Soroca

Americanii au finisat proiectarea drumului Sărăteni-Soroca

 Fondul „Provocările Mileniului” din SUA şi Administraţia de Stat a Drumurilor de la Chişinău au semnat, pe 8 februarie 2011, un Acord privind reabilitarea unui sector de 93 km a traseului naţional M2 până la finele anului 2013. Mai exact, este vorba de segmentul de şosea care începe lângă satul Sărătenii Vechi, ajunge la Soroca şi continuă până la intersecţia Drochia. Valoarea proiectului se ridică la suma de circa 130 milioane de dolari, bani oferiţi de Guvernul SUA în formă de grant pentru lucrări de construcţie, reabilitare şi supraveghere.

Semnarea acordului a avut loc când lucrările de proiectare erau deja în toi. Corporaţia „Provocările Mileniului” a contractat, încă în 2008, consorţiul de companii americane URS şi NATHAM din San Francisco pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a schemelor inginereşti. Serviciile acestor companii au fost achitate de un grant separat oferit de Guvernul SUA. Directorul de proiect „Reabilitarea drumurilor” din cadrul Fondului „Provocările Mileniului” din Moldova, Anatol Usatâi, ne-a informat că proiectul a fost finisat toamna aceasta şi urmează a fi aprobat de partea americană şi de Departamentul de expertiză tehnică de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Anatol Usatâi a mărturisit că autorii au conceput drumul cu multă infrastructură. „La Sărătenii Vechi va fi construită o intersecţie denivelată, pe traseu vor apărea poduri noi, iar trecerea de cale ferată cu viaduct (ruta Bălţi-Mateuţi, n.n.) va fi complet renovată. De asemenea, vor fi introduse elemente de securitate a traficului, cum ar fi sensuri giratorii în trei sau patru locuri”, a spus directorul de proiect.

Localitatea Sărătenii Vechi se află la câteva sute de metri de intersecţia unde va începe realizarea proiectului. Noul primar al satului, Iurie Tulgara, recunoaşte că în prezent drumul e foarte prost, dar atunci când va fi reabilitat oamenii vor încerca să profite de noile condiţii. „Ne vom strădui să obţinem ceva. Sperăm că drumul va fi un adevărat traseu internaţional, va circula mai mult transport. S-ar putea deschide service-uri auto, cafenele, restaurante. Oamenii vor avea de câştigat, dacă alte sate nu ne vor lua-o înainte”, ne-a declarat primarul.

Conform statisticii oficiale, porţiunea de drum Sărătenii Vechi – Soroca este utilizată în prezent de aproximativ 273 mii de persoane care locuiesc de-a lungul traseului. Coordonatorul proiectului, Anatol Usatâi, a spus că, înainte de a începe lucrările de construcţie, vor fi organizate întâlniri cu oamenii din localităţi. „După ce va fi aprobat proiectul, noi vom face întruniri publice în raioanele Teleneşti, Soroca şi Floreşti, ca să le prezentăm cum va arăta drumul, ce elemente noi au fost introduse”, a spus Anatol Usatâi, care a precizat că lucrările de reabilitare a drumului vor începe în primăvara anului 2012.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *