lei, iar agenții economici – de la 4500, la 7500 de lei.

Va fi sancționată și exploatarea vehiculelor echipate cu dispozitive speciale de semnalizare luminoasă şi sonoră fără autorizație, cu amendă de până la 3600 de lei, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an. Cei care dețin dispozitive de detectare a radarelor sau care perturbă activitatea acestora ar putea fi amendați cu până la 1200 de lei.

sursă: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *