Ultima oră

AMICII LUI DODON. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, ce a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei

Potrivit unor oficiali guvernamentali din Japonia, proiectilul a fost lansat înainte de miezul nopţii (17.00, ora României) şi a aterizat în apele japoneze, la 200 de mile marine de zona de coastă a ţării.

Racheta ar fi zburat aproximativ 45 de minute şi nu au fost raportate incidente sau pagube materiale.

Premierul japonez Shinzo Abe a convocat o întrunire de urgenţă cu oficiali de rang înalt din domeniile apărării şi securităţii.

Informaţia a fost confirmată şi de armata sud-coreeană, care susţine că racheta balistică a fost lansată din provincia Jagang, din nordul Coreei de Nord.

Lansarea a fost raportată preşedintelui Moon Jae-In, care a stabilit o întâlnire de urgenţă cu echipa de securitate naţională.

Ulterior, Pentagonul a precizat că a detectat o lansare de rachetă balistică din Coreea de Nord şi că a demarat procedurile pentru obţinerea mai multor informaţii.

Uniunea Europeană a condamnat, vineri, noul test cu rachetă efectuat de regimul de la Phenian, apreciind că acesta "ameninţă pacea şi securitatea în lume", potrivit AFP.

Acest test reprezintă "o încălcare flagrantă a obligaţiilor internaţionale ale Coreii de Nord prevăzute de mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a anunţat într-un comunicat diplomaţia europeană, cerând implicit regimului de la Phenian să se "abţină de la noi provocări care ar putea creşte tensiunile regionale şi globale".

"Aşteptăm ca Phenianul să se conformeze imediat, complet şi necondiţionat obligaţiilor ce decurg din rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să se angajeze într-un dialog sincer şi semnificativ pentru a ajunge la o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreea prin mijloace paşnice", se mai precizează în comunicat.

Sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *