Actualitate

America ne da 262 milioane de dolari

SUA vor aloca RM circa 262 milioane USD in cadrul programului „Compact” al proiectului Corporatiei americane „Provocarile Mileniului”. Banii urmeaza a fi directionati, prioritar, spre reabilitarea drumurilor si dezvoltarea agriculturii prin asigurarea cu sisteme performante de irigare. Acest lucru l-au anuntat, al un briefing premierul Vlad Filat si ambasadorul SUA in RM, Asif Chaudhry.

Pana la semnarea documentului de donatie, acesta va trebui sa fie aprobat de congresmenii americani, procedura care dureaza aproximativ 15 zile. In cazul in care niciun membru al Congresului SUA nu va avea vreo obiectie, vor incepe negocierile. Ambasadorul Asif Chaudhry a mentionat ca „pentru un proiect de o asemenea valoare sunt necesare etape obligatorii, inclusiv pentru identificarea aspectelor ce tin de problemele organizatorice si management”. Prim-ministrul Filat a dat de inteles ca implementarea propriu-zisa a proiectului va incepe inainte de sfarsitul anului curent si a specificat ca 133 mln. USD vor fi alocate pentru reabilitarea drumurilor, iar 102 mln. USD – pentru dezvoltarea irigarii in sectorul agrar si tranzitia la o agricultura performanta. Restul, 27 mln. USD, vor fi utilizate pentru administrarea programului, pentru efectuarea studiilor de fezabilitate si pentru instruirea specialistilor din sectoarele beneficiare de suport financiar.

Cei doi oficiali nu au precizat care drumuri vor fi reparate, dar au subliniat ca acest lucru va fi decis de comun acord de catre ambele guverne, dupa analiza rezultatelor studiilor de fezabilitate. In cadrul acestor studii au fost examinate si cateva trasee din regiunea transnistreana. Potrivit oficialului american, pentru lucrari similare, in ultimele opt luni, au fost alocate 11 mln. USD. Ambasadorul Asif Chaudhry a mai spus ca „proiectele gen „Provocarile Mileniului” sunt o dovada a disponibilitatii SUA de a ajuta RM ca sa inregistreze progrese in toate domeniile ce tin de bunastarea oamenilor, incepand cu respectarea drepturilor omului si a libertatii presei si terminand cu implementarea reformelor economice”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *