Atitudini

America, ţara tuturor posibilităţilor?

Zilele acestea membrii grupării au dat la TV un film în care americanul în cauză, Warren Weinstein, se ruga preşedintelui Americii, Barack Obama, pentru viaţa lui. Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, cere preşedintelui american oprirea atacurilor aeriene în Afganistan, Pakistan, Somalia şi Yemen şi eliberarea unor prizonieri.

În replică, purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, a declarat că „nu putem negocia şi nu vom negocia cu Al-Qaida".

Acum, departe de mine gândul de a da vreun strop de dreptate grupării Al-Qaida, nu pot împărtăşi puncte de vedere comune cu teroriştii, însă cererea lor mi se pare pertinentă. Cine nu şi-ar dori ca asupra ţării lui să înceteze bombardamentele? Iar dacă ne gândim la Weinstein, cine nu şi-ar dori să trăiască, sau cine şi-ar dori să moară în mâinile unor terorişti?

Până la urmă, dincolo de toate scuzele americanilor şi de interesele lor rostite pentru pacea acestor ţări, chiar dacă nu îndrăznim să spunem public ce avem în minte, îi mulţumim totuşi lui Dumnezeu că în Moldova nu sunt oceane de petrol.

Pe mine chiar şi uciderea lui Osama Bin Laden m-a înspăimântat cumplit. Fiindcă contravine drepturilor omului. Orice om are dreptul să fie judecat. Gândul că americanii îţi pot pătrunde noaptea în casă cu trupele SEAL, să te împuşte şi să te arunce în mare, mi s-a părut înfricoşător. Osama putea fi condamnat la moarte pentru crimele sale, dar spiritul meu cetăţenesc continuă să creadă ca asta trebuia să se întâmple după o judecată în instanţele abilitate.

Pe de altă parte, sărmanul prizonier, care trebuie să ţinem cont că lucra în scopuri umanitare, e lăsat de izbelişte. Şi asta tot groaznic mi se pare. Ştiţi, din punctul meu de vedere, statul din care fac parte ar trebui să se asemene cu Dumnezeu într-o anumită direcţie, şi anume: să se dăruiască total fiecărui om în parte, indiferent de vârstă, sex sau opţiuni politice.

Şi poate mă amăgesc, dar cred că un stat adevărat, chiar şi cel al Republicii Moldova, nu ar spune într-o astfel de situaţie că nu va negocia. Chiar dacă negocierile s-ar duce halucinant, cum multe se întâmplă la noi. Ce înseamnă statul pentru domnul Weinstein?

Aşa că nu ştiu cât de bine e la noi, dar în America nu m-aş duce! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *