Politică

AMN, la un pas de sciziune?

Grupul „disidentilor” din Alianta „Moldova Noastra”, denumit si „grupul lui Untila”, va forma, cel mai probabil, un nou partid social-liberal. Seful fractiunii AMN din Parlament, Veaceslav Untila, a anuntat ca va sustine astazi o conferinta de presa, la care va veni cu detalii. Ieri, insa, acesta nu a raspuns la telefoanele jurnalistilor, care au incercat sa-l contacteze dupa ce Victor Osipov, prim-vicepresedintele formatiunii, i-a chemat pe colegii contestatari la reconciliere.

Osipov a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Justitiei a respins contestatia grupului celor 18, prin care acestia s-au aratat nemultumiti de modul in care s-a desfasurat alegerea presedintelui AMN. Ministerul a argumentat ca nu se permite imixtiunea in activitatea interna a vreunui partid. In numele conducerii AMN, Osipov a spus ca le intinde mana „disidentilor” si ii cheama sa munceasca impreuna la reformarea si revigorarea partidului. Totodata, actualul vicepremier pe problema transnistreana a recunoscut ca in AMN exista multiple probleme legate, in special, de lipsa de comunicare intre centru si teritoriu.

Acest lucru e confirmat si de unii lideri locali, care vorbesc despre probleme vechi care abia acum ies la iveala. Potrivit lui Ion Ciontoloi, presedintele raionului Causeni, unde formatiunea a inregistrat cel mai bun scor la ultimele alegeri, conducerea AMN a ignorat mai multe solicitari si propuneri venite din teritoriu. „Noi, aici, vedem mai bine care sunt problemele, parerile si atitudinile cetatenilor”, spune Ciontoloi, mentionand ca nu a decis, deocamdata, daca va ramane sau nu in partid. Cert e ca, pana la sfarsitul lunii ianuarie, membrii AMN Causeni se vor intruni si vor lua o decizie.

Un alt semnatar al contestatiei – Andrei Vacarciuc, presedintele raionului Cimislia – spune ca „grupul Untila” ar intentiona sa creeze un nou partid social-liberal. Desi, initial, Vacarciuc a participat la discutiile cu Untila, acum echipa de la Cimislia are o alta viziune. „Am vurt sa reformam partidul, sa-l intinerim si sa-l democratizam. Dar nu s-a dorit asa ceva. Exista insa partide liberale cu care putem fuziona sau la care putem adera. Nu dorim sa mai fractionam dreapta, ci sa o intarim”, afirma Vacarciuc. Iar Ion Gudumac, presedintele raionului Leova, care e decis sa-l urmeze pe Untila, spune ca la conferinta de presa de azi vom afla raspunsul la mai multe intrebari. „Sunt probleme care s-au acumulat de ani de zile. Daca am fi comunicat mai bine, n-am fi ajuns la situatia asta. Membrii AMN din Leova regreta ceea ce s-a intamplat si pe parcursul lui ianuarie vom lua o decizie la nivel local”, afirma el.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *