Carte

Amintiri de la o „revoluţie furată”

„Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o” reprezintă perspectiva unei tinere de 17 ani (atât avea când l-a scris), în care se întretaie două linii de subiect – evenimentele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, din 7 aprilie, pe de o parte, şi cele de la şcoală, pe de altă parte. Cartea conţine textul în trei limbi – română, franceză (în traducerea lui Dragoş Ioan, revăzută de Véronique North-Minca) şi engleză (în traducerea autoarei) -, şi fotografii de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Imaginile aparţin fotografilor Gleb Garanich (Reuters Kiev), Dumitru Doru, Igor Schimbător şi Véronique North-Minca, designul fiind realizat de pictorul Vitalie Coroban. Textul a fost publicat în premieră în „Observatorul Cultural” de la Bucureşti, la 29 iulie 2009, exact în ziua alegerilor parlamentare anticipate. Pe 7 aprilie 2010, la prima aniversare a „revoluţiei Twitter”, TIMPUL publică acelaşi text pe prima pagină. Totodată, are loc lectura textului la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, cu actriţa Ina Surdu şi în regia lui Petru Oistric. Marţi seară, fragmente din carte au fost citite – în română, engleză şi franceză – de actriţa Doriana Talmazan şi doi prieteni de-ai autoarei, Alina Lipcan şi Andrei Vlăducu, studenţi la Oxford, respectiv SNSPA Bucureşti.

„În calitatea mea de diplomat, am fost un observator foarte atent al evenimentelor din aprilie 2009 şi cred că acesta a fost momentul cel mai important din cei patru ani pe care i-am petrecut aici, a mărturisit, în cadrul lansării, Véronique North-Minca, prim-secretar al Ambasadei Franţei la Chişinău. De aceea, când a venit traducerea textului în franceză, am acceptat cu drag să-i adaug… „dimensiunea trăită” şi sper că traducătorul Dragoş Ioan m-a iertat pentru aceasta… Paula are o privire aproape chirurgicală asupra lucrurilor şi eu, care sunt fotograf amator, am impresia că ea a fotografiat în cuvinte o generaţie şi nişte evenimente…”.

Publicistul şi dramaturgul Constantin Cheianu – care de asemenea a (de)scris „revoluţia Twitter”, doar că într-o piesă de teatru – a recunoscut că textul lansat marţi seară i-a provocat un adevărat şoc cultural. „Nu m-aş fi gândit vreodată că o fiinţă de 17 ani poate îmbina atâta maturitate, înţelepciune şi emoţie – este un text foarte viu, plin de intuiţii artistice extraordinare şi cu care poţi ieşi oriunde în lume”, a remarcat Constatin Cheianu. După care, a făcut o paralelă între cei 18 ani ai Paulei şi cei ceva mai mult de 18 ai R. Moldova: „Mi-ar plăcea ca Moldova să crească şi să se maturizeze la fel ca şi această fată – judecând, analizând şi simţind”.

La rândul său, păstrând laitmotivul „revoluţiei furate”, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, şi-a amintit de o altă „revoluţie”, cea din 1989, la care el a participat având aceiaşi 18 ani… „M-am regăsit în această carte. Eram peste drum, în faţa Ministerului de Interne, unde la 7 noiembrie 1989 se ascundea generalul Voronin şi nu m-aş fi gândit că, peste 20 de ani, voi ajunge să mă bat cu acelaşi Voronin. Acea revoluţie furată am trăit-o ca pe o dramă personală – şi de aceea n-aş vrea ca tinerii care s-au sacrificat pe 7 aprilie 2009 să trăiască, peste alţi 20 de ani, o dramă asemănătoare, constatând că şi lor cineva le-a furat revoluţia”, a spus Alexandru Tănase.

Atât de adevărat, încât nu mai ai ce adăuga. Poate doar… felicitări, Paula!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *