Ultima oră

Amestec extern în campania din Germania. Dar nu vine din Rusia ci din Statelor Unite

Analiștii germani au dezvăluit cu doar câteva zile înaintea alegerilor din 24 septembrie că în spatele materialelor care au apărut în ultima perioadă pe YouTube, Twitter, Facebook sau alte medii online nu se află hackerii ruși, așa cum a fost în cazul alegerilor din Statele Unite ci organizații de extremă drepata din SUA.

„Până acum nu am reușit să descoperim nicio activitate rusă specifică”, a spus Simon Hegelich, profesor de date științifice politice la Universitatea Tehnică din München, care oferă consultanță guvernului german pe tema hacking-ului și a informațiilor false din mediul online.

Hegelich susține că dovedirea conexiunilor între simpatizanți este dificilă și că nu poate fi niciodată concludentă, dar o analiză a 300 de milioane de tweets din ultimele șase luni de către echipa sa arată că Germania este o țintă pentru posturile care utilizează hashtag-ul „#AltRight”.

„Multe dintre lucrurile pe care le vedem în Germania pot fi legate sau cel puțin sunt inspirate de mișcarea” alt-Right”din SUA”, a spus Hegelich, referindu-se la un grup bine definit, a cărui ideologie de extremă dreaptă include rasismul și naționalismul.

Majoritatea postărilor îi denigrează pe amândoi candidații principali – Angela Merkel și partidul său conservator creștin-democrat, și principalul său rival, Martin Schulz, de la Partidul Social Democrat.

Multe dintre aceste postări își au originea în S.U.A., consolidând impresia că utilizatorii de social media de dreapta din ambele țări încearcă să influențeze opinia publică germană. Este posibil ca o parte din mesajele care provin din Statele Unite să fie conectate la interferențe rusești, dar acest lucru este dificil de determinat, explică Hegelich.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *