Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Externe 15 August 2017, ora 09:19

America sub ASEDIUL extremiștilor. Războiul antirasiștilor cu „supremația albă” se extinde

Marime Font

La sfârșitul confruntării din Charlottesville, Virginia, în urma căreia o tânără a fost ucisă și alți 19 oameni răniți de către un adept al „supremației albe”, care a intrat cu mașina în mulțime, mișcarea de extremă dreapta din SUA a anunțat că noi manifestații vor avea loc în Seattle și Lexington.

În Seattle, manifestanții rasiști s-au încăierat deja duminică seara cu cei mobilizați de mișcarea „Black Lives Matter” (BLM). Ceea ce este îngrijorător este că oameni de ambele părți au ieșit în stradă înarmați cu bâte și cu baloane pline cu o substanță necunoscută. Cordoanele de polițiști antitero au reușit să despartă cele două tabere, astfel că nu s-au raportat răniți.

Cu toate acestea, poliția a fost criticată atât de adepții „supremației albe”, cât și de antirasiști. „Datoria poliției nu este să-i protejeze pe naziști”, striga un protestatar BLM. „Voi omorâți polițiști”, se striga de partea cealaltă a cordonului. La un moment dat, polițiștii au folosit sprayuri cu piper ca să împiedice ruperea cordonului de către cele două părți. Culmea, și unii și alții purtau șepci cu sloganul președintelui Trump - „Să facem America mare din nou”.


Alte statui ale confederaților vor fi mutate

În Lexington, Kentucky, primarul Jim Gray a anunțat oficial că va muta două statui ale unor lideri confederați din timpul Războiul Civil, pe motiv că ele împiedică un proiect turistic pentru piața din fața Tribunalului. Deși se așteaptă la o criză de genul celei din Chartottesville, edilul a declarat că nu renunță la decizie și a dat dispoziție ca statuile să fie mutate într-un parc.

„În piața dominată de aceste statui, pe vremea dinaintea Războiului Civil, se vindeau sclavi. Istoria e istorie, îi trebuie un loc aparte, nu ca simboluri controversate ce pot genera violențe. Știu ce vorbesc. Știu cum dezbină subiectul Războiului Civil, confederații și unioniștii. La mine în familie, un unchi a luptat pentru Confederați, doi pentru Unioniști. Nu exista cină în familie să nu ni se povestească acest lucru”, a declarat Gray, care este alb.

Guvernatorul le cere rasiștilor să plece

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a declarat , la Charlottesville, că naţionaliştii albi ar trebui să părăsească oraşul după violenţele de sâmbătă. Pe lângă victima atacului cu mașina și cei 35 de răniți înregistrați în urma violențelor, alți doi ofiţeri de poliție au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit, în timpul unei misiuni de supraveghere a protestelor.

McAuliffe a mai spus că cei care care au venit la manifestaţia „Unite the Right” nu sunt patrioţi, aşa cum pretind. „Haideţi să fim serioşi, trebuie să plece din America, pentru că ei nu sunt americani”, a afirmat guvernatorul.

Trump, criticat pentru că nu condamnă explicit

Președintele american a fost criticat de presă pentru că nu a condamnat în mod explicit „atacul terorist” de la Charlottesville, așa cum au făcut deja alți lideri politici, inclusiv republicani. În plus, i se cere public să se delimiteze ferm de mișcările rasiste. Trump nu a postat nimic pe Twitter în acest sens, dar într-un comunicat emis de Casa Albă au fost condamnate „toate formele de violență, bigotism și ură”, inclusiv cele comise „de naționaliștii albi, KKK, neonaziști și toate grupările extremiste”.

Totodată, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, HR McMaster, a calificat atacul de sâmbătă din Charlottesville drept „un act de terorism”. „De fiecare dată când este comis un atac criminal împotriva oamenilor pentru a inspira frică avem de-a face cu terorismul”, a declarat duminică McMaster.

Autoritățile l-au identificat pe șoferul mașinii care a intrat în mulțimea din Charlottesville în persoana lui James Alex Fields Jr, din Ohio. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat. Potrivit paginii sale de Facebook, printre idolii săi se numără Adolf Hitler, dar și Bashar al-Assad. Liderii grupării de extremă-dreapta care a organizat demonstrațiile au negat că Fields ar fi fost membru al organizației lor.

Și Black Lives Matter are „atacuri teroriste” la activ

Refuzul lui Donald Trump de a condamna explicit organizațiile de extremă-dreapta implicate în conflcitul din Charlottesville, preferând să precizeze că „multe, multe părți , de multă, multă vreme sunt angajate în astfel de acțiuni” de ură este o poziție a Casei Albe, de a se distanța de mișcările extremiste, de orice fel. În 2016, nici Administrația Obama nu a condamnat explicit mișcarea Black Lives Matters pentru că un adept al acesteia, Micah Xavier Johnson, a deschis focul asupra polițiștilor la un marș al organizației în Dallas, ucigând cinci ofițeri și rănind alți șapte, plus doi civili. Johnson, de culoare, fost veteran al rîzboiului din Afganistan, era nemulțumit de acțiunile prea pașnice ale BLM și declarase că vrea să ucidă mulți albi, în special polițiști. Deși BLM a condamnat atacul, pe care Administrația Obama nu l-a catalogat ca „terorist”, familiile polițiștilor uciși au dat organizația în judecată. Zece zile mai târziu, un alt adept BLM, Gavin Eugene Long, a deschis focul asupra unor polițiști în Baton Rouge, Louisiana, ucigând trei. Din nou, Administrația Obama nu a condamnat fapta ca „act terorist”, avertizând asupra pericolului mișcărilor extremiste în general. Poziție adoptată și de Donald Trump în cazul de față. 

romanialibera.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:27

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:37

România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent - peste 31 la sută - al fetelor care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Aceasta, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene fetele reprezintă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:36

JOIA MARE. Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de joi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:36

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:30

O explozie a fost auzită joi în localitatea Pugoda, aflată la 40 de kilometri de Colombo, capitala statului Sri Lanka, au informat autoritățile și rezidenții orașului, relatează Mediafax, citând site-ul agenției Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:07

Un şofer a intrat cu maşina în trecători în orașul Sunnyvale, din nordul Californiei, provocând rănirea a opt persoane, informează autoritățile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:06

Un tânăr de 34 de ani, din Straja, a fost preluat de o ambulanță în stare gravă și dus la spital în cursul nopţii, înjunghiat în piciorul stâng.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:01

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

În cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor se rememorează Cina cea de Taină. Atunci, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor. Tot în Joia Mare, avut loc rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:59

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

Accident grav în urmă cu puţin timp pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Cernavodă. Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat după ce a izbit o dubă şi un taxi în care se afla un client. Sunt patru răniţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:55

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

De la an la an, tradiţionalul cozonac moldovenesc pierde teren în faţa celui italian. Brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie spun că, în ultimii 14 ani, producţia de cozonac fabricat după reţeta de import a crescut cu 15 procente şi a ajuns la 23 de tone. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 APRILIE 2019. RACII SUNT AGRESIVI ÎN COMUNICARE

Horoscopul zilei de 25 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)